Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Erik Koopmans og Magnus  Ødven 640x360.jpg

Har gått veien for andre!

Søndag 24.mars hadde Magnus Ødven og Erik Koopmans fra Sandane, nord i Sogn og Fjordane, tatt turen til Bergen for å dømme.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sogn og Fjordane har en dommerhverdag som er en del annerledes enn man opplever i Bergen med tanke på rekruttering og å beholde dommere i lengden. Men i løpet av det siste året har noen oppe i trivselsfylket virkelig begynt å stikke seg frem og vist at de vil noe mer med dømmingen. To av disse kommer fra Sandane og fikk tatt turen i helgen som dommere i to kamper.

En av kampene var 3.divisjonsoppgjøret mellom BSI og KIL/SSK/MIL på kvinnesiden. Guttene har fått erfaring med noen kamper på dette nivået etter de debuterte tidligere denne sesongen, og de er på søken etter flere utfordringer i fremtiden med ambisjoner om større oppdrag, skal vi tro paret da vi tok en prat med dem.

Hvor lenge har dere dømt håndball, og hva har motivert dere til å fortsette?

-  Vi tok tilfeldigvis eit barnekampleiarkurs då det vart arrangert på Sandane sesongen 2015/16, og byrja for alvor å dømme sesongen etter, dette med større og større interesse. Vi var frå starten av nysgjerrige og fascinerte av dommarrolla, og har funne mykje glede i dømminga, særlig etter kvart som vi fikk leie kampar på stadig høgare nivå. Handball er ein idrett som står oss begge nær, og det å utforske spelet sine mange sider gjennom kampleiing er svært spanande! I tillegg har vi, særlig dei to siste sesongane, fått oppleve det gode miljøet blant handballdommarar i regionen. Alt dette gjev god motivasjon for å bli så gode som vi kan!

Hvordan har denne sesongen vært for dere?

-  I fjorårssesongen fekk vi, med god hjelp av å vere del av ei Utviklingsgruppe 3 i fylket, prøve oss på fleire nye nivå, mellom anna 4. divisjon kvinner mot slutten av sesongen. Målet som vi sette oss før denne sesongen vart å ta nye steg, og i løpet av sesongen utvikle oss til å kunne prestere på forventa nivå i 3. divisjon kvinner. Vi har gjennom sesongen delteke på dei ulike modulane i dommar 2-utdanninga, og dømt mange flotte oppgjer rundt om i fylket vårt. Debuten i 3. divisjon kvinner kom i desember, og sidan det har vi fått prøve oss i fleire oppgjer på nivået, noko som har vore gode og lærerike opplevingar for vår del. Vi har med andre ord hatt ein veldig fin sesong, og gler oss til både 3.divisjonsavslutning og PW-cup dei komande helgene.

 

Hva har dere gjort får å ta steg som dommere i Sogn og Fjordane?

-  Vi har ikkje gjort noko anna enn å forsøke å utvikle oss heile vegen, og ha det kjekt med dømminga vår. Det er klart at det er lengre mellom dommarane, observatørane og dei gode utviklingsmiljøa i vårt fylke samanlikna med Hordaland, men vi har likevel funne inspirasjon i gode dommarpar og kampar, og vore utviklingsorienterte i tankegangen vår. At det vart sett opp ei Regional Utviklingsgruppe 3 for Sogn og Fjordane førre sesong har definitivt vore ein viktig faktor for at vi utvikla oss slik vi har, og vi er også glade for at vi har fått eit tilbud om utdanning, både Dommer 1 og Dommer 2. Moglegheita til å bli god er der, også dersom ein kjem frå Sogn og Fjordane!

 

Dere dømte i Bergen i helgen, hva fikk dere ut av denne turen?

- Denne turen vart både veldig kjekk og veldig lærerik for vår del! Vi fikk gleda av å leie to kampar; ein i kvinnenes 4. divisjon, og ein i 3. divisjon. I sistnemnte kamp fekk vi kyndig rettleiing av observatør, og god nytte av dette i eit spanande oppgjer mellom to gode lag. Interessante diskusjonar rundt kampen i etterkant er nok det som vi syns gjev best læring, og i tillegg ei god plattform for eigenevaluering og utvikling i paret på eiga hand. Ein slik tur til Bergen for å dømme gjev god motivasjon for oss, og vi gler oss allereie til å dømme igjen komande helg!

Hva er deres store målsetning i fremtiden?

-  Vi er begge motiverte for å satse vidare som handballdommarar, og ser det naturleg å sikte mot høgste nasjonale nivå; vi ønskjer å bli så gode som vi kan!

-   Siden dommerhverdagen i Sogn og Fjordane er  basert på færre kamper og lengre reiseavstander kan det ta lengre tid å få erfaring på de ulike nivåene. Magnus og Erik har derimot skilt seg ut som et par vi ser jobber godt med egenevaluering og tar steg på egenhånd, hvilket er en meget god egenskap! De er på søken etter inspirasjon på andre kamper i hall og på nett og drøfter situasjoner med dommerkolleger. På mange måter synes de tråkker opp en vei å gå for andre dommere i fylket – det ER mulig å bli god i hele regionen!

-   I en kamp som har nerve fra start til slutt med litt situasjoner underveis og til slutt ender 28-28, må jeg si at de imponerer med en veldig fin ro som par. De opptrer tydelig og jobber godt for å skape en god ramme for kampen. Som alle andre par på nivået har de viktige arbeidsoppgaver å jobbe med for å ta det et steg videre, men fremgangen har absolutt vært formidabel siden deres første kamp på nivået, avslutter vår dommerutvikler som håper at flere dommere i Sogn og Fjordane ønsker å gå i de samme fotsporene som Magnus og Erik.

Vi ønsker Magnus og Erik masse lykke til med karrieren videre og med kommende oppdrag, blant annet i helgens 3.divisjonsavslutning!