Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

MELHUS-1.jpeg

Løfterikt guttemiljø

Det er imponerende driv blant Melhus-guttene, og i midten av det meste; ekteparet Mærk / Hårsaker.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

 

 

For åtte-ni år siden kom Inger Mærk og ex-eliteseriespiller Asle Hårsaker med i guttehåndballen i Melhus. Som for de aller fleste, var det eget barn – sønnen Mikkel – som var «inngangsbilletten». Siden har oppgavene bare ballet på seg. Nå er håndballen og Melhushallen parets så å si eneste sosiale arena. Det er ikke tid til annet når mellom 20 og 25 timer hver uke – utenom kamper og helger! – tilbringes i hallen. I tillegg er Inger leder i håndballavdeling i Melhus/Gimse.

- Vi har bestemt oss for at slik kan det være noen år nå, sier de to.

MELHUS-2.jpeg
Asle Hårsaker og Inger Mærk i sentrum av sin hjemmearena og senter for sitt sosiale liv - Melhushallen. (FOTOS: Tore Sæther)


Og arbeidet og engasjementet deres har båret frukter på flere vis: Interessen for guttehåndballen er økt, antallet spillere er økt kraftig, det er nesten ikke manglende trinn på aldersstigen – fra G8 og opp til senior. Valery Putans har for øvrig en stor gruppe 12-åringer som allerede har imponert håndballfolk med sine ferdigheter

Siste sesong spilte 16-åringene seg inn på en eksklusiv, men dessverre kort, liste i trøndersk herrehåndball:

Da 01-erne i klubben vant Bring-serien, var det som bare tredje gutte-/herrelag som har vunnet en nasjonal serie/cup. De to andre? Byåsen(!) i junior-NM (1999) og Rapp i senior-NM (1980).

 Ikke «kamper» på trening

Allerede fra Inger og Asle startet som trenere på Melhus var de klare på at de ikke skulle bruke treningstiden til å spille «kamp».

- Vi startet på trener2-utdannelse og ble inspirert til å bruke treningstiden til øvelser og småspill, ikke to lag på hel bane, forteller Inger og Asle supplerer:

 - På den måten er det lettere å få alle spillerne involverte, gitt de utviklingsoppgaver som de kan mestre og ikke få en treningssituasjon med «kamper» hvor flere blir lite involvert. Jeg er jo forresten vant til det fra min egen håndballoppvekst. Da vi startet i Sjetne, var det trening i grendahuset i Sjetnemarka – ingen 20 x 40-meter der, ikke håndballmål heller, smiler Asle.


MELHUS-3.jpeg

Basketball, eller kurvball, populær oppvarming blant de store gutta - 18-åringene supplert med et par "overårige"...


Sosial arena


I Melhus har dette altså gitt resultater – både kvantitet og kvalitet. Med ganske liten «avskalling» i risikoalder – midt i tenårene – hva er resepten i Melhus for å oppfylle «holde flere lenger»-ambisjonen?

 

- Det handler så klart om flere ting. Sentralt er følelsen av å mestre oppgavene man får slik at guttene rett og slett har lyst til å gå på trening. Så er tilhørighet viktig. Vi satser på å gjøre ting sammen utenom selve håndballtreningen. Vi spiser for eksempel felles middag i hallen hver fredag før trening. Vi har konkurranser som guttene synes er artig, sier Inger.

- Og så er vi opptatt av at spillerne skal respektere hverandre og opptre skikkelig mot hverandre i alle sammenhenger. Disiplin på trening er en annen ting som vi har vært nøye på fra dag én. Vi har brukt mye tid på denne «læringen», sier Asle.

Egen satsning kontra farmerlag

Melhus/Gimse er også med i voksenhåndballen, i 3. divisjon. Der spiller de med juniorer supplert med en to-tre voksenspillere. Hittil har resultatene vært meget gode – seks seire og én uavgjort på syv kamper.

- Guttene har ambisjoner og motivasjon for å ta steget opp til 2. divisjon, sier Asle.

- Men risikoen er vel til stede for at dere utvikler spillere som for eksempel Kolstad eller Charlottenlund blir/er interessert i og dermed blir et slags farmerlag...?

- Så klart, men jeg tror at om noen av våre blir interessante, så bør de ha fått kjenne på 2.divisjonsnivå. Vi har forresten allerede hatt spillere som har fått hospitere på treninger i både Kolstad og Charlottenlund. Så vil jeg også gi de to klubbene ros for at de gir noen av våre denne muligheten uten at vi trenger å frykte at det er et middel til å få dem til å bytte klubb. Men når noen av våre gutter blir gode nok, og klare for å prøve seg i én av de to toppklubbene i byen, da er vi selvsagt for at de skal gripe den muligheten, sier Asle Hårsaker.

MELHUS-4.jpeg

Trener Jan Erik Wiedemann kjørte torsdagsøkt med spillerne som skal ut i Bringserie-spill i helgen.


Spennende bortehelg

I helgen er både 16- og 18-åringene i Melhus/Gimse klare for «nasjonale» kamper; Bring-laget skal til Nøtterøy hvor de møter HK-72 Sande, Vestby og Nøtterøy Håndball. Sistnevnte var imponerende gode i første runde med to klare seire. M/G-laget vant også sine to kamper.

Lerøy-laget reiser til Drammen, og møter der hjemmelaget St. Hallvard og Bravo fra Tromsø. I første runde tok M/G-guttene to poeng i begge sine kamper.

- Som førsteårslag så er Lerøy først og fremst som læring for oss. Men samtidig, om vi klarer å følge opp den gode starten, så tror jeg ikke at vi havner på nederste halvdel av tabellen, sier Asle Hårsaker.