Annonse:
Pocket Valley
Annonse:
Pocket Valley

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

BB2R2123-1.jpg

Opp eller ned?

Vi går mot innspurten av sesongen 22/23 og som alltid kommer da spørsmålene om hva som skjer.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi går mot innspurten av håndballsesongen 22/23 og som alltid kommer da spørsmålene: Rykker vi opp? Rykker vi ned? Hvor havner vi på tabellen? Vi skal se litt på hva som kan bli resultatet når alle regnskapene er gjort opp.

Nasjonalt

De 3 øverste nivåene ligger under NHFs sentralledd og administreres fra kontorene på Ullevål Stadion. Nytt fra neste sesong er at det skal være 14 lag i Rema1000 ligaene, noe som gir litt spesielle opp/nedrykksregler denne sesongen. Kun lagene som havner på 12 og siste plass kan måtte gå ned ett hakk – noe som avgjøres i kval.kamper mellom lag nr. 12 i Rema1000 ligaen mot lag nr. 3 i 1. divisjon. På damesiden ser det ut til at dette skal avgjøres uten lag fra Region Vest, mens det på herresiden godt kan skje at lag herfra kan bli nr.3 i 1.divisjon. Her er det for øvrig tett og spennende og umulig å spå hvordan tabellen vil se ut til slutt. Viking TIF spilte 17 kamper uten poengtap, før Ryger Stavanger kom til Haukelandshallen og tok med seg 2 poeng hjem etter at lagene delte broderlig på å ha ledelsen gjennom hele oppgjøret. I det signalet for at kampen var over gikk, viste resultat-tavlen 30 – 31, og spillerne fra oljebyen kunne slippe jubelen løs. Viking TIF ligger uansett best an av alle førstedivisjonslagene til å rykke opp, men Bergen pr. nå ligger i førersetet om å ta 3.plassen som gir en ny mulighet i møtet med lag nr. 12 fra Rema1000 ligaen.
I den andre enden av tabellen finner vi Fyllingen, som på lik linje med Fyllingsdalens damer ser ut til å redde plassene sine på det nest øverste nivået.

I 2.divisjon er det 1 lag som rykker opp mens 2 må ned. I opprykks kampen er det lag fra Sør-Vest som ligger i føringen hos begge kjønn og likeså Åsane som hovedutfordrer i begge serier. Det blir vanskelig å ta skalpen på henholdsvis Ålgårds damer og Randesunds menn, men oransjetrøyene gir garantert ikke opp før siste kast tas, henholdsvis 23.april for herrene og en uke senere, 30.april, for damene.

Regionalt

Kvinner:
Fra 2.divisjon rykker 2 lag ned mens det går 1 lag opp. Det fører til at det kan komme en forskyvning dersom begge nedrykkslagene kommer fra/til vår region. Ned fra 3. divisjon er det 2 lag som må ta veien, noe som kan økes til 3, om de to som kommer ned fra 2.divisjon begge havner i vår region. Men, så skal det legges til at de to beste nedrykkslagene fra 2.divisjon vil få tilbud om å bli stående på NHF nivået, noe som igjen fører til at det kan være vanskelig å se hvilke lag dette blir før seriene er ferdig spilt. Det som vi med sikkerhet er at 2 lag rykker ned fra 3.divisjon, noe som forskyves til 3 om verste scenariet blir fasit.

Fra 4.divisjon rykker nummer 1 i avdeling 1 opp. Det skal videre spilles om en opprykksplass mellom nummer 2 i avd.1 vs 1 i avd. 2. Dette avgjøres sånn lagene blir enige seg imellom – enten over 2 kamper Hjemme/Borte eller 1 kamp på nøytral bane. To lag skal altså opp fra nivået mens vi vet at 2 lag kommer ned. Ned fra 4.divisjon skal også 2 lag, mens det opp fra 5.divisjon kommer 3 lag. Dette kan ende opp med at 4.div avd.1 får ett lag mer inn enn ut, og i så fall inneholde 13 lag neste sesong.

De tre lagene fra 5.div.som rykker opp, er de to avdelingenes vinnere, i tillegg til at nr.2 fra hver pulje møtes om siste ledige opprykksplass. Kval.kampene avvikles som på nivået over, enten Hjemme/Borte eller 1 kamp på nøytral bane.

Ned fra 5.div. er det ingen som må ta veien, for uten Sandviken som trakk sitt lag fra årets serie. Det kommer 4 lagg opp – to fra hver avdeling til hver sin avdeling sånn det ser ut nå. Ingen lag rykker ned herfra, og avdelingsoppsett for 6. divisjon, vårt laveste nivå, avhenger av påmeldinger til neste sesong.

Menn:
Ett lag opp og inntil to lag ned, sammen med to lag opp fra 4.divisjon, er utgangspunktet for herrenes 3.divisjon. Så gjenstår å se om det kommer ett, to eller ingen lag ned ovenfra til vår region, for å få stokket kortene rett for neste sesong. De to som rykker ned erstattes av de to beste i 4.divisjon, men ingen lag rykker ned etter at alle kampene er avviklet og denne sesongen er ferdigspilt. To lag rykker opp fra 5.divisjon, og det tas en endelig avgjørelse på hva som skjer med de øvrige som meldes på til ny sesong. 5.divisjon vil enten bestå med de som er igjen etter opprykk, sammen med eller uten påmeldinger som måtte komme eller, eller det ender opp med at alle blir å finne i 4.divisjon når sesongen 23/24 kastes i gang til høsten.

Forskyvninger kan for begge skjønn forekomme, både av lag som kommer ned, lag som sendes ned av at overliggende lag fra egen klubb rykker ned, påmeldinger til ny sesong. Dette blir derfor ikke nødvendigvis status, men må ses på som et mulig scenario etter endt sesong.