Annonse:
2024 Pocket Valley
Annonse:
2024 Pocket Valley

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Styrketester

Push ups er en test på styrke i armer, bryst og skuldre. Push ups er en mye brukt øvelse, men ved testing er det viktig å utføre push ups riktig. Som videoen viser så ligger det en kontrollør ved siden av og sjekker at utøveren går langt nok ned. Kontrolløren ligger på magen foran med knyttet hånd. Hånden (knytteneven) skal berøres i brysthøyde ved hver godkjente push up og utøveren må strekke helt opp. Kroppen skal være strak (fiksert). Når utøveren ikke berører knytteneven telles ikke push upsen. Utføres til utmattelse. Noter maks antall.

Lengde uten tilløp vil fortelle oss noe om styrken og eksplosiviteten i beina. Dette er en enkel og fin test for å sjekke den horisontale spensten (eksplosiviteten). Det kan også tilføyes at denne testen også sier noe om evnen til akselerasjon, som også er viktig i håndball. Testen utføres ved at du merker av stedet det skal satses fra. Bruk en tape eller lignende. Vær nøye med hvor fra du måler og hvor de står. (se video). Utøveren hopper med samlede bein så langt de klarer. Du måler lengden ved bakerste hæl. Utøveren kan gjerne få 3 forsøk og beste resultat teller. Noter resultatet. 

En annen test for å sjekke den horisontale kraften er tresteg. Forskjellen fra stille lengde blir at tresteg måler kraft i hvert enkelt bein. Testen utføres ved at man står som i stille lengde bak en markert strek. Satser fra begge bein, men lander på ett bein (høyre eller venstre) bytter steg i neste hopp (hink) og siste hopp lander man på begge beina. Se videoklippet. Du måler lengden ved bakerste hæl. Denne testen viser kraften man har i ett og ett bein. En fin test for håndballspillere.

Denne testen måler relevant håndballhurtighet. Mye av håndballens raske bevegelser er akselerasjoner på små flater. Som kjent er banen 40 m og vi løper aldri den lengden. Det betyr at som håndballspiller vil akselerasjon være viktig. En god test på evnen til å akselere er 40 m med vendinger. Utøveren løper maksimalt som følger: Start à15m vending à10 m vending à15m i mål. (se video) Totalt 40 meter. Tiden kan tas elektronisk eller med stoppklokke. Noter ned tiden. Vi gjør oppmerksom på at videoen kjøres sakte for at du skal kunne se tydeligere hvordan testen utføres.

Kast med ball er også en god test på å sjekke skuddhastighet. Kaster man ballen langt, vil spilleren normalt også skyte hardt. Testen utføres ved å ta to skritt tilløp og kaste ballen så langt man klarer. Mål lengden og noterer antall meter. Test gjerne begge armer.