Temaserien J/G 11 - 12 år

Temaserien er ikke et ekstra spilltilbud, men et utviklingstiltak for spillere, trenere og dommere.

NHF Region Nord gjennomfører J/G 11 og 12 år med temabasert seriespill. Vi fortsetter med tema "Utgruppert forsvar" også i sesongen 2023/2024.

Det spilles lokal/sonevis Temaserie der alle kampers 2.omgang spilles med utgruppert forsvar, og første omgang er valgfri.
Dersom lagene blir enige, kan første omgang også spilles med utgruppert forsvar.

Mer informasjon om utgruppert forsvar finner du nedenfor.

Nettmøter

Infowebinar om Temaserien (varighet ca 75 minutter):
- 25.10.2023 fra klokken 10:30.
- 25.10.2023 fra klokken 20:30.
- 26.10.2023 fra klokken 10:30.
- 26.10.2023 fra klokken 20:30.

Trykk her for påmelding | Påmeldingsfrist: Dagen før avholdelse. | Annen nødvendig info sees via påmeldingslenken.

Innhold i alle nettmøter

- Våre verdier (felles ansvar; respekt og fair-play)
- Håndballens konkurranseformer
- Barn og håndballtrening
- Om utgruppert forsvar i barnehåndball (Temaserien*)
   # Hvorfor dette tema
   # Hva er tillatt i utgruppert forsvarsspill i barnehåndball
- Ulike forslag på hvordan øve på trening
- Kort om fysisk trening, spilleposisjoner og ledelse av økter

| * Det spilles lokal/sonevis Temaserie der alle kampers 2.omgang spilles med utgruppert forsvar, og første omgang er valgfri. Dersom lagene blir enige, kan første omgang også spilles med utgruppert forsvar.

Fra "invitasjon nettmøter"

Regionen ønsker alle barnehåndballtrenere (og andre interesserte) velkommen til å delta på nettmøte. Første del av møte både for J/G 9-10 og J/G 11-12 år. Mens siste del av møte introduseres Temaserien for J/G11-12 årslag.

Dette nettmøte gjennomføres for tredje gang for årsklassene J/G11-12. Denne sesongen ønsker vi også å inkludere J/G09-10. Seriespillet for aldersgruppen 09-10-11-12 år er ulikt. Ulikhetene vil komme tilbake til i nettmøtet. Eksempler på ulikheter er konkurranseform (bane og antall spillere ute på banen), terminliste/arrangementsdager og, ikke minst, at det er "Temaserie" for J/G11-12.

For hvem? Trenere, lagledere, dommere, foresatte, engasjerte i styret, sportslige leder og lignende.

Formål med Nettmøte? Regionen ønsker å tilby en møteplass med litt faglig påfyll for personer som har en funksjon til et J/G09-10-11-12 årslag. Første del av nettmøte handler om barnehåndball generelt, mens siste del av møte er valgfri for de som har en funksjon i J/G09-10.

Arkiv

Invitasjon til digitale møter 2022

Utgruppert forsvar er på lik måte som nedgruppert forsvar et "sone-forsvar". 1'ere, 2'ere og 3'ere har hver sine oppgaver.

Det er ikke ønskelig at det spilles i et fast 3:2-mønster (bilde 1), men at forsvaret beveger seg i forhold til ballen (bilde 2).

Bilde 1:

• Minimum to spillere skal være utenfor 9-meteren og søke ball.
    De som ligger utgruppert kan vekselsvis jobbe nært ballfører ut på banen og rundt 9-meteren. De to utgrupperte spillerne skal ofte i vært eneste forsvar bytte på hvem som er lengst fra 9-meteren.
    Hensikten er gi forsvarsspillere muligheten til å utforske dynamisk forflytting som periodevis gjøre pasningsspillet utfordrende for angripende lag. Samtidig som at angripende spillere utforsker muligheter i bredden, dybden og mellom forsvarsspillere.
    Merk:
     - Bytte på hvem som er lengst fra 9-meter
     - Bytte på hvilke ballførende angrepsspillere som presses
  • Halvpanepress, mann mot mann og frimerke er ikke tillatt.
    Det betyr at angripende spiller som søker ball kan ikke sones vekk, merkes eller skjermes utenfor 9-meteren.
  • Har motstanderen 4-5 spillere innenfor 9-meteren, får forsvarende lag også anledning til å ha 4-5 spillere innenfor 9-meteren. Dette kan forekomme i forbindelse med overganger.
  • 1’er beveger seg rundt sidesektorene (rød sirkel) og forflytter seg med ball.
  • 2’er beveger seg rundt 9 meteren rundt både sidesektor og midtsektor (Orange sirkel). Og forflytter seg med ball.
  • 3’er beveger seg inne på linje området (gult rektangel) og forflytter seg med ball.

Bilde 2:

Her har spillerne forflyttet seg etter ball. Ball er på venstre sidesektor av banen, og forsvaret har forflyttet seg med spillet.

Legg merke til at forsvarsspillerne har avstand fra angrepsspillerne, slik at det skal være mulig for angrepsspiller å motta ball. Snapp av ball er lov. Dette vil si at en ikke kan stå konstant i pasningsbanen, men spilleren kan rykke inn i pasningsbanen for å snappe ball.

Overganger
Ved eksempelvis en kantovergang løper angrepsspiller langs 6-meteren. Forsvarsspillerne kan da følge angreppsspillerne innom 9-meteren. Forsvarsspiller skal ikke rive, dytte eller holde angrepsspilleren som løper overgangen.

Vi anbefaler Forsvarsskolen som inspirasjon til øvelser og hjelpemiddel.

Håndball som idrett er stadig i utvikling, hvor innstillingen til ulike forsvarsformasjoner er endret. Ved å lære utgruppert forsvar må en tilpasse både spillet og bruk av spilletyper, noe som gjør at spillerne får nye utfordringer, bredere erfaringsgrunnlag som igjen påvirker den individuelle spillerutviklingen positivt.