Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Bremanger-640x360.jpg

Der ingen skulle tru at nokon dommare kunne bu

Midt i den værbitte og vakre kystkommunen Bremanger, helt nord i regionen vår, ligger dommerklubben

Midt i den værbitte og vakre kystkommunen Bremanger, helt nord i regionen vår, ligger bygda Bremanger – hjemmet til en liten, men livskraftig håndballgruppe med stort engasjement. Bremanger IL Håndball er en del av Bremanger Idrettslag, og teller i dag nærmere 60 aktive spillere, dommere, trenere og frivillige. Til tross for beliggenheten langt fra de store hallene og håndballmiljøene, har klubben et tydelig mål: Alle barn og unge fra 1. til 10. klasse skal ha et tilbud om å spille håndball. I tillegg jobber klubben aktivt for at ungdommene som må flytte hjemmefra for å begynne på videregående, skal kunne fortsette i håndballen – som spiller, trener eller dommer – i nye klubber. Når ungdommene fyller 16 år, må de fleste flytte for å gå på videregående skole. Da er det viktig for oss å vise at håndballmiljøet ikke forsvinner – det bare flytter litt på seg.

Og det er ikke bare nært – for nærmeste klubb ligger faktisk hele én time og 40 minutter unna med bil, enten det er til Eid, Eikefjord eller Florø. Det betyr at Bremanger IL Håndball jobber under helt spesielle forhold, men likevel klarer å opprettholde både aktivitet og rekruttering. Det handler om fellesskap, dugnadsånd og en dyp kjærlighet til sporten. Enten det er spillere i minihåndball eller ungdom som tar dommerkurs, er målet det samme: Å bygge en trygg, inkluderende og aktiv håndballhverdag – selv helt ytterst i havgapet.

Ser vi på dommerpåmeldingen de senere årene, så er det først i 2022 – 2023 sesongen at Bremanger har dommere. Før den tid har dommerarbeidet vært fraværende. Kommende sesong har klubben meldt på G9, J9, J11, J14, G14 og et samarbeidslag med Florø på G16. I tillegg håper de på 2 lag i Intersport 4’er.
Av dommere har de foreløpig meldt på 5 dommere, hvorav tre av de også har gått dommerutvikler 1, samt 9 barnedommere som etter hvert skal ta trinn 1.

Dette er jo helt fantastisk, og viser at det kanskje ikke alltid er så mye som skal til før en lykkes.  

Vi har derfor tatt en prat med Johanne Nygård, leder og dommerkontakt i Bremanger.

Johanne Nygård.jpg
Johanne Nygård

Johanne er 30 år og bor i Bremanger sammen med mannen og de to guttene deres på 3 og 5 år. I tillegg til å være leder og dommerkontakt, er hun også trener og dommer.
Hun var med som spiller for Bremanger da de første gang fikk et håndballag i 2008, og har siden det vært litt over gjennomsnittet engasjert i klubben.

 

Bremanger har siden 2022 utdannet og utviklet dommere, hva er årsaken til det?

Årsaka er først og fremst ei større satsing for å auke rekruttering, trivsel og utvikling i klubben. Vi ønsker å levere eit aktivitetstilbod med kvalitet på både trening og kamp, og her er trenarar og dommarar like viktige. Utan eigne dommarar i klubben kunne verken vi eller regionen sørge for god nok kampavvikling. 

At vi starta med utdanning av nye dommarar handla også om å tørre å tru på at vi kan få til noko – sjølv om vi bur her ute med lang reiseveg til det meste og gjerne har få ressursar å ta av. Eg har sjølv ofte følt på at vi ikkje klarer å gjere det godt nok uansett, og då er det enklaste å ikkje gjere noko. Så det er kjempekjekt å sjå no at det vi jobbar med skapar utvikling, og at klubben viser meir igjen ute i regionen. Det har hatt stor betydning for meg som dommarkontakt å bli kjent med andre klubbar, dommarkontakter og dommarar. Ikkje minst å ha ein utviklingsmedarbeider som jobbar med dommarutvikling her i Sogn og Fjordane, og som kjenner til utfordringane våre, men også pushar oss på det vi kan klare.

 

Hvordan er det i klubben, har dere et dommermiljø hvor dommerne kan møtes og utvikle seg?

Vi prøver sakte men sikkert å bygge eit dommarmiljø og skape interesse for dømming. Dommarane får øve på trening, vi arrangerer treningskampar og har hatt nokre få samlingar utanom. I tillegg blir dommarane våre invitert til dommarsamlingar i Florø.

Eg opplever at vi klarer å skape engasjerte spelarar i klubben, som både har respekt for dommaren men som også stiller store krav og ser opp til flinke dommarar. Dette gjer at dei sjølve viser interesse for å utvikle seg og bli gode dommarar.

 

Dere har jo ikke bare utdannet dommere, men også vært ivrig på å utdanne dommerutviklere. Hvorfor?

Når vi som klubb utdannar dommarar, har vi også eit ansvar for å ta vare på dei. Tidlegare har ikkje klubben klart å gje god nok oppfølging til dei få dommarane som har vore her, og det har har ført til at dei har slutta utan å få sjangs til å utvikle seg og bli trygge, gode dommarar. Difor meiner eg det er viktig at vi har dommarutviklarar som kan gje tett oppfølging, og som har kompetanse til å hjelpe dei i utviklinga. Eg slutta sjølv å dømme som ungdom fordi det var både skummelt og krevande å vere ung dommar utan nokon å støtte seg til, så eg veit at det kan ha ei utruleg stor betydning.

 

Dere har jo også et dommerpar som har debutert både i 2 og 3 divisjon. Hva er det som gjør at en klubb helt i utkanten av regionen får frem slike dommere?

Sander og Stian har alltid hatt eit stort engasjement som spelarar, og ei interesse for å utvikle seg å bli gode på handballbana. Det har gjort til at dei begge tidleg fekk god speleforståing, noko som også viste igjen då dei blei utfordra til å debutere som dommarar på Vestkyst Cup i Florø i 2022. Etter dette tok begge dommarkurs, og Sander starta å dømme for Florø og Stian for Bremanger. I Florø har dei fått utruleg god rettleiing og hjelp frå dommarkontakt Elisabeth Nygaard, som er mykje at grunnen til at dei har komme seg dit dei er i dag.

I tillegg har utviklingsgruppene vore viktige. Før sesongen 24/25 vart dei tildelt plass i regional utviklingsgruppe 2, der dei har fått rettleiing av Jørgen og Emilie Nystad Wold. Gode faglege diskusjonar, mange kampar i Bring-serien og stabilitet og struktur rundt observasjonar har vore bra for utviklinga deira som dommarpar.

 

Hva er planene videre for dommerarbeidet i klubben?

Planen vidare er å fortsette å tilby kursing til nye dommarar, tett oppfølging av dei som no vil ta «Dommer 1»-kurs og legge til rette for fleire samlingar med både teoretisk, praktisk og sosialt innhald. Etter ønske frå dommarane planlegger vi også å reise på kampar for å sjå dommarar i aksjon på ulike nivå. I tillegg håpar vi å halde på det gode samarbeidet med regionen og naboklubbane, slik at vi klarer å få fram gode dommarar som held fram med å dømme lenge.

Vi takker for praten og ønsker Bremanger lykke til videre med dommerarbeidet.
Hvis du er nyvalgt dommerkontakt, eller lurer på hvordan dere kan legge til rette for dommere i din klubb, kan Andreas Remøyholm, vår klubbutvikler, hjelpe deg videre:

Epost: andreas.remoyholm@handball.no
Telefon: 484 28 170