Annonse:
20240226 Maskot Gjensidige 4.4
Annonse:
20240226 Maskot Gjensidige 4.4

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Tøft å være dommer

”Ut med dommeren! Er du blind! Dommerjævel!” Det kan være tøft å være en dommer på 16 år når kampen for 13-åringer ”tar av” med sinte spillere, kjeftende trenere og buende publikum. Men det er også en god måte å få ledererfaring og respekt på. 

- Respekt for dommeren, respekt på banen og respekt i hallen er tre områder alle i norsk håndball bør bidra til – uansett nivå og alder. 
Det sier Ove Olsen, dommeransvarlig i Håndballforbundet. 
- Det er stor interesse blant ungdom for å bli dommer. En dommer må være en god leder, kunne styre andre, løse konflikter og tåle press fra hjemmelag, bortelag, trenere og publikum. Alt går ut på å lede godt og ha en god kommunikasjon, sier dommersjefen.

Gærne foreldre 
Olsen forteller om tøffe tak for yngre dommere når 2-300 pappaer, mammaer og søsken oppfører seg som ”ville dyr”. 
- Hva skjer med normale foreldre som går amok når de kommer inn i en idrettshall, spør han og forteller om hvordan en slik episode ble taklet under Peter Wessel Cup i Larvik for et par år siden: 
- Publikum holdt på å ødelegge turneringen da vi foretok et mottiltak. Vi satte tekster på ryggen til de unge dommerne der det sto: Uten dommer ingen kamp - Du er voksen, jeg er ung - Det er dine barn jeg hjelper. Det hjalp, folk tok poenget og det hele endte godt. 

Lov å være engasjert 
Han mener det er flott med fokus på Fair Play og tror dette vil gjøre det enklere for unge dommere å fortsette i jobben. 
- Med Fair Play blir det større glede og større fokus på riktig dømming, sier han. - Det er viktig at publikum blir mer bevisste på hvordan deres oppførsel ofte bidrar til å ødelegge for dommeren. Men vi er også bevisste på at publikum skaper nødvendig liv på tribunen. Håndball skal være gøy og spontane utbrudd fra publikum tåler vi. Det er den destruktive adferden vi vil til livs – og vi tror at Fair Play vil virke positivt på spillere, ledere, dommere og publikum, avslutter dommersjefen.

 

Kjennetegner en god dommer: 
1. God spilleforståelse 
2. Gode lederegenskaper 
3. Rettferdighetssans 
4. Regelkunnskap 
5. Mot og besluttsomhet 
6. Godt humør