Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Tegnspråkkurs Tertnes.jpg

Inkludering og tegnspråk

Lagvenninnene på damelaget til Tertnes Damer deltok på tegnspråkkurs for å bedre kommunikasjonen på laget.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

To av spillerne på damelaget er hørselshemmet og bruker tegnspråk. Etter ønske fra lagvenninnene tok Beate Gokstad Eng kontakt med Norges Idrettsforbund. Sammen arrangerte de et tegnspråkkurs for laget på klubbhuset til Tertnes, torsdag kveld.

Tegnspråkkurset ble holdt av Lene Larsen og Siw M Rebnord som til dagen arbeider på knutepunktskolen Nordahl Grieg videregående. Skolen tilbyr opplæring tilrettelagt for døve og tunghørte elver. De hadde mange gode tips som de delte med laget. Kursdeltakerne fikk lære seg det norske enhåndsalfabetet og relevante tegn som fotballbane, forsvar, trening, straffe m.m. En etter en ”tegnet” de; ”Jeg heter …” og bokstaverte navnet sitt. Innlæring av tegn for vanlige fotballbegrep skapte engasjement i gruppen og det gikk ikke lang tid før spilleren begynte å sette sammen setninger med tegnene.  

Bedre samhandling og trivsel

Kurset synligjorde betydningen av god kommunikasjon og hvordan dette kan føre til bedre samhandling på banen. Like viktig er kommunikasjonen utenfor banen. God kommunikasjon utenfor banen skaper trygghet og trivsel for alle på laget. Det ble på kurset trukket frem konkrete eksempler på hvordan lagvenninnene kan være med å bidra til bedre kommunikasjon ved bruk av kroppsspråk og tegnspråk. Under følger noe av det som kom frem på kurset:

  • Hils med blikket (gjør dette med alle på laget)
  • Se på den du snakker med (gjør dette med alle på laget)
  • Vær bevisst på ikke å snakke i munnen på hverandre (la det være tydelig hvem som snakker)
  • Når det har vært en diskusjon hvor mange har snakket i munnen på hverandre, oppsummer hva som er blitt sagt (gjør det til alle i en kort setning)
  • Bruk de tegnene du kan (gjør dette til alle, så lærer du og dine medspillere flere tegn)
  • Gjenta eller svar konkret når noe spør noen deg om ”hva sa du?” eller ”hva snakker dere om” – ikke avfei med ”det var ingenting” eller lignende

Ønsker din klubb/lag et tegnspråkkurs?

De fleste døve og hørselshemmede spiller på ordinære lag i sitt nærmiljø. Har klubben din døve eller hørselshemmede spillere, og ønsker et tegnspråkkurs for klubben eller laget – ta kontakt med NHF Region Vest ved klubbutvikler inkludering Tove Iren Vindenes, E-post: tove.iren.vindenes@handball.no