Annonse:
Pocket Valley
Annonse:
Pocket Valley

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Dommer 4.jpeg

Dommerens kampdag

Vi fikk lov til å fotfølge to av våre unge kvinne-dommere, Malin Høen Lilliedahl (18) og Anniken Aske Eidsten (19) før, under og etter de skulle dømme semifinalene i Region Sør Cup for gutter 14 mellom Teie HK og Larvik Turn2 i Nøtterøyhallen.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jentene som allerede har 5 års fartstid som dommere, snudde seg fort rundt denne onsdagen da det opprinnelige oppsatte dommerparet måtte melde forfall grunnet sykdom. Det var kanskje ikke så rart at akkurat de to ble oppringt, begge jentene er samstemte i at «de aldri sier nei til å dømme kamper»! Malin og Anniken forteller at jo flere kamper de dømmer sammen, gir de begge god utvikling!

Jentene dømmer 5-6 kamper per uke, i hovedsak 3. div damer, 4. div menn, J/G 16A.  Til sammen utgjør dette ca.70 kamper i sesongen 2022/2023. I tillegg dømmer de klubbcuper, bylagsturneringen og skoleturneringer. Sommeren 2021 gjennomførte de også Dommer 2 kurset og får denne helgen sin debut i Bring serien.

Åse Kloster, dommeransvarlig for Teie Hk, møtte jentene i garderoben og tok en prat.

Anniken forteller at de har utviklet faste rutiner før hver kamp. Vi kjører alltid sammen til kampene og vi har en fast spilleliste som vi spiller høyt i bilen. Det girer oss opp. Malin skyter inn: - Vi skravler masse og har oppmøte i hall 45-60 minutter før kampstart. Så fikser vi håret sammen – setter opp like fletter og har selvfølgelig like dommerklær på oss! Det er viktig for oss å være like, sier Malin- da føler vi -og er en enhet og får større respekt!

Videre forteller Anniken at de ca. 30 min før kamp har trekning av ball/baneside med lagene, snakker med trenere/sekretariat og starter egen oppvarming. Vi har i forkant også en gjennomgang sammen om hvordan vi tenker kampbildet kan bli, hva begge lag sier de forventer, vi ser hvor lagene ligger på tabellen og ser om vi kjenner noen av spillerne som skal spille.

Jentene føler ofte de starter med minus i respekt fordi de er unge kvinner og ikke så store av vekst som «gamlegutta». Malin forteller videre at de opplever mye negativitet som f.eks. grov kjefting fra trenere – noe som de ofte gir gule kort på. Det som er synd å se er at spillerne ofte smittes av disse trenernes oppførsel. Der bør flere trenere gå i seg selv. Anniken forteller videre de setter veldig pris på når spillere og trenere korrigerer hverandre! Som når en spiller kjefter på dommerne, og en medspiller eller trener ber vedkommende om å slutte med kjeftingen! Den slags støtte av alle aktører på banen betyr veldig mye for oss.

Til tross for dette elsker jentene håndball og håndballopplevelsen! Det er gøy å dømme lag som er på jakt etter det gode håndballspillet og det er gøy å følge utviklingen til lagene som vi har dømt i flere sesonger! I tillegg er vi veldig takknemlig for støtten og oppfølgingen vi har fra regionen og dommerutvikler i utviklingsgruppa.  Det betyr mye for å bygge selvtillit og tro på at vi kan.

Når venninnene ikke dømmer, går de på skole i henholdsvis Tønsberg og Sandefjord. Begge er aktive håndballspillere på J20 og damelaget til Nesjar og bestevenner. Det er viktig, for vi får ikke vært så sosiale med andre da vi kun har fokus på håndball, dømming og kamp. Når prioriteringene er såpass tøffe, er det viktig at det innebærer at de får vært sammen som veldig nære venninner.

Dommer 6.jpeg

Dommer 1.jpeg

Dommer 3.jpeg

Vi sier tusen takk for at Malin og Anniken delte litt av sin hverdag som unge kvinnedommere i Region Sør og ønsker de lykke til videre!