Annonse
Samarbeidet med Gjensidige

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20241020 Neda Rahimizade_Linda Syversen.jpg
Neda og Linda var to av dommerne som var samlet i Oslo i oktober.

Dommergrupper samlet i Oslo

I oktober var dommergruppene Elite Rekrutt og Trainee samlet i Oslo for sin første ordinære samling.

Dette var den første samlingen gruppene har hatt denne sesongen, etter oppstartssamlingen i august. Disse gruppene er blant de viktigste satsningsområdene på dommersiden i norsk håndball, da dommerne som tilhører disse gruppene er sett på som noen av de største talentene vi har. 

- Utdanningsløpene som dommerne får i Trainee og deretter Elite Rekrutt, danner grunnlaget for dommernes videre reise på toppnivå. Med oppfølging på kamper og faglig påfyll på samlinger av dyktige gruppeledere og dommerutviklere, håper vi på å gi dem inspirasjon og ikke minst kompetanse til å etablere seg som dommere på det øverste nivået i norsk håndball, og at vi kan se internasjonale kandidater på sikt. Dommersamlingene skal bære preg av god variasjon i både innhold og metode, slik at vi treffer på dommernes nivå, og ikke minst motiverer dem til å gjøre jobben som trengs. sier Espen Modahl, dommeransvarlig i Norges Håndballforbund.

Vi var innom dommersamlingene for å snakke litt med noen av dommerparene, for å få høre litt om hvordan det er å være en del av et nasjonalt utviklingsmiljø og ikke minst hvorfor flere bør satse på dommergjerningen.

Det første paret vi snakket med var Neda Rahimizadeh og makkeren Linda Syversen, begge dommere i Elite Rekrutt. Neda og Linda er begge fra Region Øst, og står i klubbene Høybråten og Stovner IL og Askim Idrettsforening.

Hvilke fokusområder hadde dere på samlingen?

- På forrige samling fokuserte vi på samarbeid og kommunikasjon internt i paret, kampforberedelser og emosjonshåndtering. Dette ser vi på som viktige faktorer for å lykkes i dommergjerningen, og det er gull verdt å få veiledning i disse temaene. 

Hvordan påvirker det å være del av en gruppe motivasjonen for å bli i og utvikle seg i dommergjerningen? 

- Det å være i et godt miljø er veldig avgjørende. På samlinger viser vi klipp fra kamper vi har dømt mellom samlingene, for å vise hva vi har gjort bra og hva vi kan bli bedre på. Det er et godt miljø der alle tør å være sårbare, og vi lærer av hverandres feil. Det er også godt å føle på at alle støtter hverandre. 

Hvorfor bør flere satse på dommergjerningen?

- Det er kjempegøy og utfordrende! Man lærer utrolig mye som er overførbart til f.eks. arbeidslivet. Du lærer å ta raske og gode avgjørelser, å kommunisere med forskjellige typer mennesker, og du blir sterkere mentalt. I tillegg er det en type lederutdanning - du tilegner deg kunnskap om hvordan du kan dra andre i den retningen du ønsker. Å være dommer gir deg også muligheten til fortsatt å være i håndballmiljøet. 

Hvis du går tre til fire år tilbake, da du var på regionalt nivå: Hva er det viktigste rådet du ville gitt til deg selv?

- Husk å ha det gøy på veien og ta med gode opplevelser videre!, er parets samstemte svar.

20241020 Dommer Rekrutt Elite.jpg
 Elite Rekrutt

Deretter tok vi turen innom Trainee, og fikk en prat med Johan og Kristoffer Orre, et dommerpar som har tatt stegene i Region SørVest og dømmer for Kåsen Idrettslag. Brødreparet rykket opp fra det regionale nivået før denne sesongen, og dømmer fast i 2. divisjon.

Hvilke fokusområder hadde dere på samlingen?

- På samlingen hadde vi i Trainee-gruppen fokus på områder som omhandlet utgruppert forsvarsspill, utside 2, samt det å eie avgjørelsen.

- Vi brukte en del tid på se videoer fra satsinger på utside 2 og diskuterte hva vi ville dømt og hvorfor. Det var også fokus på samlingen å skape en god gruppedynamikk mellom parene. 

Hvordan påvirker det å være i en gruppe motivasjonen for å bli i og utvikle seg i dommergjerningen? 

- Det å være en del av ei gruppe synes vi er givende. Vi får vært med flere som har samme interesse og hobby som oss. Vi får muligheten til å utvikle oss, og bli bedre ved hjelp av de øvrige i gruppa vår, og våre utviklere som er der, i en veldig stor grad. Vi ønsker jo å være bedre enn de andre i gruppa, så det blir ein sunn konkurranse, og vi får et større ønske om å utvikle oss.

Hvorfor bør flere satse på dommergjerningen?

- Det å dømme bygger karakter. Det å stå alene i situasjoner, og stole på seg selv og sine egne observasjoner er riktige, bygger karakter og selvrespekt. Gjennom dommerrollen bygger du lederegenskaper som kan tas med gjennom hele livet.

- Til slutt får man også en ny tilnærming til hvordan man kan bruke følelsesregisteret sitt gjennom kommunikasjon. Å kunne formidle et poeng til ulike aktører er gull verdt.

Hvis du går tre til fire år tilbake, da du var på regionalt nivå. Hva er det viktigste rådet du ville gitt til deg selv?

- Det viktigste rådet vi ville gitt til oss sjøl da vi var på regionalt nivå, er at man ofte har bedre forutsetninger for å lykkes, enn man kanskje selv tror. Grip sjansene, hva er det verste som kan skje?, spør brødreparet retorisk.

20241020 Dommer Trainee.jpg
Trainee

Vi rakk også noen ord sammen med Ane Duun Strømsborg som er gruppeleder for Trainee-gruppen, på vei inn for å holde et foredrag.

- Det er utrolig givende å se engasjementet og iveren til de unge dommerne som er en del av trainee. En ser at når regionene arbeider godt i sine regionale utviklingsmiljøer, får vi også en sterkere traineegruppe. I år har vi en veldig spennende gruppe med utøvere, som nå er i gang med å formes til å forhåpentlig bli toppdommere om ikke alt for mange sesonger, sier hun, og legger til:

- Men alt avhenger jo av hvor mye innsats og kvalitet i arbeidet den enkelte legger ned, for å nå målene sine. Vi rundt skal jo selvsagt gjøre det vi kan for at de lykkes!

Visste du forresten at alle regioner tilbyr utviklingsgrupper for dommere? Gjennom de gode regionale tilbudene vil du også bli en del av et utviklende miljø.

Ta kontakt med din region, for å vise din interesse til å bli en enda bedre kampleder!

Link til regionene finner du her!