Annonse:
Gjensidige Cup
Annonse:
Gjensidige Cup

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Mikkel Hansen aka kongen.jpg
Foto: Mikkel Hansen Facebook

Nå kommer kongen

Han kommer ikke til middag nå i dag. Men neste helg har vi dekket på gulvet i Sotra Arena med parkett av beste slag.

«Vestlandet sør for Stadt. Vi vil denne helgen være vitne til et værfenomen som aldri har inntruffet på disse kanter tidligere. For første, men forhåpentlig ikke siste gang, vil de aller største stjernene skinne klarest over øyen Sotra rett utenfor Bergen. Og de vil skinne like klart uansett om det er overskyet eller skyfri himmel. Vi kan ikke garantere at det ikke vil falle noen meter med nedbør, derfor anbefales det at folk holder seg innendørs i Sotra Arena og lar seg varme av håndballprestasjoner i ypperste verdensklasse.»

Akkurat sånn ser jeg for meg at værmeldingen vil være inn mot neste helg. For maken til stjernedryss har Sotra aldri vært ute for. Selv Smokie blekner sammenlignet med gjengen som skal krysse Sotrabroen nå.

«Kanskje kommer kongen», skrev jeg i min forrige blogg. Og jammen dukker han opp. Ikke med krone på hodet, men med langt flagrende hår og klister på fingrene.

Mikkel Hansen har ikke spilt en landskamp siden VM-finalen i januar. Men når de danske verdensmesterne gjester Vestlandet, så står han i spissen for en vanvittig sterk dansk tropp. Her snakker vi om det siste tiårets beste håndballspiller. Ikke bare i Danmark – i hele verden.

Hvis en skal sette laget til Nikolaj Jacobsens i perspektiv, så var det ikke plass til Lasse Andersson i den opprinnelige troppen.

29-åringen har herjet i Bundesliga så langt, og er helt i toppen av både toppscorer- og assistlisten i verdens tøffeste liga. Likevel måtte det et skadeforfall på Simon Pytlick til for at Andersson skulle få være med til Sotra.

Hans lagkamerat i Füchse Berlin, Mathias Gidsel, har vært Bundesligas beste spiller så langt i sesongen. Og Mikkel Hansens kronprins er selvsagt med til havgapet utenfor Bergen. I mine øyne kjemper Gidsel i øyeblikket med franske Dika Mem om å være verdens beste spiller.

Niklas Landin trenger ingen nærmere presentasjon. Verdens beste målvakt det siste tiåret er ikke blitt noe svakere etter at han vendte hjem til Aalborg. Men han pustes nå i nakken av Emil Nielsen. Barcelona-målvakten måtte se VM i januar på TV, men nå har Jacobsen funnet ut at Nielsen er klar for å spille mesterskap.

En annen som er tilbake i landslagstroppen er Hans Lindberg, eller «Hans Majestet», som danskene kaller ham.

Den evigunge kantspilleren ble i vår tidenes mestscorende i Bundesliga. Rolige 2975 mål har 41-åringen scoret i den tyske toppserien. Han blir etter alt å dømme den første spilleren som runder 3000 mål i Bundesliga allerede før jul. Til sammenligning har nordmannen med flest bundesligamål scoret akkurat 1000. En Kvikk Lunsj i Sotra Arena til den som først kommer med navnet på den norske bundesligatoppscoreren. Skriv navnet i kommentarfeltet på Facebook.

Kan det være Sander Sagosen eller Harald Reinkind som har scoret flest mål i den tyske ligaen? De er i hvert fall begge med i Jonas Willes tropp og kommer garantert til å score mål i løpet av helgen.

«Elleville Wille» har altså skjønt at han må til Vestlandet for å spisse formen til EM. For hvem blir ikke bedre av en langhelg med frisk sjøluft og matching mot de beste av de beste? Med denne oppladningen så kommer eimen av EM-medalje sigende.

Østfoldingen tar med seg hele fyrverkeribeholdningen sin til Sotra. Her blir det både smell og raketter når Sagosen, Reinkind, Magnus Abelvik Rød, Gøran Johannessen og alle de andre skal slippes løs. Og for første gang på mange år kan en norsk landslagssjef forberede seg til et mesterskap uten skader på sentrale spillere.

Men tro ikke at det kun er danske verdensmestere som kan gjøre Sotra-oppholdet ubehagelig for norske håndballstjerner.

Spania har tatt medalje i de fem siste mesterskapene, og har også lagt EM-forberedelsene sine til Sotra Arena.

I motsetning til sine nordiske kolleger, så har den spanske treneren Jordi Ribera litt skadeproblemer inn mot EM. Alex Dusjsjebajev, Jorge Maqueda og Ian Tarrafeta må alle stå over Gjensidige Cup grunnet skader.

Spesielt Dujsjebajev blir et stort savn for spanjolene.

Men det gir oss muligheten til å bli bedre kjent med to av verdens største håndballtalenter. For Ribera har funnet plass til de 17 år gamle tvillingene Petar og Djordje Cikusa. De to har allerede vunnet både VM og EM for yngre landslag, og har denne sesongen slått gjennom for Barcelona.

Du er ikke helt som alle andre 17-åringer når du får betydelig spilletid for et av verdens aller beste klubblag.

Nå skal altså Cikusa-tvillingene leke sammen med verdensstjerner som Gonzalo Vargas de Perez, Joan Cañellas, Aleix Gomez, Ferran Solé og Agustin Casado på landslaget.

Gomez er nok i øyeblikket verdens beste kantspiller – uansett side.

«Det er lettere å gjøre en spiller på to meter teknisk god enn å gjøre en teknisk god spiller to meter høy!»

Det var trenerlegenden Anatolij Jevtusjenkos svar da han fikk spørsmål om hvorfor alle spillerne på Sovjetunionens lag på 1980-tallet var over to meter (utenom trikkskuddets far Aleksander Karsjakevitsj).

Men selv om du fortsatt har en fysisk fordel av å være to meter, så har håndballen utviklet seg i en retning som gjør det mulig for mindre spillere å hevde seg. Likevel er det på grensen til naturstridig når en kar på 172 centimeter er blant verdens beste bakspillere.

For dersom du har blikket rettet for høyt, så risikerer du å overse Luc Steins i kioskkøen i Sotra Arena.

Nederlenderen har ikke bare noen av håndballverdens raskeste bein, men han har også et av de raskeste håndballhodene. For ikke å snakke om at han er en av de aller gøyeste håndballspillerne å se på.

Det nederlandske landslaget var i årtier trygt plassert i håndballens skyggedal. Men med offensivt forsvar og et tempo knapt noen landslag kan matche, har de oransje blitt en fryktet motstander.

Steins har med seg Dani Baijens og Kay Smits på sidebackene, og jeg tviler på om vi får se en raskere bakspillerrekke i EM i januar.

Det er altså duket for underholdning i verdensklasse denne helgen. Har du ikke skaffet deg billetter ennå, så er det bare å kjøpe. For dette er idrett på et nivå en sjelden får oppleve på denne kanten av verden

 

Her finner du billetter: https://www.eventim.no/artist/golden-league-gjensidige-cup-2023/