Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Aktivitetserie Åkra 640x360.jpg
Foto: Leif Frode Svendsen

Guttehåndballen på Haugalandet

Guttehåndballen på Haugalandet savner at enda flere gutter spiller håndball

Guttehåndballen på Haugalandet savner flere gutter i håndballen

Artikkel hentet i fra Karmøynytt. Av Leif Frode Svendsen

Det er en generell nedgang av gutter som spiller håndball. Fortsatt klarer lag som Åkra IL, SK Nord og Kopervik IL å stille med flere lag i sju og åtteårs klassen. Mens andre klubber på Haugalandet sliter med rekrutteringen, og er borte fra 4’er håndballen beregnet på seks til niåringene. I eldre aldersklasser er det ikke lag nok til seriespill uten lag fra nordfylket. Noe som betyr lange turer til Stavangerområdet.

– Takket være godt samarbeid med fotballtrenerne her på Åkra får barna spille både fot- og håndball. Det er jo klubber lokalt som har opp til fire fotballtreninger i uken for de minste, og da blir det ikke tid til andre aktiviteter, sier Kristian Lund til Karmøynytt.

Han er hva du kan kalle en «bauta» i klubbens håndballavdeling. 31 år som aktiv, og fortsatt stiller han til kamp for herrelaget i tredje divisjon. En ildsjel som også bruker mye tid på nye generasjoner.

Håndballspillere i aksjon. Her fra søndagens seriespill for sju og åtte år gamle gutter i Åkrahallen. Foto: Leif Frode Svendsen

Bli bedre fotballspiller, spill håndball

Som 16-åring var han lagkaptein både på fotball- og håndballaget. Og ser helt klart at den varierte treningen gjorde han til en bedre idrettsutøver.

– Hvis du ser på mange av de fotballspillerne lokalt som har nådd lengst, har de ofte kombinert trening mellom de to ballidrettene. Et eksempel er Jostein Grindhaug i FKH. Tempoet er mye høyere i håndball, hvor du må tenke raskere, noe som er vanskelig å trene på innen fotballen. Også duellspillet er mye tøffere enn innen fotballen. Flere fotballeksperter har den siste tiden pekt på mangelen på spillere som tør å gå til i duellene på klubb- og landslagsnivå, sier Kristian Lund.

På vinterstid vil det være kjekkere for barna å spille håndball innendørs, før en flytter ut til fotballen når våren kommer.

Tar barna på alvor

På Åkra IL tar de bortfallet av guttene på alvor, og er bevisst på kvalitet både på treninger og i forhold til støtteapparatet

– Foreldrene skal vite at barna er trygge hos oss, og alle lag har minst tre lagledere. Treningene er mye lekbetont, med søkelys på spilleglede og sunn konkurranseaktivitet, sier Lund.

Verdifullt å spille håndball: Kristian Lund (til høyre i bildet) tror at alle barn og ungdom har bra av å spille håndball. Gjerne kombinere det med fotball. Det vil gi deg større hurtighet, gi øvelse i å tenke raskt og gjøre deg bedre i duellspillet. Foto: Leif Frode Svendsen

Han er noe skeptisk til alle akademiene innen fotballen, hvor barn ned i sju-års alderen nærmest blir som toppidrettsutøvere å regne.

– Her på Åkra IL har vi også vårt eget håndballakademi, men det er beregnet på de eldre barna. For de minste skal aktiviteten være lekbetont, med mindre regler, intet søkelys på resultat og tabeller, sier Lund.

I Åkrahallen har både jenter og gutter spilt håndball i helgen. Fra hele Haugalandet har herlige sju og åtteåringer kommet for å spille håndball. Her er det mye idrettsglede, hvor barna får gode opplevelser. De fleste kampene er jevne, hvor det er lite søkelys på topping av lag.

Takk for kampen; Etter 12 minutter er kampen over og her ser vi SUIL spillere takke for kampen. Foto: Leif Frode Svendsen