Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

kortbane.jpg

Kortbanehåndball 19/20

Fra og med sesongen 19/20 innføres kortbane som spillform i 9 år øvd og 10 års klassen i region vest.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at 5'er håndball, (kortbanehåndball) har vært testet ut i region vest de to foregående sesongene, vil vi fra kommende sesong tilby 5'er håndball i klassene 9 år øvd og 10 år.

Kortbane ble prøvd ut i region vest i 10 års klassen sesongen 2017/2018, mens det i inneværende sesong har vært spilt i 9 år øvd klasse. Tilbakemeldingene fra lagledere, trenere og klubb har vært veldig gode og det er derfor vi nå velger å innføre dette i begge klasser fra kommende sesong. 

Kortbanehåndball er en fin introduksjon og et læringsspill som tar hensyn til barns utvikling og mestring og kan gjøre overgangen fra minihåndball til 6’er håndball på fullbane enklere. Kortbanehåndball spilles på ca. 2/3 dels bane, 25 eller 26 meter x 20 meter.

Med kortbanehåndball vil utviklingen av håndballspillet skje gradvis og således klargjøre spillere, trenere og foreldre til ordinært spill på stor bane. Dette uten å gå på kompromiss med hensynet til mange ballberøringer, trening av tekniske detaljer og grunn elementene i håndball. Det er viktig å ivareta den enkelte spillers nåværende nivå, men også bevare spillernes nysgjerrighet etter å nå neste nivå (større bane, flere regler og fokus punkter).

Hvorfor kortbanehåndball?

Den korte banen fjerner transportetappen midt på banen. Spillet er slik i tråd med forskning om motivasjon og involvering ved mange ballberøringer og stor aktivitet. Kortbanehåndball spilles med 4 utespillere og en målvakt for 9-åringer som er meldt på i ØVD (5’er håndball), mens i 10 års klassen er dette spillformen på alle nivå.

Forskning viser, at spill inndelt i nivå på små baner og færre spillere gir:

  • Flere ballberøringer
  • Større engasjement
  • Høyere motivasjon
  • Høyere intensitet
  • Større grad av involvering av flere spillere på banen
  • Større helsemessige gevinster

Færre spillere med ordinær bredde på banen skaper også:

  • Mulighet for dybde og bredde i spillet, noe som blant annet øker muligheten for fintespill og forståelsen for kantspill.

Utviklingsmessig er det helt klart en større fordel at barna spiller kortbanehåndball enn spill på full bane i denne alderen, og vi oppfordrer derfor lagene til å melde seg på i egen klasse og spille kortbane i 9 år øvd, samt i 10 års klassen.   

Det vil fortsatt være spill på minibane for 9-åringene i uøvd klasse. Mer informasjon blir publisert 1.april.