Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Sonelederne og CB.jpg
Sonelederne samlet rundt landslagstrener Christian Berge. F.v.: Marit Hegseth, Beate Bårdvik, Berit Kvåle, Magnar Klingenberg, Kristin Garnvik, Berit Berget og Karin Tønder Knutsen. (FOTO: Tore Sæther)

Et allsidig håndballforum

Årets Håndballforum for midtdelen av Region Nord hadde så visst et bredt spekter av innslag.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Her var Håndballguttas trener, Christian Berge, med innlegg både om det å trene 12-åringer og trene landets aller beste.
Håndballpresident Kåre Geir Lio skapte begeistring og god stemning rundt temaet «Det viktigste».
Vi fikk videre innlegg om mobbing på idrettsbanen, om relasjonsledelse og relasjonskompetanse, en historie om samarbeidet mellom to naboklubber (Hovin og Trønder/Lyn), og en oppdatering av arbeidet med Landsturneringen som holdes neste år i  Stjørdal. 

Inger Lise.jpg 

Som første post på lørdagens forum ga regionens nestleder, Inger Lise Guldseth Augdal, (bildet) de drøyt 100 forumdeltagerne samlet på Scandic Lerkendal et innblikk i regionens tilstand. Region Nord er håndballrikets største med sine innpå 200 klubber, 2200 spillende lag og ifølge Idrettsregistreringen med 35 000 av hele NHFs 135 000 medlemmer. Og aktivitet og medlemstall er økende!

«Det er på trening du utvikler deg»

Christian Berge fikk salen både til å lytte og å spørre, i begge sine innlegg – først om barnehåndballen, så om «Ubuntu» - våre aller beste spillere. Christian drodlet rundt sine tanker om hvordan fremtidens håndballspiller vil være: Det vil være spillere som kaster med begge armer, som er i stand til å gjøre flere valg med høy arm, som bruker tid til å få oversikt som gjør spilleren i stand til å ta de riktige valgene, var noen av punktene landslagstreneren dro i sitt første innlegg. Han fortalte også at han oppmuntret barna til å løpe etter ballen, «fordi ballen er ganske viktig i håndball...», og han påpekte at det er god utvikling i at barna ser seg selv på video – ikke bare sine forbilder, enten det er i hall, på video eller YouTube.


Christian Berge.jpg

Berge var også innom flere sentrale – og til dels betente tema – i barneidretten. Stikkord er kampen om talentene med de andre idrettene, topping av lag, hva er egentlig talent, trene opp individuelle ferdigheter og ikke bruk masse tid på «trekk», og synspunktet om at kampene ikke er det viktigste: «Det er på trening du utvikler deg til å bli god, ikke i kamp.»
I Ubuntu-foredraget sitt snakket Christian blant annet om å sy sammen et lag (på landslaget er det ikke utviklingsarbeid som står i fokus), betydningen av å skape gode relasjoner i laget, i gruppen; kvitte seg med nesten-stemplet og innføre en ny kultur, fremgangskriteriene - og den tette spilleroppfølgingen – året rundt.

«Håndball er slett ikke vanskelig»

NHF-president Kåre Geir Lio innledet sin seanse med å konstatere at håndball slett ikke er vanskelig. Det dreier seg bare om «å være mange og å holde på lenge!» Og så er det viktig å ha det artig. 
Lio er også opptatt av at media – store som små – presenterer et virkelighetsbilde hvor det er svært liten plass til oss, til håndballen. Derfor blir det en stadig viktigere oppgave for håndballen selv å lage ting om vår virkelighet og å pøse det ut på mange, egne plattformer.

lio.jpg

Håndballpresidenten tok også gitar og egen
tekst i bruk for å få frem budskapet om
"det viktigste". (FOTO: Tore Sæther)

Lio var innom den dobbelte oppgaven med å ha ansvar både for landslag og bredden. Det handler om å «finne noe i noen – i alle. Det handler om mennesker.»
Presidenten stilte også spørsmålet om hvordan vi alle skal bidra til å utvikle håndballen. Den viktigste kampen står mellom individ kontra fellesskap, tvang kontra frihet, poengterte Kåre Geir Lio og konkluderte: «det aller, aller viktigste er at vi beholder entusiasmen!»

 
Delegater.jpg
Noen av de hundretalls delegatene som var samlet på Scandic Lerkendal på lørdag.

Mobbing og motkrefter

Nina Grindheim i foreningen «Voksne for barn» fortalte om mobbing og dens mange ansikt og om motkreftene. Det er viktig at trenere og ledere kjenner til mobbingens mekanismer for å kunne sette inn tiltak når mobbing oppstår. Grindheim understreket videre betydningen av at alle barn skal få føle tilhørighet og fellesskap på trening og i konkurranser og sa også; «mobbing er barnas problem, men de voksnes ansvar.»


Nordtømme og Stav.jpg


Klubbhistorie og Landsturneringen

At naboklubber ikke bare er konkurrenter, men kan også godt være tette samarbeidspartnere, ga Hilde Nordtømme fra Hovin eksempel på. I samtale med Arild Stav, seksjonsleder for klubbservice i Region Nord, (bildet over) fortalte Nordtømme om hvordan hennes klubb og Trønder/Lyn hadde funnet hverandre. Fordi befolkningsgrunnlaget er lite, er det ekstra problematisk å stille lag hvis man bare sitter på sin egen lille tue. Samarbeidet mellom de to klubbene i Midtre Gauldal har resultert i økt aktivitet og gjort det mulig å stille lag i flere klasser.

 Landsturneringen for utviklingshemmede har en snart 30-årig historie, og siden 1991 har Norges Håndballforbund og Norges Fotballforbund samarbeidet om denne turneringen.

Når Stjørdal neste år står som arrangør igjen – forrige gang var i 2014 – så er det for et arrangement som trolig vil samle over 600 aktive, kunne Eva Skei og Jenny-Marie Langåssve fortelle.

Forum-orkdal.jpg 

At både håndballpresident Kåre Geir Lio og Håndballguttas trener Christian Berge var til stede på forumet, var det flere som ikke lot "billedmuligheten" gå fra seg, blant dem denne gjengen fra sone Orkdal. Fra venstre: Ingalill Meland Brevik (Lensvik IL), Marit Jørgensen (Lensvik IL), Stian Faksnes (Surnadal IL), Heidi Berg Bjerkan (Orkanger IF), Lene Jønland (Orkdal IL), Maren Melhus Gylland (Frøya IL), Berit Kvåle (soneleder) og Lise Yttersian (Frøya IL)
(FOTO: Tore Sæther) 

 

Om relasjoner

Siste post på foredragsprogrammet sto Martha Torvik for. Hun tok for seg spørsmål om hvordan skape engasjement og tilhørighet ved bruk av relasjonskompetanse. Torvik, som er kursholder og prosessleder i Relasjonsledelse, snakket om hvor ille det er å se når folk slutter å tro på at de kan. God relasjonsledelse bidrar til å utløse energi hos andre. Torvik var innom betydningen av å se folk, som innebærer: 
- personlig opplevelse om å få oppmerksomhet
- personlig styrking ved å få anerkjennelse
- gleden over å bli verdsatt for den du er
- gleden over at dine sterke sider er verdifulle
Torvik tok også opp betydningen av tilbakemeldinger som avgjørende for endring. Det er tre typer tilbakemeldinger; de positive, de negative og ingen tilbakemelder, hvorav den siste absolutt ikke bør eksistere, sa Torvik og poengterte at for at negative tilbakemeldinger skal ha en konstruktiv verdi, må tilbakemeldingen være motivert av et ønske om at vedkommende skal bli bedre.

Tonje og Nina.jpg

Nina Tranås (t.v.) og Tonje Tangvik knyttet forum-innslagene sammen med en utmerket måte. (FOTO: Tore Sæther)

 

Rissa-delegasjonen.jpg
Ikke bare ble Rissa årets klubb og hedersprisvinneren kommer også fra Rissa IL. Men klubben stilte med den desidert største troppen til Håndballforum. Til inspirasjon og etterfølgelse... 
(FOTO: Ola Tømmerås)


Som en avrundning av omtalen av dette forumet, her er ett av Christian Berges yndlingssitater med avsender Nelson Mandela:
«I never loose – I either win or learn.»

TEKST: Tore Sæther

BEGEISTRINGSPRISENE
Som på de andre håndballforum-arrangementene var utdelingen av begeistringsprisene også i Trondheim et klart høydepunkt. Prisene deles ut til klubber og personer som fortjener ekstra oppmerksomhet for sin innsats i sesongen 2017/18. Det skjedde under middagen på Scandic Lerkendal.

Her er vinnerne, med begrunnelse for utmerkelsen, og de andre kandidatene:

Årets begeistrer
Mange innenfor norsk idrett bekler ulike roller i løpet av flere års engasjement. Nettopp derfor kalles de «ildsjeler». Årets begeistrer er intet unntak i så måte.

Vinneren av årets begeistrerpris  har de siste 15 årene vært av uvurderlig betydning for sin klubb; turneringsansvarlig, speaker rundt egne arrangement, oppmann og trener.
En lag- og klubb-bygger av rang, der involvering av utøvernes foreldre har stått sentralt i det å skape oppslutning rundt klubben.

Personen må kunne omtales som veldig omtenksom og positiv. Alle i klubben skal bli sett  og behandles likt og rettferdig, har vært denne vinnerens rettesnor som styreleder
de senere år.
Alt det forannevnte har ført til at klubben har ekspandert til ikke bare å være én av Region Nord sine største klubber, men også en av Norges største klubber. I vinneren sin lederperiode har klubben med andre ord oppnådd en formidabel bredde, men også maktet å skape en plattform for toppsatsning.
Veien dit har til dels vært kronglete der behovet for å ta valg og tøffe beslutninger har vært en del av håndball-livet. Årets begeistrer har til sanne maktet dette !


Årets begeistrer er
Morten Enger, Charlottenlund SK

 Enger.jpg

(FOTO: Ola Tømmerås)

 Nominert var også:
Magnar Bremeraunet, Rissa IL
Tor Martin Eek, Sparbu IL
Leif Gansmo, Overhalla IL
Ole Andre Nilsen, Ørland BK
Guro Sevilhaug, Alvdal IL

 

Årets spillerutvikler
Selv om vinneren av denne prisen over mange år har bekledd flere ulike roller i egen klubb, er det først og fremst trenergjerningen som har vært hovedfeltet.
Med sin brede kunnskap om håndballfaget, og ikke minst erfaring, har vinneren ervervet seg en kompetanse som mange har dratt nytte av. Ikke bare de utøverne som er blitt
ledet i trening og kamp, men også andre i tilknytning til den lokale klubben. 
Fritid = håndball, og lagbygging skjer ikke minst via sosiale tiltak for de respektive lag. Å møtes i andre settinger enn kun på 20 x 40 har vært en bevisst del av vedkommende sine planer for den samlede aktiviteten: Felles middag i hallen én gang pr. uke og treningssamlinger med fysisk utgangspunkt fra egen hytte, er en del av totalen.

Vinnerens faglige kompetanse, det store engasjementet, de gode holdningene og rett og slett interessen for håndball, har ført til gode prestasjonerogsportslige resultater.
Norges beste gutter-16-årslag siste sesong kom fra Melhus/Gimse som vinner av den landsdekkende Bring-serien. I tillegg ble laget også faktisk norgesmester i beach-håndball.

Årets spillerutviklere  er
Asle Hårsaker og Inger Mærk, Melhus/Gimse Håndball

Nominert var også:
Kari Fjær, Frol IL
Gøril Guldteig Fosse, Ørland BK
Steinar Moe, Ålen IL
Stian Gomo Nilsen, Kolstad Håndball


Årets klubbleder
I idrettslag som mangler rutiner og dedikert ledelse kan det oppstå grupperinger eller lag som  går egne veier. Én av denne lederens viktigste målsettinger er å sikre at klubben forblir en klubbstyrt klubb.

Siden vedkommende overtok som leder har han lagt ned en formidabel arbeidsinnsats for og i egen klubb. Det gjelder forhold innad i klubben, i dialog og relasjonsbygging med andre klubber og i samarbeid med NHF Region Nord.  Alt som gjøres utføres på en ryddig og profesjonell måte med en tydelig stemme hvor ærlighet og rettferdighet er sentrale verdier.

Klubbdriften skal utføres i tråd med lover, regler og retningslinjer fra særforbund og Norges Idrettsforbund, og denne lederen sikrer at dette ivaretas gjennom både interesse, innsikt, etablering av rutiner og utøvelse av godt lederskap. 

Vedkommende er godt synlig og tilgjengelig for alle i klubben, og selv i hektiske tider finner denne lederen likevel tid til å utføre ordinært dugnadsarbeid samt delta der det kreves en innsats under ulike arrangement som klubben har.

Som nevnt favner denne lederens engasjement bredt i klubben, og her følger flere eksempler på hva det er bidratt med eller som vedkommende gjerne involverer seg i;

-       utarbeidet ny kommunikasjonsstrategi for klubben
-       utarbeidelse av arrangementsplakater
-       utarbeide profileringsbanner 
-       utarbeidet mal for årsberetning
-       skaffe utstyr, delta i rigging og gjennomføring av arrangement
-       lage billedkavalkader og video fra arrangement
-       speakertjeneste

 Som fersk leder deltok vedkommende blant annet på klubbens årlige felles reisecup; bodde sammen med lagene på skole og observerte både utøvere og lagsapparat på og utenfor banen hele den aktuelle helgen. Etter cupen kom det en reiseskildring full av inntrykk fra en stolt leder som ble formidlet via klubbens infokanaler. 


Årets leder er en klubb-bygger av rang!
Tore Andreas Østerlie  - Sverresborg IF


Østerlie.jpg

(FOTO: Ola Tømmerås)

Nominert var også:
Kjartan Braa, Bjugn HK
Wenche Helgemo, Sjetne IL
Marte Rosvold Støvne, Ålen IL

Årets klubb
Vinneren denne sesongen består av mange ivrige håndballpersoner i sin midte. Utrolig initiativrike og kreative i forhold til å skape gode og sunne aktivitetsmiljø for
sine unge utøvere. Ønsket er stort når det gjelder å rekruttere nye samt beholde spillerne og lagene i klubben, selv om dette er tøft i dagens samfunn med mange konkurrerende aktiviteter for barn og ungdom.

Minihåndballturnering, håndballskoler, trenerkurs og engasjement av utenforstående spillerutvikler er noe denne klubben gjennomfører i løpet av sesongen. 
Disse tiltakene er sikkert noe andre klubber også gjør, og dette vitner om en innsatsvilje  som er stor i lokalmiljøet.

Avslutningsvis kan nevnes det fokuset klubben har på å lære opp etterkommerne sine til å ernæringsmessig innta sunn og god mat oftest mulig. Siden høsten 2015 har dette
særskilte prosjektet skaffet klubben betydelige inntekter, og sentralt i klubben på dette har vært ei  dame ved navn Veronica Aune.

Vinneren som årets klubb er:
Rissa IL Håndball

Rissa.jpg
Hilde Sandviktrøen (t.v.) og Veronica Aune tok imot prisen på vegne av Rissa IL.
(FOTO: Ola Tømmerås)

Nominert var også:
Aure IL Håndball
Sandnessjøen IL Håndball
Sverresborg IF Håndball

 

Årets dommerkontakt
Det kan være mange ulike funksjoner man kan ha i en klubb, og vinneren som årets Dommerkontakt innehar flere; trener, dommer, utøver selv og styreverv.
Ikke bestandig like enkelt å prioritere dommerkontakt-rollen i en slik virkelighet, men denne personen har sannelig gjort en formidabel jobb.

Svært mange fra egen klubb har gjennomført både Dommer Barnehåndball-kurs og  Dommertrinn 1 de siste par årene, noe også vedkommende selv har gjort.
Vinneren viser et engasjement og interesse som er gull verd i rollen; oppfølging av egne dommere, også på bortebane, gir veiledning og støtte til «sine» unge og ferske kampledere. 
Vinneren har dessuten tett og god kontakt med den som steller med dommeroppsettet og stiller opp i de tilfelle andre av ulike årsaker må melde forfall.
Sosiale treff for klubbens dommere ivaretas også via ting som kino og pizzakvelder.

Vinneren er:  
Marthe Eek - Sparbu IL

Eek.jpg

(FOTO: Ola Tømmerås)

Nominert var også:
Lena Amundal, Åfjord IL
Elin Jacob, Strindheim IL
Randi S. Pedersen, Ørland BK

 

Årets dommerpar
Denne sesongens vinnerpar viser seriøsitet og målbevissthet i sin dommergjerning ved å ta de andre utøverne på alvor. 

De to er ydmyke, lærevillige og har jevnt over god dialog med både lagledere og spillere. Dette har over tid medført at de er blitt vel anerkjent og godt likt av alle aktører på banen.  De er begge tydelige i sin væremåte på banen, men har samtidig «smilet på lur» - egenskaper gode kampledere gjerne besitter.

Vinnerne har startet på sin tredje sesong sammen som par og leder allerede nå kamper på alle regionale nivå. Kampleder-prestasjonene har på kort tid medført at de i dag er medlemmer av den nasjonale trainee-gruppa.

Årets dommerpar er:
Veronica Bostad og Julianne Fjær - Ranheim IL

Dommerne.jpg

Et lovende dommerpar med velfortjent pris; Julianne Fjær (t.v.) og Veronica Bostad.
(FOTO: Ola Tømmerås)

Nominert var også:
Tea Delic og Ivana Tintor, Røros IL
Sindre Hell og Armin Spago, Stjørdals-Blink IL
Geir Arvid Moe og Roger Munkvoll, Rissa IL


Årets lagleder
Vinneren er en «altmulig»-person som bidrar på utallige vis i forhold til at alle skal trives med å være en del av laget. Organisering av turer, sosiale tiltak både for utøvere og foreldre, foreldremøter og praktiske forhold rundt kampaktiviteten, for å nevne noe.

Lagets altmuligperson har i utrolig mange år har stått på for håndballen, både som aktiv spiller selv, som forelder til to meget aktive døtre, og stiller nå opp for neste generasjon håndballspillere. 
Etter å ha flyttet hjem til barndomsstedet, tok det ikke lang tid før den vi snakker om, ble med i styret i klubben. Vedkommende har vært et meget sterkt lim med sitt engasjement, store arbeidskapasitet og ikke minst ved å være en god bidragsyter opp mot regionen, lag og andre samarbeidspartnere. Takket være mange år i håndballmiljøet har vinneren et betydelig nettverk, som alle i klubben nyter godt av. 

Den lokale klubben er i vekst, etter mange år med lite håndballaktivitet. Klubben har 11-12 åringer som ønsker å begynne og spille håndball, litt mot trenden flere andre steder. Mye av grunnen til det er alt det positive som skjer i klubben. Vinneren har bidratt på en strålende måte der det sosiale står i fokus; det ordnes med kveldsmat etter trening, trenerne har i større grad begynt  å tenke mye på det sosiale, blant annet fått trenerne til å be spillerne om å legge igjen telefonen når de drar på trening, slik at de faktisk må snakke sammen når de drar til trening og kamp. Dette gjør at spillerne blir bedre kjent med hverandre også utenfor banen. Og spillerne kjøres i dag til hallen i nabokommunen for å trene og spille kamper. Men med en stor stå-på-evne av sentrale personer i klubben blir det i mars 2019 slutt på dette. Og selvfølgelig har lagets altmuligperson bidratt meget aktivt i så måte; har sittet i planleggingsgrupper med idrettslaget, kommunen og entreprenørene. Vinneren har delt sin kompetanse, tatt tak i innspillene og ønskene til klubben i forbindelse med ny hall. Vi snakker her om en person som har vært med i planleggingen av ikke mindre enn tre haller i sin karriere. Nå bygges én ny storstue i bygda. 

Alle klubber skulle hatt en «bestemor» som stiller opp med et slikt engasjement både for egne barnebarn og alle de andre barna i bygda. Det settes utrolig stor pris på den jobben som gjøres, det finnes tid til å ta telefonen, skrive ut lister, ordne med kamparrangement, omberamme kamper, melde på til cuper, få de andre til å tenke på å få sponset mat til cup osv. Mye, mye mer kan nevnes. Håpet er at håndballen får glede av dette unike engasjement i mange år til. Handball skal være gøy både på og utenfor banen. Er det det - kan alle nå langt!

Årets lagleder er
Aase Vedul Moen - IL Aasguten

Vedul Moen.jpg

 

Nominert var også:
Hans Jørgen Baglo og Ingvild Løfors, Sp.kl. Rapp
Ann Kristin Leinum, Skaun HK
Gunn Kristin Stallvik, Ørland BK

 

Ildsjelprisen
(
I likhet med hedersprisen er dette en pris som ikke utdeles hvert år)

Et idrettsengasjement av dimensjoner startet for snart 40 år siden. Da naturlig nok som aktiv spiller den første tiden.

Men de første treneroppgavene ble tatt vare på allerede før perioden i Kongens klær, og disse oppdragene har vedvart mer eller mindre fram til i dag.
Det ble også mye dømming etter hvert, og fortsatt er dommerfløyta i bruk. I tillegg brukes det godt med tid på klubbens unge og til dels usikre dommerspirer.

Prisen går til en rolig og tålmodig person, noe vedkommende kombinerer med en lun fremtoning. Disse egenskapene virker som balsam for stressede spillere og dommere.
Likevel innehar denne personen en naturlig autoritet og et kunnskapsnivå som gjør at dette er en person man lytter til.
Vedkommende nyter med andre ord respekt hos gammel og ung samtidig som engasjementet er med på å skape begeistring.
Selv viser denne ildsjelen stor innsatsvilje og motiverer klubbens egne spillere til dette samt å tenke Fair Play og utøve dette i sin aktive deltakelse.

Det begynner å bli en bra stund siden forrige årtusen, og den som nå er blitt omtalt er fortsatt aktiv som den lokale klubbens dommerkontakt, trener og styremedlem.

Still going strong !

Ildsjelprisen går til
Leif Gansmo - Overhalla IL


Gansmo.jpg

 

HEDERSPRISEN                                        
(Denne prisen deles ikke ut hver sesong og bare i ekstraordinære tilfelle)

 Norsk håndball sitt verdigrunnlag har blitt praktisert av denne personen sannsynligvis lenger enn verdienes egen historiske bakgrunn. I så måte har «Fair Play» alltid stått sentralt hos vinneren av denne prisen.

Vedkommende er opptatt av at alle som vil, skalha mulighet til å delta, som i mange sammenhenger innebærer  et behov for en god porsjon tålmodighet, noe denne personen er vel utstyrt med.

Vedkommende brenner for håndballidretten i en hver sammenheng, og i svært nær framtid  er det konkrete planer om å involvere håndballen i større grad i skolesektoren, også ut over sitt eget lokale skolemiljø.

Bakover i tid har vinneren fylt mange roller; spiller i utallige år,  trenerengasjement tilsvarende lenge i lokal klubb, styremedlem i mange år samt flere engasjement i tilknytning til håndballen. Kort sagt; et langt håndball-liv som fortsatt blomstrer hos dette ganske snart 50-årige aktivitetsunikumet.


En ruvende skikkelse tildeles Hedersprisen 
Magnar Bremeraunet - Rissa IL

 Bremeraunet.jpg