Annonse:
20240226 Maskot Gjensidige 4.4
Annonse:
20240226 Maskot Gjensidige 4.4

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

emmaogtheaferdig.jpg

Egenutvikling

Å jobbe med egenutvikling er viktig i arbeidet med å bli bedre dommer eller dommerutvikler, her har vi samlet mye nyttige verktøy.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Enten du er dommer, dommerutvikler, trener eller kanskje bare tilskuer, så er det alltid spennende å se litt hvordan vi ønsker at håndballkamper skal ledes. 

Vi er nå godt i gang med sesongen og tiden for å ta tak i egenutvikling, kan fort være lurt. Når du nå har deltatt i noen kamper, så har du kanskje fått noen nye erfaringer og referanser, nye oppturer og nye lærdommer. I denne saken har vi forsøkt å samle nyttige verktøy du kan benytte deg av for å stå enda tryggere i dommerrollen. Finn et eller to av verktøyene du ønsker å bruke, snakk sammen med makker eller dommerutvikleren din - kanskje dere får et felles løft?

Lykke til med egenutviklingen.

1) Bruk video

Det ligger flere muligheter for å bruke video for utvikling, MyGame har jo kommet på mange av de regionale håndballkampene. Her kan du jo se på egne kamper du dømmer/dommerparet ditt dømmer. I tillegg til topphåndballen som vises på MyGame eller Tv2.

Enten om du ser en håndballkamp live eller bruker klipp fra NHF,EHF eller IHF. Ved å sette seg selv i situasjoner eller dømme kamper du ser på TV, så kan du øke antall ganger du står i en situasjon. Og ikke minst så er det god trening på å identifisere og handle utifra hva som skjer på banen.

Tips:

Se etter hva som gikk bra og hvorfor - alle kamper innholder noe som er bra

Konkretiser et av temaene du ønsker å holde tak i

Bruk video i dialog med makker og dommerutvikler - er lettere å visualisere og styke opp læringen ved hjelp av video.

Ikke gap over alle temaer på en gang, fin et eller to temaer som kan gi deg selv best mulig utvikling.

Videolinker:

Nye regler

IHF Education Center

MyGame

Tv2 Sport

EHF

NHF Fagbudskap 21/22

IHF

2) Fysisk trening

Å ha en kamphverdag med færre kamper gjør at en del dommere har mistet sin naturlige trening og prestasjonshverdag. Da er det enda viktigere å holde kropp og hode i en god nok fysisk tilstand. Det å trene fysisk og holde/utvikle din fysiske form vil du unngå skadebelastning når kampene er i gang igjen for fullt. Her finner du ulike forslag på hvordan du selv kan bli inspirert, trene og holde deg aktiv slik at vi alle er klare når startskuddet går for full kampbelastning igjen også på dommersiden.

Fysiske trening

3) Døm på trening

Når lagene i stor grad trener i hallen i nærheten av der du bor, så bør du ta kontakt med egen klubb eller naboklubben for å dømme på trening. For ja, lagene spiller jo ofte kamp i deler av sin treningstid, og da er det veldig lærerikt å stå der å dømme. Spiller du kanskje håndball selv? Så døm på en og annen trening med eget lag, du vil få veldig mye av å stå i dommersituasjonen igjen.

4) Snakk og diskutere med makker

Nå som du har hatt flere øvelser du kan gjøre alene så er det å ta med makkeren på reisen også viktig. For i et dommerpar så er dere jo to, diskuter og inkludere makkeren til å ta del i utviklingsarbeidet. Noen har en makker som er med automatisk, noen har en makker du må motivere litt - ta med hverandre og jobb sammen. For de som vil ha en utvikling, ser muligheter i hver eneste situasjon.

5) Regelprøver og håndballquiz.

Det finnes fine øvingsløsninger rundt regler også, både regelprøve og håndballquiz. Det å trener på å løse regelprøver, se på ulike situasjoner og reflektere rundt regelutfordringer - kan være en viktig virkemiddel for å skape trygghet på banen.

Ta frem regelboken på nett eller fysisk, gå inn på en av linkene under og tren du også.

Regelprøve

Håndballquiz