Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Gratulerer med dagen Knut Oksholm!

Vi gratulerer Knut Oksholm på 95års dagen.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere daglig leder i gamle Hordaland håndballkrets, Knut Oksholm fyller 95 år 27 april.

I dagens håndball er Knut nok ikke kjent for de fleste, men de som har noen sesonger på baken vil nok nikke anerkjennende når navnet Knut Oksholm dukker opp.

Knut gjorde sitt inntog i håndballen så langt tilbake som i 1948 og vi kan trygt slå fast; det var litt andre forhold den gang, hvor både kamp og dommeroppsett, samt de fleste andre oppgaver ble utført på helt andre måter enn med dagens IT systemer. Penn og papir ble flittig benyttet.

For håndballens utvikling i Hordaland har Knut utvilsomt hatt en viktig rolle og gjennom sin tid i håndballen opplevde Knut også at håndballen var i en rivende utvikling. Den gang var det ikke så mange idrettshaller som i dag, og i hovedsak ble kampene i begynnelsen spilt i gamle Tennishallen og det ble også spilt utendørs.

Håndball ble også spilt på stor bane i sin tid med hele 11 utespillere. Det var også opptil fem dommere involvert, en hoveddommer, to linjedommere og to måldommere stående på en kasse, som hadde flagg for å vinke av for ulike hendelser.

I anledning 95 års dagen har vi dykket ned i rikholdig informasjon, blant annet i boken Håndballgleder i Vest og Klubbhistorier i Vest for å hedre en mann som hedres bør. I tillegg får vi et innblikk i hvordan det var den gang håndballen for alvor gjorde sitt inntog i Bergensområdet og Hordaland for øvrig.

Knut var født og oppvokst på Laksevåg og bodde der i sine første fem leveår før han i 1931 flyttet til Landås. Sitt inntog i håndballen gjorde han i 1948, altså tre år etter 2. verdenskrig var avsluttet. I sitt lange liv har Knut hatt mange jern i ilden, både på og utenfor idrettsbanen. Han har vært innom friidrett i Viking, gått hotellfagskole i Åsgårdstrand og har også vært kelner. Senere drev han og konen Berit Hallingskeid fjellstove i en treårs periode. I tillegg har han drevet Wergeland tobakk. Her så blant annet bladet «Skuddet» sitt lys og produksjonslokalet var på bakrommet. Videre har Knut også vært abonnementssjef i Morgenavisen og han har også skrevet håndballreferater for BT i en årrekke.

Den gang Knut begynte med håndball ble det spilt på baner ute, blant annet var Krohnsminde og Fridalen flittig benyttet. Kamper inne var luksus og det var stort press på Tennishallen som ble benyttet den gang. Etter som årene gikk kom det jo også til ulike idrettshaller som Landåshallen, Haukelandshallen, Åstveithallen og Laksevåghallen. En noe annen situasjon enn dagens utfordringer rundt hallkapasitet altså.

Den gang var det litt andre klubber med også, og da klubber som nødvendigvis ikke finnes på dagens håndballkart. ATI (senere Bergen håndballklubb), Brann, BSI, Trane, Hardy, Nymark og Viggo var med i seriespillet den gang.

Knut har også i sin lange karriere hatt ulike verv og med stort engasjement har han påtatt seg ulike roller. Alt fra trener i ATI (nåværende Bergen håndballklubb), trener og lederverv i Bergen håndballklubb, redaktør for bladet «Skuddet», som ble utgitt i en femårs periode på begynnelsen av 60 tallet, landsdelsrepresentant i håndballforbundet, formann i seriekomiteen og ikke minst, jobben som daglig leder Hordaland håndballkrets 1972 – 1993. De første årene alene, men etter hvert som arbeidsmengden økte på kom det også flere ansatte.

I en uttalelse til forfatter Tormod Valaker i forbindelse med boken Håndballgleder i Vest i 2012 uttalte Knut «Det er fortsatt artig å se håndball, men herrehåndballen synes jeg er blitt litt i tøffeste laget. Det viktigste er å ha det gøy, beholde leken, noe idretten plikter å ivareta. Håndballen har gitt meg mye og har vært en hyggelig familie å være en del av». Et godt utsagn fra en av håndballens mest markante personer på Vestlandet.

Knut er behørig og fortjent satt pris på gjennom årene med tildeling av Hordaland håndballkrets hederstegn og NHF’s høyeste utmerkelse, Gullmerket. Også i Bergen håndballklubb er han satt pris på med tildelt æresmedlemskap, klubbens høyeste utmerkelse.

Undertegnede har selv hatt gleden av å møte Knut gjennom egen karriere, både som trener og senere dommer. Selv om kontakten gjennom årenes løp ikke har vært veldig nær og tett har likevel Knut sin væremåte med gode replikker og godt humør, ja, selve måten han møtte deg på, vært en god bidragsyter for å fortsette tilværelsen i håndballen.

NHF Region Vest ønsker å benytte anledningen å takke for det viktige og gode arbeidet Knut har bidratt med i sin tid for håndballen. Uten det utrettelige engasjementet og stå på viljen har det gjennom mange år blitt lagt et godt grunnlag videre for dem som har komme til senere.

I tillegg ønsker vi å komme med et stort; Gratulerer med dagen Knut!

På vegne av håndballfamilien

Tom Erik Lindhjem