Annonse
EM2026 Dagsbilletter i salg

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

2024 - beachsamling 2.jpg

Beachhåndball

Beachsesongen starter i mai og varer til slutten av september. En sport for alle, både store og små!

Beachturnering på Selbu

Dato: 6.-8. juni 2025
Sted:
Årsøya Fritidspark
Arrangør: NHF Region Nord og Strindheim IL
Klasser: J/G 14år, J/G 16år og K/M Senior

Påmelding gjøres i TurneringsAdmin

Ønsker du å vite mer om turneringen, og hva som må til for å stille lag? Les boksene nedenfor. 

  • Godt humør
  • Glad i musikk, sol, grilling og sand
  • Ta imot og kaste en ball

 Som du ser er det ikke mye som skal til for at nettopp du kan spille beachhåndball! Det er ment til å være en leken idrett i sanden omringet av beachvib´en med musikk, sand og sol, hvor man trenger minimalt med ferdigheter for å kunne spille. Dette er en idrett for alle!

Du trenger ikke å ha spilt håndball før for å kunne delta. Beachhåndballen er åpen for alle, uavhengig av ferdighetsnivå.

I motsetning til innendørs håndball er det minimalt med kroppskontakt i beach, og den baserer seg på prinsippene om Fair-Play. Man spiller alltid overtall i angrep. Er ikke unormalt at håndballspillere som ikke får det helt til innendørs, blomstrer når de kommer ut i sanden! Omgangene er bare på 7 minutter, og du trenger ikke å være mer enn 5-8 spillere for å kunne stille med lag.

Har ikke klubben din eget beachlag? Frykt ikke! Her er det muligheter for både sammensatte lag, samt mulighet for en spiller til å delta for en annen klubb ved skriftlig samtykke fra egen klubb (se under «Spilleberettigelse» -> «Spillertilhørighet»).

Dette er ikke noe du vil gå glipp av - håper vi sees i sanden!

Fair Play betyr:

  • Fremme ekte sportsånd og etterleve beachhåndballens kulturelle og idrettslige mål.
  • Respekter helsen, integriteten og kroppen til spillerne.
  • Respekter spillets ånd og filosofi.
  • Respekter spillets dynamikk, men tolerer aldri en fordel oppnådd ved å bryte reglene.

Påmelding gjøres i TurneringsAdmin (TA).

Vi har sammensatte klasser, og følgende er mulig å melde seg på til:

  • J/G 14 år
  • J/G 16 år
  • Kvinner senior
  • Herrer senior

Påmeldingsavgift:

  • J/G 14 år – 700 kr.
  • J/G 16 år – 800 kr.
  • Kvinner og herrer senior – 900 kr.

Turnering:
Det vil settes opp turnering for klassen J/G 16 år, kvinner senior og herrer senior. For J/G 14 år settes det opp kampdager, dette for å gjøre det mest mulig lavterskel for de yngste.

Kampene vil i hovedsak settes opp over 1-2 kampdager, avhengig av påmeldingen. Kan bli utvidet med en halv dag til ved stor påmelding.
Det er begrenset antall plasser.

Første-mann-til-mølla!

SPILLERFLYT:
Aldersbestemt:
I klassene J/G 14, J/G 16 og J/G 20 kan det fritt benyttes spillere på 2.laget uten at disse må stå over en 1.lagskamp (§ 21, 4.ledd) Disse spillerne kan også spille på begge lag samme dag. 

Senior:
Spillere som har deltatt i kamp for et lag, må stå over en av dette lagets kamper før vedkommende har rett til å delta på et lavere lag. Vedkommende er da spilleberettiget for alle lavere lag.

DISPENSASJON:
Dispensajonssøknader (for bruk av overårige) må sendes inn sammen med påmelding (anmerkning i kommentarfeltet). Lag, som deltaker under dispensasjon for overårige (D) kan ikke delta i sluttspillet.

Sammensatte lag er tillatt i beachhåndball (anmerkning i kommentarfeltet ved påmelding).

SPILLERTILHØRIGHET:
Det er tillatt (§ 11, 5.ledd) for spillere å delta for annen klubb enn den har klubbtilhørighet i, under forutsetning av at klubben, hvor spilleren har sin klubbtilhørighet, har gitt skriftlig samtykke. En godkjenning av klubbene imellom pr e-post, fra leder eller sportslig leder, er godkjent som skriftlig samtykke. Denne godkjenningen SKAL sendes til beachansvarlig i Region Nord før første turneringskamp.

LISENS:
Det anbefales med lisens når man deltar på beachturneringen, men er ikke et krav.

Spilletid:
Spilletiden er 7 minutter x2 omganger, med 3 minutters pause imellom.

Det SKAL være en vinner av hver omgang. Ved uavgjort etter 7 minutter skal det gjennomføres «Golden goal» for å kåre en vinner av omgangen.

Vinneren av 1. omgang leder så 1-0, frem til 2. omgang er ferdigspilt. Hvis hvert lag vinner hver sin omgang er resultatet uavgjort 1-1, og vinneren av kampen SKAL avgjøres på «Shoot out».

Vinneren av «Shoot out» vinner så kampen 2-1.

Antall spillere per lag:
Det skal til en hver tid være 4 spillere fra hvert lag på banen, hvor en av disse skal være målvakt/spesialist (har en egen farge på drakten).

Det anbefales 6-8 spillere per lag. Maksimalt 8 spillere per lag per kamp, og minimum 4.

Viktig! Hvis antallet spillerberettigede spillere på laget synker under 4 avbrytes kampen og det andre laget anses som vinner av kampen.

Innbytterne som ikke er på banen skal til enhver tid sitte, helt til de skal bytte ut på banen igjen. Anbefales å ha et tøystykke/klesplagg å sette det ene kneet på.

Vi oppfordrer klubbene til å melde på flere lag, slik at flest mulig spillere kan delta og spille beachhåndball. Det er fri flyt av spillere i aldersbestemte klasser, så har du en tropp på 12 spillere anbefaler vi at dere melder på 2 beachhåndballag, med 6 spillere på laget, og bruker muligheten til å flytte spillere mellom lagene ved evt sykdom og andre typer forfall. 

Ballstørrelser:

  • Ballstørrelse 1 – J/G 14
  • Ballstørrelse 2 – J16 og Kvinner Senior
  • Ballstørrelse 3 – G16 og Menn Senior.

Ballen i spill:
Før hver kamp må det være minst 4 ekstra baller tilgjengelige. To reserveballer skal oppbevares i midten bak hvert mål i et angitt område, og den tredje reserveballen skal oppbevares ved tidtakerens bord.

For å minimere spilletidsavbrudd og unngå time-out, skal målvakten hvis angitt av dommeren, bringe en erstatningsball inn i spillet så raskt som mulig når ballen er spilt langt ut av spillebanen.

Dette bestemmes av dommeren, og skal ikke gjøres uten dommerens godkjennelse.

Time-out:
Det vil ikke være mulig å ta team time-out under turneringen.

Dommere benytter time-out ved behov. Eks. ved skade, bestrafning, 6-meterskast, el.

Målpoeng:
Målpoengene gjelder i alle klasser. Se sak om nye regelendringer i Beachhåndball.

Gir 2 poeng:

  • Mål på 6 meterskast (straffe).
  • Mål scoret av målvakt eller spesialist.
  • Spektakulære eller kreative mål.
    • Piruett
    • Flyver
    • Det er rom for kreative og spektakulære målmed høy teknisk standard som klart skiller seg fra et vanlig 1-poengsmål.
      • Dette avgjøres av dommer, og skal respekteres.

Gir 1 poeng:

  • Vanlig skudd fra en utespiller.
  • Ikke fullført piruett (Godkjent piruett: hopper 360 grader rundt i luften før man skyter, hvor begge beina peker mot mål i det man satser).
  • Ikke fullført flyver, hvor ballen slås/føres i mål med kroppen (Godkjent flyer: hvis spilleren i luften har kontroll over ballen og skyter på mål mens han fortsatt er i lufta. Et lett dytt eller slå ballen inn i målet gir kun 1 poeng.).
  • Hvis målet utføres på en måte som tydelig er ment å latterliggjøre motstanderen, skal det betraktes som usportslig opptreden og aldri gi 2 poeng (Fair Play).
  • Skudd mellom beina eller bak ryggen.

Viktig! Å slå hjul er ikke tillatt og skal vurderes som en forseelse. Tildeles frikast fra der forseelsen oppstod, ved treff på motstander må situasjonen vurderes som en takling.

Begrunnelse for ikke å slå hjul:

  • Vanskelig å få til på tre skritt. Å slå hjul med bare en hånd i sanden er heller ikke tillatt.
  • "Å slå hjul" anses som farlig for forsvarende spillere, da angripende spiller har lite kontroll over omgivelsene.

Spillerdrakt:
Et lags utespillere skal bære like drakter. Disse draktene må tydelig skille seg fra motstanderens drakter. De spillere som settes inn som målvakter eller spesialister, må alle ha spilledrakt i lik farge og som skiller seg fra begge lags utespillere, samt motstanderens målvakter. 

Alle målvakter/spesialister på samme lag MÅ ha lik farge! De kan bære gjennomsiktige vester istedenfor drakt i egen farge (draktnummeret skal være synlig).

Ved like farger på draktene er det bortelaget som må stille i annen farge.

Utstyr under kamp:
Alle spillerne skal spille barfot. Det er tillatt å spille med sokker, sportsbandasje eller beachsokker.

Sportssko og andre typer fottøy er ikke tillatt.

Det er ikke tillatt for spillerne å bære noe som kan skade med- og motspillere. Dette inkluderer for eksempel all form for hode- eller ansiktsbeskyttelse, armbånd, armbåndsur, ringer, halskjeder, øresmykker, synlig piercing, briller med farlig innfatning eller uten festebånd – i tillegg til alt annet som kan være farlig for spillerne (Regel 17:3). Flate ringer, små øredobber og synlig piercing kan tillates så lenge de er tildekket slik at de ikke lenger utgjør noen fare for andre spillere.

Utøvere har tillatelse til å bruke følgende utstyr:

  • Caps eller hatter (med myk brem eller hard brem snudd bakover for å unngå skader).
  • Hodebånd eller bandana.
  • Solbriller (plastisk med festebånd for å holde dem på plass).
  • Terapeutisk støtteutstyr (eller bandasjer) for kne, albue eller fot.

Ved poenglikhet mellom to eller flere lag bestemmes rekkefølgen slik:

  1. Antall poeng innbyrdes oppgjør.
  2. Differanse i omgangspoeng i innbyrdes oppgjør. (Kampresultatet 2-0 er bedre enn 2-1).
  3. Flest vunnede omgangspoeng i innbyrdes oppgjør.
  4. Differansen mellom vunnede og tapte omganger totalt.
  5. Flest scorede mål totalt.

Beachhåndball spilles i hovedsak utendørs på sommerhalvåret, hvor sesongen starter i mai og varer til slutten av september. Sporten er for alle, både store og små! I løpet av beachsesongen vil det arrangeres ulike beachhåndballaktiviteter i de ulike Regionene. Det er mulig å sette opp treninger innendørs hvis man skulle ha utfordringer med værforholdene.

I seriespill og turneringer deles lagene inn i klasser på samme måte som i innendørshåndball; J/G, samt Senior Menn og Kvinner. Foreløpig er det kun turneringer som er aktuelt i Region Nord.

I løpet av beachsesongen 2025 arrangeres en regional turnering i Region Nord, av Blindheim IL. Denne vil finne sted i Ålesund 23. - 25. mai på Blindheim beachbaner. Det er åpnet for påmelding i klassene J/G 13 - 16 år.

Ønsker din klubb å arrangere beachturnering - ta kontakt med oss!

13. - 15. juni skal Norgesmesterskapet i beachhåndball arrangeres i Lillestrøm, for J/G 16 år, J/G 20 år og K/M senior. Det har deltatt flere lag fra Region Nord de siste årene, blant annet Melhus, Strindheim og Steinkjer.

Region Nord har hatt flere landslagsspillere med på seniorlandslagene i Beach i flere år. Og hatt med spillere siden oppstart av yngre landslag i 2022.

Kontaktperson for Beachhåndball i Region Nord:

Marthe Nesset

Marthe Nesset

Dommeroppsettansvarlig

Epost: marthe.nesset@handball.no
Mobil: 936 99 118

Dommeroppsett regionale serier, Bring/Lerøy, kvaliker, NM og 3. div. Superbruker og systemansvarlig i TurneringsAdmin. Beachansvarlig.

Her finner du oversikt over turneringer som arrangeres i Beachsesongen 2025:

OBOS BEACHTURNERING:
23. - 25. mai - arrangør Blindheim IL
J/G 13 - 16 år
Påmelding gjøres via Profixio.

BEACHTURNERING I SELBU:
6. - 8. juni - NHF Region Nord og Strindheim IL er arrangører
Årsøya Fritidspark i Selbu
J/G 14år, J/G 16år og K/M senior
Påmelding gjøres i TurneringsAdmin

Mer informasjon om turneringen finner du her

NM I BEACH:
13.-15. juni - I Lillestrøm, NHF er arrangør
J/G 16år , J/G 20år og K/M senior
Påmelding gjøres i TurneringsAdmin

Ønsker din klubb å arrangere turnering, ta kontakt med oss!

Her finner du oversikt over samlinger som arrangeres i Beachsesongen 2025, i Region Nord:

REGIONAL LANDSLAGSSAMLING:
3. mai 2025 - På Årsøya, i Selbu
For J/G 2008 & 2009

Her kan du se hvem som er tatt ut til samlingen i Selbu!

Spillere:
I Beachhåndball er det 3 utespillere og 1 målvakt/spesialist til enhver tid per lag. Det er lov med inntil 4 innbyttere.

Anlegg:
Beachhåndballbane. Til nøds kan innendørs håndballhall benyttes ved dårlig vær, men det er anbefalt å bruke utendørs sandbane så langt det lar seg gjøre.

Ball:
En beachhåndball, eventuelt en annen myk ball. Yngre kan bruke streetball. Her finner du en god ball fra vår samarbeidspartner AssistCo.


Last ned PDF med mer informasjon om beachhåndball her!

Foreløpig har vi følgende beachhåndballbaner i Region Nord.

Blindheim, i Ålesund
Antall flater: 2

Inderøy
Antall flater: 1

Langevåg, i Ålesund
Antall flater: 1

Årsøya, i Selbu
Antall flater: 1

Steinkjer
Antall flater: 1

Åndalsnes
Antall flater: 1

Vet du av noen beachåndballflater i Region Nord? Ta kontakt med oss! 

Det finnes en egen utdanning for Beachhåndballdommere. 

NHF Beachhåndballdommer:

Utdanningen er lagt opp til to moduler a 4 timer, med praksis inkludert.

Det gjennomføres e-læring i forkant av modulene, som retter fokus på dommerrollen, oppgaver og spillereglene i beachhåndball.

Påmelding til utdanningen gjøres i den enkelte region.

 

NHF Dommerutvikler Beachhåndball:

Utdanningen er lagt opp til to moduler a 4 timer, med praksis inkludert.

Det gjennomføres e-læring i forkant av modulene, som retter fokus på dommerrollen, oppgaver og spillereglene i beachhåndball.

Påmelding til utdanningen gjøres i den enkelte region.

Her finner du video av alle øvelsene som inngår i økten.
Økten varer i 60-90 minutter, avhengig av hvor lenge man ønsker å bruke på hver øvelse.
Det er tatt forbehold om at utøverne har varmet opp før de entrer banen.
Eksempler på oppvarming man kan gjøre før man har bane:
- Jogging
- Bevegelighet
- Basissirkel

Øvelse 1: Innlæring av piruetter

Øvelse 2: Piruett i sidesektor med målvakt i mål (på videoen står målvakten bak mål pga. COVID-19-restriksjoner når opptaket ble gjort)

Øvelse 3: Piruett i sidesektor med målvakt i mål (på videoen står målvakten bak mål pga. COVID-19-restriksjoner når opptaket ble gjort)

Øvelse 4: Piruett i sidesektor med instruksjon om skuddplassering i skuddøyeblikket

Øvelse 5: Fotarbeid og piruett med eller uten blokkering (to ulike videoer av samme øvelse, men fra en annen kameravinkel)

Øvelse 6: Fotarbeidsøvelse hvor man speiler partneren

Øvelse 7: Forarbeid med piruett og skudd på mål

Øvelse 8: Innøving av flyver med skudd på mål

Som avslutning på økten er det lurt å tøye ut, spesielt om det er lenge siden man har spilt beachhåndball.
Underlaget er annerledes enn et hallgulv, og kroppen responderer derfor litt annerledes. 

Følgende områder bør inkluderes i uttøyningen:

  • Lysker
  • Fremside og bakside lår
  • Legger
  • Fotblad
  • Ryggstrekkerne
  • Skulder