Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

LM04 jubler i sirkel etter seier i VM.
LM04 jubler i VM i Kroatia 2023
Foto: IHF / HRS / kolektiff

Jevne resultater skaper god stemning

Jevne kamper med gode resultat og godt arrangement, skaper idrettsglede for alle.

Håndballsesongen er nå godt i gang. Noen lag troner allerede alene øverst på tabellen, mens andre lag føler seg alene nederst på tabellen. Slik vil det alltid være. Noen trener mye, har talentfulle spillere og en klubb med vinnerkultur. Andre lag sliter med å få nok spillere på trening og kamp, men stiller likefullt opp og gjør sitt beste.

Region SørVest streber etter å lage så gode puljer som mulig. Det er likevel mange hensyn å ta. Avstanden mellom hallene, nivåforskjeller, klubbens og lagets ambisjoner og flere andre faktorer spiller inn. Det viktigste kriteriet er nivå inndelingen. Vi har Regionserie, A-serie, B-serie og noen plasser til og med C-serie. Før sesongen og ved påmelding av lag, oppfordrer vi alle til å melde seg på riktig nivå. For nivåforskjellene på de ulike lagene i de forskjellige aldersklassene er store. Noen velger å melde lag opp og noen vegrer seg for opprykk (senior). Noen vet ikke hva slags lag de har når sesongen starter. Noen har gode lag, men mister spillere underveis. Breddeseriene skal ikke bli brukt som en treningsarena for de beste spillerne i A-serien, da dette strider mot intensjonene bak breddeseriene. Breddeseriene skal være en arena for mestring og håndballglede!

Da må trenere/lagledere ta grep. Kommunikasjon er det viktigste virkemiddelet. Snakk sammen. Fortell om eventuelle utfordringer. Først da kan motstanderlag stille med et lag som matcher laget på andre banehalvdel. Målet er alltid at det skal være jevne og spennende kamper som gir utfordring og mestring for alle. Det er ikke greit å stille med A-laget på en kamp i Breddeserien og bruke det som treningsarena for at A-laget skal ”drilles” og at motstanderen blir slått med massevis av mål.

At motparten har flere skadete spillere, betyr ikke at det er en god anledning til å "feie" over motstanderlaget. En god kamp eller arrangement betyr at alle skal ha en god opplevelse etter kamp. Det være seg spillere, ledere, dommere og foreldre.

Målet vårt er at det skal spilles gode kamper over hele regionen, med gode arrangement og fornøyde spillere, dommere, ledere og foreldre.

Gode ledere/trenere tilpasser spillere og nivå ut ifra laget som står på motsatt side. Ros foregår i plenum, ris trenger vi ikke i hallen. Vi skiller ofte mellom utestemmer og innestemmer. Dommerne trenger arbeidsro. I idretten har vi et godt "norsk ord" for dette; FAIR PLAY.

Vi syns det er flott at lag trener godt og blir gode, men hvis du står i en situasjon hvor sifrene er i ferd med å bli veldig store, er det på tide å ta noen grep:

· Dine nest beste og tredje beste burde få mye mer spilletid i en slik kamp

· Du kan rullere på spilleplasser, slik at spillerne får trene på nye utfordringer

· Dersom laget ditt er så godt at de vinner alle kampene mye, har du meldt dem på i feil avdeling. La dem spille A-serie, eller spill "opp" en årsklasse for å få riktig nivå til dine spillere

Dette er et voksenansvar som trenere og lagledere må bli flinkere til å ta!

Vær gode forbilder og husk at vi har ingen spillere eller dommere å miste.