Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Avkast for Ranheims rullestolhåndballag
Foto: NHF

Rullestolhåndball

Rullestolhåndball er en aktivitet for alle. Dette er et breddetilbud hvor alle kan delta, uavhengig av kjønn, alder og funksjonsnivå.

 Aktiviteten er enkelt å inkludere bredt, med hensyn til funksjonsevne og tidligere erfaring med ball. Her får spillerne fort kjenne på mestringsfølelse, et lagsmiljø og en sosial aktivitet som engasjerer og gir energi og glede.

Rullestolhåndball har hatt sterk vekst de siste årene og vi gleder oss over at vi nå har åtte aktive lag. Det meldes fortsatt om interesse fra flere klubber.

Rullestolhåndball er også en økende aktivitet i flere land i Europa. Dette har ført til at det er etablert turneringer for både klubblag og landslag.

For å kunne delta i mesterskap og turneringer for landslag i utlandet, ble det i 2020 etablert et rullestollandslag. Dette er et tilbud der ambisiøse spillere som ønsker å trene og utfordre seg litt ekstra, kan få en mulighet til uttak og deltakelse. 

Rullestolhåndball er en rask og fartsfylt lagidrett som spilles på ordinære håndballbaner (20x40m). Spillereglene har utgangspunkt i ordinære spilleregler i håndball, men er noe tilrettelagt og tilpasset rullestolhåndball.

I rullestolhåndballen i Norge kan spillere med en funksjonsnedsettelse/bevegelsesutfordring og funksjonsfriske delta på samme lag. Alle må sitte i rullestol og alle følger samme regelverk.

I mesterskap og turneringer i utlandet med landslag, er det kun tillatt med spillere som har en eller annen form for funksjonshemming. Her har en egne regler og tilpasninger til grad av funksjonshemming.

Per i dag er det åtte aktive klubber som har et trening- og/eller kamptilbud.
Så å si alle klubbene trener fast hver uke. Kamptilbudet varierer fra sted til sted, men klubbene er kreative og organiserer kampaktivitet internt.

Ta kontakt med en av klubbene under dersom du har lyst til å prøve, se på og/eller få mer informasjon om erfaringer med aktiviteten:

Elverum
Susanne Utgård           
Tlf. 988 55 098

Follo HK Rullestolhåndball
Laila Horgen    
Tlf. 928 96 003

Kongsvinger IL Rullestolhåndball
Hans Hanssen
Tlf. 911 64 609  

Mathopen IL Rullestolhåndball         
Nils Kristian Hansen
Tlf. 932 55 926  

Nordstrand 
Helene Utgård
Tlf. 940 34 454

Ranheim IL
Martine Rogneby
Tlf. 417 91 166

Øyestad IF Rullestolhåndball
Torbjørn Krakstad
Tlf. 410 05 794

eller

Åse H. Spetland
Tlf. 909 13 383      

Ålgård
Espen Helland
Tlf. 958 05 049

Spillebanen

Rullestolhåndball spilles på ordinær håndballbane 20x40m.
det spilles med ordinære må, med nedsenket tverrligger. Detter er i henhold til internasjonale regler.

Spilletid

Spilletiden varier ut fra konkurranseform, serier og turneringer.

6-a-side: I seriespill er spilletiden oftest 2x30 minutter mens i turneringer er spilletiden 2x20 minutter.

4-a-side: Her spilles det sett og ikke omganger. Vanligvis er spilletiden 2x10 minutter. Du må vinne 2 sett for å vinne kampen. Hvis det er uavgjort etter 2 sett, spilles et 3.sett. Er det fortsatt uavgjort avgjøres kampen med «Golden goal» (5 minutter) og deretter «Shoot-out» om det fremdeles er uavgjort.

Ballen

Det i spilles med ballstørrelse 2. Dette kan tilpasses for barnelag.

Spillere 

6-a-side: 5 utespillere og 1 målvakt.

 4-a-side: 4 spillere, hvor alle kan være målvakt. Ingen har egen målvaktsdrakt

I internasjonale kamper skal det til enhver tid, være en kvinne på hvert lag. På klubbnivå her hjemme (NHF) er en mer fleksible i forhold til denne regelen.

Stol

Det er hjulene på stolen som avgjør om du er innenfor eller utenfor banens linjer.

Sperre

Du har lov til å sette sperrer, men ikke skyve bort forsvarspiller ved å bruke egen stol og skyve en annen spiller bakover.

Frikast

Det dømmes frikast ved unødvendige harde taklinger, som slag på arm, holde i stol. Spesielt strengt ved berøring i kontringsfasen.

Innkast

Det er hjulene på stolen som avgjør om du er innenfor eller utenfor banens linjer. Viktig at spiller holder stol i ro ved innkast.

7-meter-kast

Det dømmes 7-meters-kast når spiller har klar målsjanse og blir taklet, eller forsvarsspiller dekker med stolen innenfor 6 meter.

Målvakt

6-a-side: Målvakten kan gå ut av mål og delta som utespiller. Må benytte egen målvaktsdrakt. 

4-a-side: 4 spillere, hvor alle kan være målvakt. Det betyr at man ikke benytter egen målvaktsdrakt 

Regelbrudd

4-a-side: Det er generelt strengere bestrafning i 4-a-side grunnet høyere intensitet. Dette gjelder spesielt ved berøring av hjul / kjøre inn i hjul til mostander, særlig i kontring og i ankomst-fasen.

Det er også andreregler for bestrafning ved regelbrudd; 1. gang tilsnakk, 2. gang utvisning og 3. gang rødt kort. Utvisning gjelder bare til spillet vendes igjen – dvs. til mostander overtar ballen. 

Mål og poeng

4-a-side er inspirert av beach-håndball, og har mange likehetstrekk til spillet i forhold til hurtighet og underholdningsverdi.

Følgende utførelser gir 2 poeng:

  • Korrekt utført 360 graders vending med skudd og mål
  • Mål på 7-meter-kast
  • Skudd fra målvakt innenfor 6 meter

Spilleregulerende regler

Rullestolhåndball følger spillereglene for ordinær håndball, men her enkelte tilpasninger og egne retningslinjer.

6-à-side: Ved start av begge omganger og ved skåring tas avkast fra banens midtpunkt.

4-à-side: Her er det ikke avkast, men spillet starter umiddelbart når målvakt har hentet ball. Dette gir da en raskere form for spill.

  • Spillerne kan spille ballen ved å kaste, fange, skyve eller slå med åpen hånd, som i ordinært håndballspill.
  • En kan holde ballen maksimalt 3 sekunder, da må en sende pasning til medspiller eller skyte på mål. Det er tillatt å legge ballen på fanget, men ikke mellom knærne, når en ”skyver” rullestolen (3 sekunder).
  • Det er tillatt å drible ballen gjentatte ganger med en hånd. Men når en tar opp ballen, må en innen 3 sekunder sende pasning videre, eller skyte på mål. En kan fortsette å ”skyve” rullestolen med en hånd, mens en dribler ballen med motsatt hånd.
  • Ved innkast skal minst ett av hjulene berøre sidelinjen.
  • Spiller har et stort ansvar for brøyt-situasjoner som angrepsspiller. De må markere at de kan bremse, for ikke å kjøre inn i forsvarspiller når de går for skudd mot mål. Dette markeres ved en hånd på hjulet.
  • Når du skyter og treffer mostander stol mot stol, dømmes det brøyt om du ikke har en hånd på et hjul for å vise at du har kontroll.
  • Om du treffer en forsvarspiller i stor kraft uten å holde en hånd på hjulet, kan det også dømmes brøyt om du bare sender en pasning.
  • Stolen regnes som fot om ballen treffer hjulet eller rammen på stolen.
  • Alle involverte skal utøve Fair Play og gode holdninger

Disse er under oppdatering og blir publisert så snart de er klare.

Norges Håndballforbund dekker lisens for alle registrerte lag for rullestolhåndball. Dette betyr at lagene og den enkelte spiller ikke betaler personlig lisens.

Når det oppstår en skade, i forbindelse med håndballtrening eller kamper i regi NHF, sendes skademeldingsskjema til Gjensidige.

1) Dersom skaden gjelder eget barn, kan skaden meldes gjennom MinIdrett - ta kontakt med Gjensidige:

2) Dersom skaden gjelder en spiller, må dere ringe Gjensidige på 03100 og be om å få tilsendt skjema for elektronisk utfylling. Polisenummer er 82017958.

For at lagene skal melde inn en skade på en spiller, må spilleren være registrert medlem i klubben den spiller for og registrert i NHFs system.

Spillelister oppdateres hver sesong, innen 1. desember og sendes til egen region og med kopi til NHF v/Aina Anfinsen Westgaard.

Send inn oppdatering kontinuerlig når laget får nye spillere underveis i sesongen.

Norges Håndballforbund har utarbeidet en mal som kan benyttes når en klubb ønsker å starte opp med rullestolhåndball.

Forarbeid

  • Tilbudet må forankres i lokal håndballklubb/- avdeling og bli en del av klubben på lik linje med ordinære lag.
  • Ansvarlig(e) for rullestollaget må etablere god kontakt med klubbens styre og eventuelt administrasjon.

Trenere/Lagledere/Ressurspersoner

  • Det er viktig å ha på plass et trenerteam og andre dedikerte og stabile ressurspersoner rundt laget.
  • Det er viktig med noen som kan justere og vedlikeholde stolene slik at de er i teknisk god stand.
  • Det er klokt å engasjere foreldre til utøverne i ulike roller for å skape engasjement og tilhørighet.

Hall

  • Sjekk tilgjengelig hall.
  • HC-parkering må være tilgjengelig med lett tilgang til hallen.
  • Hallen må være tilpasset rullestolbrukere. Både i inngangspartiet, HC-toaletter og garderober - om mulig på samme plan som hallflaten som skal brukes.
  • Parkettgulv er å foretrekke for best forflytting i rullestol.
  • Søk om treningstid slik at treningstiden tilpasses godt og er forutsigbar.
  • Oppbevaring/lagringsplass for sport-rullestoler er helt nødvendig helst gjerne opp mot 20 stoler. Oppbevaringen bør helst være på et lager i tilknytning til banen. Her vil det være praktisk å lage et hyllesystem, se bildet under.
  • Stolene kan også stables tre til fire stoler i høyden inntil en vegg der det kan monteres stropper/tau. Merk at dette kan medføre noe mer arbeid og slitasje på stolene.
  • Stolene kan ikke legges sammen og vil ta noe plass. Målene på stolene vil variere noe, men anslagsvis er hver stol ca. 75cm i høyden, 95 cm i bredden og 90 cm dype.
  •  

Lagre rullestol.jpg

Rekruttering av spillere

Det er viktig å kartlegge behov og undersøke om det finnes aktuelle spillere i området. Det kan da være aktuelt å sjekke skoler, universitet, rehabiliteringssentre og ellers i lokalt paraidrettsmiljø. Det kan være at utøvere som deltar i andre idretter også kan tenke seg å delta i håndball. Region og idrettskrets kan også være behjelpelig her. Tilbudet må markedsføres godt i lokalaviser, sosiale medier, kommune og fysioterapeuter.

Økonomi

  • Oppstartstøtte fra Norges Håndballforbund er kroner 20.000.
  • Det er laget eget søknadsskjema, sammen med registrering av lag. Dette ligger på NHFs hjemmeside for Mangfold og inkludering
  • NHF søker NIF om støtte til rullestoler. Erfaringen tilsier at det ofte gis tilskudd og støtte til dette. Anbefalt er 12-14 stoler per lag (ca. 40.000 kroner per stol). Stolene blir kjøpt inn av NHF og «lånes» ut til aktuelle klubb(er). Klubbene har selv ansvar for vedlikehold av stolene. Om aktiviteten opphører i en klubb, har NHF ansvar for at stolene tildeles klubber som er i aktivitet.
  • Klubber kan søke om tilskudd til innkjøp av stoler, de blir da klubbens eiendom.
  • Aktive utøvere kan selv søke NAV om egen sportsrullestol. Dette vil da bli stoler godt tilpasset den enkelte og blir dennes eiendom.
  • Se mer om slike søknader her.

Norges Håndballforbund ønsker enda flere lag, og håper at flere klubber og lag skal rulle inn på håndballbanen slik at vi kan etablere et godt og tilpasset kamptilbud.

Kontaktinformasjon til ansvarlige sentralt og regionalt.

NHF sentralt:
Aina A. Westgaard
Tlf. 909 53 995

Region Nord
Mari Kojen Rognmo
Tlf. 926 87 745

Region Innlandet
Merethe Kjellberg
Tlf. 90 63 50 88

Region Øst
Marianne Aarønes
Tlf. 91 59 58 48

Region Sør
Kaia Ruud-Nesheim
Tlf.91 37 72 74

Region SørVest       
Reidun Osgjelten
Tlf. 99 25 24 09

Region Vest
Marianne Boge
Tlf. 915 99 931