Annonse:
Pocket Valley
Annonse:
Pocket Valley

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Zeljko-5.jpg
På denne skjermen kalles det frem utallige videoklipp og statistikker. (FOTOS: Tore Sæther)

Håndballguttas analysemester

Zeljko Tomac er mannen som har full kontroll på Håndballgutta og motstanderes aksjoner.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver eneste dag, morgen og kveld, kamper i opptak eller på direkten. Tomac har håndball på skjermen. Det er ikke å ta i for hardt å si at håndball er livet for 63-åringen. Vel, etter at han ble morfar for første gang, har nok lille Filippa tatt en god del av oppmerksomheten, men uten at det går ut over den svært viktige jobben Zeljko gjør for Christian Berge og resten av trenerteamet rundt Håndballgutta.

For Berge & co er det nemlig et ufravikelig krav i arbeidet med landslaget at de skal gå til hver eneste kamp og hver eneste trening optimalt forberedt. Når det gjelder kamper, skal ingenting komme overraskende fra motstanderne. Zeljko: - Vi må bare godta at det er spillere som har ferdigheter som kanskje overgår våre, men vi skal til enhver tid vite hva de kan komme med.

Traktor på banen...?

Et artig bilde på denne innstillingen er en prat mellom norske landslagstrenere – både på dame- og herresiden – under VM for herrer i Portugal i 2003. I oppsummering av en kamp ble spørsmålet reist om hva som var overraskende i det kollektive spillet som var prestert. «Ingenting», var Zeljkos klare oppfatning, og slik skal og må det være. - Det eneste som kan være overraskende, er om det kommer en traktor ut på banen.

Det gjør det aldri! Sa Tomac.

Zeljko-3.jpeg

Zeljko Tomac og Christian Berge i dialog under en kamp for et par år siden.

 

Men for at man ikke skal bli overrasket, må det nitidige forberedelser og analysere til. Ikke bare blir alle egne kamper og kamper hvor våre motstandere er i aksjon plukket fra hverandre i minste detalj; kollektive og individuelle aksjoner. Og i tillegg til landskampene, er det haugevis av klubbkamper i flere land (inklusive Norge...) – med norske spillere i aksjon – som blir underkastet Tomac’ kritiske og analytiske blikk.

"Håndballprofessoren"

Og for å skrive litt om bakgrunnen til «håndballprofessoren» fra Rijeka i Kroatia, så har han både spilt og trent på øverste nivå i hjemlandet. Teorien har han skaffet seg gjennom en diplomoppgave i håndball fra universitetet i Zagreb. Til Trondheim og Norge kom han i 1986 – og er blitt værende, takk og pris! Nå har han bodd lenger i Norge enn i Kroatia, selv om det nok ikke språkmessig avsløres...

Tomac har trent en rekke trønderske lag, også Bækkelaget i Oslo. Han har hatt utviklingsoppgaver i midtnorsk håndball – blant annet med tenåringen Christian Berge på talentsamlinger i Trondheim. I trenerteamet rundt herrelandslaget har Tomac vært siden 2008.

Etter at herrelandslaget endte på sjetteplass i EM på hjemmebane i 2008, satte landslagssjef Robert Hedin og Tomac seg ned for å diskutere hvordan laget skulle kvitte seg med nesten-stempelet og ta steget opp blant de aller beste. Det tok kort tid å komme frem til svaret; vi mangler internasjonal erfaring. Hvordan skaffe oss det? Vi må gjøre norske spillere attraktive for gode utenlandske klubber – hvor de får spille!

Løsnet for syv-åtte år siden

Det ble systematisk tilrettelagt blant annet med samlinger av alle landslagskandidater – både på senior- og aldersbestemt nivå – og tett oppfølging av disse spillerne. Målsettingen var å få mellom 20 og 25 spillere utaskjærs – gjerne via gode svenske og danske klubber til den tyske bundesligaen og nå også fransk eliteserie.

I 2012-2013 begynte det å løsne. Da hadde vi 12 spillere i utenlandsk klubber, sesongen etter var tallet 15, og i 2014-15 var det 22 norske spillere i utenlandske «gode» klubbdrakter – 11 av dem i bundesliga. I dag er tallet 32, 12 av dem i tysk Bundeliga.

zeljko-1.jpeg

Christian Berge og Zeljko Tomac: Det har vært mange smilende anledninger hos Håndballgutta de siste tre-fire årene.

 

Ambisjonen om antallet spillere som får daglig input på langt høyere nivå enn det den norske klubbhverdagen, er nådd. Men Zeljko er snar til også å understreke: - Det er i de norske klubbene grunnlaget legges. Det er der spillerne blir utviklet til å bli så gode at utenlandske klubber blir interessert i dem.

Stålkontroll på 48 spillere

 I dag har Zeljko Tomac stålkontroll på 48 spillere i alt hva de foretar seg i kamper. I norsk håndball har Berge & co et «tett på»-prosjekt som omfatter 18 spillere, syv av dem er i bruttotroppen på 28 spillere som er innrapportert til EURO/Det europeiske håndballforbundet – tre av dem, William Aar, Sander Øverjordet og Tom Kåre Nikolaisen - er med i EURO-troppen på 18 spillere.

Det er fint lite, om noe, som går under radaren til Håndballguttas trenerteam.