Annonse:
2024 Pocket Valley
Annonse:
2024 Pocket Valley

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

TonjeT-1.jpg

Våre nøkkelspillere

Tonje Tangvik er både i regionens ”førstesekser” og bakspiller i 3.divisjon for Skaun.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildet: Tonje Tangvik i skuddet for Skauns 3.divisjonslag. (Foto: PRIVAT)

 

Når vi legger til at hun også er trener for datter Bea og lagvenninnene i J9 og som klubbrådgiver med ansvar for 41 klubber i  fire soner, da skjønner du at det blir mange timer i hall i håndballens tjeneste.

Tonje startet som klubbrådgiver høsten 2013 etter å ha jobbet i Trønder-Energi i 14 år. Hvorfor sceneskifte?

- Det åpnet seg en mulighet til å jobbe med håndball, min store interesse. Jeg var fullt klar over at det ikke var en ni til fire-jobb som ventet meg, men en jobb med stor fleksibilitet og altså med håndball.

- Og selve sonelederjobben, hva trigger?

- Å være på klubb-besøk og ha anledning til å bidra og påvirke arbeidet som gjøres ute i klubbene, det er noe av det morsomste. Møte ildsjeler, de som legger ned masse timer i frivillig arbeid. Det er både inspirerende og gjør meg imponert.

- Hvordan blir du mottatt i klubbene?

- Jeg får ekstremt god mottagelse. Enkelte sluker nesten rått det jeg kommer med. Jeg kunne noen steder ha ønsket meg mer spørsmål og utfordringer. Så er det andre som absolutt gir meg ting å bryne meg på.

- Jeg får også tilbakemelding om at man er gledelig overrasket over at regionen har folk som kommer på besøk. Det tar de som et tegn på at de blir tatt riktig på alvor.

- Hva er den største utfordringen som klubbrådgiver?

 - Det er å tilfredsstille alle behov. Det går bare ikke. Det er ting rundt omberamming  av kamper og dispensasjoner som jeg kan skjønne behovet for, men som regelverket ikke tillater.

- Ellers er det ikke bra at hall-leien enkelte steder er vanskelig høy. Jeg har registrert at man må betale 1100(!) kroner i hall-leie for å avvikle én kamp på en helgedag.

- Hva brenner du for i jobben?

- Å redusere resultatfokus i de yngste klassene. Kanskje skulle resultattavla vært fjernet/slått av opp til 12-årsklassen. Jeg opplever av og til at man med svært unge lag er veldig på for å vinne for enhver pris. Det kan også resultere i dårlig oppførsel. Jeg mener det er svært viktig å ha godt styrte klubber som har kontroll på sine trenere og ledere. Fair play er bare så viktig; det handler om å vise respekt for alle involverte, sier Tonje Tangvik

 

OM OSS-Berit Berget.jpg

Når landslagstrener Zeljko Tomac er på Fosen-besøk for å inspirere
spillere og trenere, da er selvsagt også soneleder Berit på gulvet...

Lengst i sonelederjobben

På Fosen finner vi den mest rutinerte av regionens 17 soneledere. Berit Berget har sittet rundt ti år i jobben og vært med på omorganiseringene fra ”gammel” soneledermodell via klubbkontakt og nå til ”ny” sonelederjobb.

- I den gamle modellen hadde vi soneledere eget team og direktekontakt med regionskontoret. Det fungerte veldig bra, men det gjør også dagens modell med klubbrådgiverne mellom oss og regionens daglige ledelse.

Berit spilte håndball fra hun var ni år til korsbåndskade (pådro seg den i fotball) satte en stopper for videre spill som pluss 30-åring. I dag er hun både arrangementsansvarlig i klubben sin (Bjugn HK) og trener for datter Emily sitt lag. Det betyr mange timer i Fosens seks haller. Men hvorfor toppe det med fortsatt sonelederjobb?

- For det første så er håndball forferdelig artig. Jeg møter masse forskjellige og hyggelige folk. Jobben gjør også at jeg lærer mye – om omorganisering og hvordan Håndball-Norge fungerer. Jeg møter folk med masse og forskjellig kompetanse. Det er bare å sug til seg.

Og det gjør Berit. Hun er etterhvert blitt et aldri så lite håndball-orakel for fosningene:

- Det er noen som kaller meg  ”håndball-guru”, smiler sonelederen, fordi de føler at de kan spørre meg om alt. Det kan de, og om jeg ikke har svar på direkten, så kan jeg finne et svar, sier Berit og vil gi klapp på skulderen til Mariann Berg som har betydd mye for Fosen-håndballen og som har fungert som en slags mentor for seg selv.

Når Berit innkaller til sonemøter er som regel alle klubbene representert. Men det er et men:

- Jeg skulle ønsket at det også kom noen nye folk fra klubbene. Vi som har holdt på med håndballen lenge kommer jo til å slutte en eller annen gang. Da er det viktig at noen står klare til å overta, gjerne etter å ha vært med og opplevd hvor artig og viktig dette arbeidet er.

- Nye tall viser at Fosen har en liten nedgang i aktivitet. Hvordan endre på det?

- Vi har god aktivitet i de yngste klassene, men det er riktig at i tenårene møter også vi problemet frafall. Årsakene er nok mange, blant annet møter ungdommene stadig større krav fra idretten, og når de både vil spille håndball og fotball, føler mange at de må velge bort det ene. De burde ikke være nødt til det allerede som 13-14-åringene. Jeg mener idrettene bør kunne bidra til at ungdommene kan holde på lenger med både håndball og fotball, om det er det de vil.

- Apropos holde på lenger; hvor lenge vil du holde på som soneleder...?

- Også i sonelederkorpset gjelder det jo etterhvert å gjennomføre generasjonsskifte. Jeg har ett år igjen i kontrakten, så får vi se hva som skjer etter at den utløper, sier Berit Berget.


Trekk i samme retning!

- Mitt hovedfokus som soneleder er å få flest mulig klubber til å trekke i samme retning.

Magnar Klingenberg trodde at det etter 25 år som spiller, 20 år som trener, leder i avdeling og i klubb og i kretsstyret et par-tre perioder at det da skulle være slutt på håndball-aktivitet. Men så kom det spørsmål fra regionen om han ikke likevel kunne trå til – som soneleder i Gauldal.

- Det er vel riktig å si at samarbeidet mellom klubbene oppover dalen ikke har fungert direkte knirkefritt. Jeg har opplevd at det mangler litt på gjensidig tillit klubbene imellom, men jeg føler at det nå løsner litt, at det blir bedre.

- Vi skal huske at vi har et felles mål med aktiviteten vår, og det er først og fremst å gi et så godt tilbud som mulig til barn og unge.

- Hva er det artigste med sonelederjobben?

- Jeg er gammel reallærer på videregående, og både i den jobben og i håndballen opplever jeg det som artig og meningsfylt å få ungdommene til å jobbe målrettet for å kunne yte sitt beste. Arbeid over tid gir resultater. Det gjelder så vel i håndballen som på de fleste andre arenaer, og det håper jeg også skal vise seg å stemme i den jobben jeg har påtatt meg for gauldalshåndballen, sier Magnar Klingenberg.

 FAKTA

 NYsoneleder BERIT BERGET.jpg

BERIT BERGET
Soneleder Fosen

Alder: 48 år.
Egen klubb: Bjugn HK
Håndballaktiv i dag:
Trener for J12-laget hvor datter Emily spiller. I tillegg styremedlem i Bjugn HK med ansvar for arrangement
Antall klubber: 7.

 

NYsoneleder MAGNAR KLINGENBERG.jpg 

MAGNAR KLINGENBERG
Soneleder Gauldal

Alder: 63
Egen klubb: Trønder/Lyn
Håndballaktiv i dag:
Ingen
Antall klubber: 10.

 

Tonje Tangvik.jpg

TONJE TANGVIK
Klubbrådgiver Nord-Østerdal,
Gauldal, Orkdal og Fosen.

Alder: 39 år.
Egen klubb: Skaun HK
Håndballaktiv i dag:
Aktiv spiller (3.div.) og trener for J9 (med datter Bea på laget)
Antall klubber: 41