Annonse:
2024 Håndballjentenes håndballskole
Annonse:
2024 Håndballjentenes håndballskole

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

kragerø th.jpg
Kragerøs to TH-lag (tilrettelagt håndball) blir TV-serie på sosiale plattformer. Her ved den nylige sommeravslutningen. Serien skal sannsynligvis legges ut rundt nyttårstider. Foto: Privat

Følges av TV-team

Spillerne på Kragerøs to TH-lag (tilrettelagt håndball) blir stjerner på sosiale plattformer. Lagene og ikke minst Kragerø blir rammen i en serie TV-innslag, hvor opptakene allerede er godt i gang.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tekst: Per Eckholdt, Kragerø Blad Vestmar, delt med tillatelse.

– Etter at kriteriene for å være med ble endret og favnet om flere kategorier, så har også interessen og oppmerksomheten rundt dette økt. Vi i Kragerø har hatt tilrettelagt håndball i mange år, men under forskjellige navn. Tilrettelagt håndball er et bedre uttrykk for personer med en eller annen diagnose. Med bare litt tilrettelegging så favner vi enda flere. Det er sikkert femti i Kragerø som kunne vært med på dette, mener Fredrik Brubakken. – Vi har spilt og spiller i en håndballserie for voksne, men har også startet et lag som vi kaller «Miniheltene». Dette er et lag som består av spillere fra seks til 14 år. Dette startet som et prosjekt for et års tid siden og nå har også Norges Håndballforbund hengt seg på, forteller trener og ildsjel for TH-lagene i Kragerø, tidligere landslagskeeper og målvakt for Kragerøs eliteserielag, Fredrik Brubakken.

Blir serie
Den økte oppmerksomheten for å få flere som har en eller annen form for diagnose – det kan være både psykisk og fysisk eller sosialt – til å bli med for eksempel på tilrettelagt håndball, har også fanget TV-produksjonsselskaps oppmerksomhet. – Produksjonsselskapet hadde muligheten til å velge TH-lag i en eller annen storby, men valgte en mindre by som Kragerø. Produksjonsselskapet vil vise at dette tilbudet også kan etableres i andre småbyer. Når Kragerø kan få dette til kan også andre småbyer gjøre det. Planen er at det skal lages seks, sju episoder med TH-lagene fra Kragerø. Kanskje skal enkeltspillere og personer følges?  Men rammen for hele serien er altså Kragerø. Det er allerede gjennomført tre opptaksdager og flere følger, røper Fredrik Brubakken, som har hatt ansvar for TH-lagene i en årrekke.  Kragerøs TH-håndballag kan nylig se tilbake på deltakelse i «Olympiske leker» i Kolding i Danmark, et idrettsarrangement som favner flere idrettsgreiner. Kragerølagene deltok sammen med 1200 andre idrettsutøvere med en eller annen diagnose. – Dette tilbudet gir deltakerne mulighet for å føle og vise mestring. Det å ha en aktivitet å gå til og føle seg hjemme i, det å ha et treningsmiljø og være aktiv, har endret livsstilen for mange av deltakerne, forteller Brubakken.

Likheter?
For noen år tilbake viste TV Norge serien om Beboerne i Tangerudbakken. Dette var beboere som hadde sine egen bolig og som hadde en eller annet fysisk eller psykisk diagnose. Serien fulgte beboerne gjennom flere år og bidro i sterk grad til å avstigmatisere personer med ett eller annet handikapp. Om ikke spillerne på Kragerøs to TH-lag i håndball blir like landskjent som folket fra Tangerudbakken, så viser lagene at «alle» kan være med på ett eller annet nivå og føle samhold og tilhørighet i en gruppe. Det er ikke avklart når serien skal legges ut på de forskjellige sosiale plattformene, men Fredrik Brubakken mener det kan skje ved nyttårstider.