Annonse:
2024 Pocket Valley
Annonse:
2024 Pocket Valley

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Dommer Tim Nicolai Fjellvang
Foto: Svein André Svendsen

Fra et utviklingsperspektiv

Leter du etter feil eller styrker når du veileder dommerpar? Fremtiden ligger i styrkebasert utvikling sier Tim Fjellvang

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snart er vi ferdig med første halvår etter covid-19. Endelig en halv sesong med mange kamper, full aktivitet og mye spennende utviklingsarbeid. Det gir også tid og rom for noen refleksjoner, hvordan jobber vi og ikke minst hva kan vi styrke mer av i 2023? Skal det neste året være året det vi sammen ser at utvikling av norsk håndball også innebærer utviklingen av norske dommere - sammen som håndballfamilie.

En dommerkarriere består av mange oppturer og nedturer, riktige og gale avgjørelser - men utfordringen er å gi dommerne verktøyene til å håndtere dette. På lik linje som med spillerutvikling så trenger dommerne å jobbe med ferdigheter og kompetanse, trene på valg, overblikk og ikke minst tilstedeværelse. Hvordan skaper vi dommere som har en mental robusthet til å håndtere rammene rundt seg? 

Styrkebasert utvikling - Hvordan skape dommere med personlighet?

I norsk håndball trenger vi ulike typer dommere og ulike dommerpar. Har du noen gang tenkt at ulike typer kamper trenger ulike typer dommere? Noen dommerpar har sine styrker i teknisk dømming, som skritt eller brøyt, andre har de på konflikthåndtering. Å bygge dommere som har en tydelig profil og som er trygge for å skape gode rammer for kampen, krever at vi som dommerutviklere tar tak i styrkene til dommerparet. Hvordan kan det de er gode på, være med på å løfte de i andre faser av dommergjerningen?

For at styrkene til dommerparet skal fungere som best, bør man skape et dommerpar som er bevisst på styrkene sine fallgruver. På samme måte som en håndballspiller som har en utviklet ferdighet, f.eks en kantspiller som er ekstremt god på lobb. Hvis en spiller kun gjør en type aksjon gjentatte ganger, så vil jo tilslutt forsvaret og målvakten lese situasjonen og styrken vil bli en fallgruve. På samme måte som en dommer som har en styrke innen kommunikasjon, så vil for mye og for ofte kommunikasert virke mot sin hensikt. Det kan ofte gi andre utfordringer som å miste fokus på det som er sentralt - nemlig spillet.

I din rolle som dommerutvikler er det viktig at du bruker prestasjonsskjema/veiledningsskjema for å forklare og utdype det du har sett og snakket om med dommerparet;

Hva, hvordan og hvorfor

Hva gjør dommerparet bra, hvordan gjorde de det og hvorfor er dette en styrke. I tillegg så kan du som dommerutvikler fortelle litt om fallgruvene som dommerparet bør tenke på. Dette er med på å skape bevisste kampledere, i hver eneste kamp. For det er jo det norsk håndball ønsker, kompetente dommere på alle nivåer. Og det bringer meg inn til følgende spørsmål, "hvilke ferdigheter/styrker trenger fremtidens dommere?"

Hvilke ferdigheter/styrker trenger fremtidens dommere?

En håndball som utvikler seg hurtig, nye regelendringer og presiseringer, er med på å endre forutsetningene for dommerne. Flere regler krever mer skjønn og nyanser fra dommerne. Dette gjør at dommerparene trenger en god spillforståelse, hva ønsker lagene å oppnå med de ulike formasjonene og spillmønstrene.

Dagens håndball går hurtigere og hurtigere, flere regelendringer gjør at tempo i kampene øker. Flere typer forsvarsspill, både utgruppert og nedgruppert forsvar gjør at dommerparene må ha en annen strategi på hvordan man i enkelte sammenhenger kan roe ned kampen/justere tenningsnivåeet - kjært barn har mange navn. Dommerparene må utvikle en tydeligere non-verbal og verbal kommunikasjon, også når spillet pågår. Når skal vi gi oppmerksomhet og når skal vi la spillet gå videre? Når bør en stoppe spillet og når kan en gi et signal underveis i spillet? 

De signalene du sender som dommer må ha en mening, er dette noe jeg ønsker å følge opp? Før i tiden skulle du gi tre gule kort på begge sider - men fulgte man disse opp? Fremtidens dommere bør være mer spesifikk på hvilke virkemiddel som brukes, til hvilken tid. Vi som dommerutviklere må lære dommerne til å identifisere gode situasjoner og bygge referanseregister for å lede kampene. 

Posisjonering og bevegelsesmønster, det å skape en vinkel og innsyn i duellene. Her bør dommerne av og til stå bredere i banen, selv om det går på bekostning av nærhet. Som banedommer så bør du strekke deg langt etter å se duellen mellom forsvarer og angrepsspiller, da kan nøkkelen være å stå bredt i banen. For å se hvor treffpunktet er, posisjonen til forsvarsspiller, dynamikken og effekten. Det er lettere å ha kontroll hvis du som dommer har en større variasjon i posisjoneringen din.

Hurtighet - ja, å være dommer på et godt nivå, så er du en idrettsutøver. Du må bevege deg hurtig, både i oppstart som måldommer til banedommer - eller ut i bredden når spillet snur. Hvor ofte har fått tips og råd om hvordan trene bevegelsesmønster som dommer? Her tror jeg at mer spesifikk trening på håndballgulvet, kan skape bedre posisjonering og bedre avgjørelser som konsekvens.

Dommerparene bør bli tryggere på regelkunnskap, hva er tillatt og ikke? fremtidens dommere trenger å bruke regelverket på en tydligere måte. Hvis vi ser på duellene rundt linjespiller, hva aksepteres av forsvarer og hva aksepterer av angriper? Her er det viktig å balansere at arbeidsforholdene er like for begge parter. Spesielt det å få med seg 1.situasjon. Ser vi på toppnivået nå så stilles det store krav til kommunikasjon fra banedommer i duellene også rundt linjespiller - hvem selger situasjonen best og hvem har best innsyn?

Fremtidens dommerutvikler er mer og mer en trener, for å skape utvikling. For det er jo det som ligger i ordet - dommerutvikler. Ønsker du å lære mer om håndballspillet, rollen eller hvordan du kan jobbe med styrker? Da bør du bli med på utdanning og samlinger i 2023 - for er det en ting vi allerede vet, utviklingen fortsetter. 

Til alle våre dommerutviklere - takk for innsatsen i 2022 og lykke til med utviklingsarbeidet i 2023. Se mer om våre utdanninger her: Utdanning