Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Tatabanya, Ungarn 20240314. 
Simen Lyse under kampen mellom Norge og Portugal i OL-kvalifiseringsturneringen i håndball for menn.
Foto: Nikola Krstic / NTB
Foto: NTB

Om gjennombruddet: - Jeg trodde det var mulig

Simen Lyse har tatt den internasjonale scenen med storm. Selv ser trønderen ydmykt tilbake på sesongen.

- Jeg hadde nok ikke forventet alt dette. Jeg trodde og håpet at jeg skulle komme inn på landslaget, men ikke at jeg skulle få så mye spilletid, sier Simen.

I november ble bakspilleren kalt inn til samling med Håndballgutta på kort varsel. 23-åringen fikk sin debut mot Nederland i Gjensidige Cup.

- Det var veldig stor stas. Det var sånn jeg så for meg at det skulle bli. Utrolig gøy, sa han etter kampen.

I mai 2024 er status en litt annen. Når Simen entrer banen i Jordal Amfi, er det med et EM, en OL-kvalifisering, 14 kamper og 32 fulltreffere i bagasjen.  

- Det er veldig fine gutter på landslaget, og det har vært bra å få noen samlinger sammen. De fleste har nok merket at jeg har blitt litt varmere i trøya – jeg var ganske sjenert i starten.

Bakspillerens offensivitet og evne til å ta ansvar når det butter imot, har derimot ikke endret seg.

- Jeg har egentlig bare tenkt at Jonas (Wille red.amn) har tatt meg med av en grunn, og at jeg må bruke mine spissferdigheter når muligheten byr seg. Får jeg beskjed fra Jonas om å skyte, så gjør jeg det. Noen ganger går den inn, andre ganger ikke. Er det en god sjanse, må jeg ta den. Da er det det samme om det er mitt første eller fjerde skudd. Så får treneren heller bytte meg ut hvis jeg ikke treffer, sier Simen.

Europadebuten

Også i klubblaget Kolstad har Simen fått, og tatt, et stort ansvar denne sesongen.  

- Det ble en litt annen situasjon for meg da Janus Smarason dro i sommer. Da visste jeg at jeg mest sannsynlig var den første som ville bli byttet inn. Jeg har fått mye ansvar som følge av det og at Gøran har vært skadet, og den muligheten har jeg tatt.

Bakspilleren er lagets toppscorer i REMA 1000-ligaen denne sesongen. I tillegg har han vist seg veldig viktig i Champions League.

- Det har gått litt opp og ned. Jeg har hatt både svake og gode kamper i Champions League, men med tanke på at det er min første sesong med både landslag og europaspill, så føler jeg at jeg har prestert bra.

OL-forberedelsene

Denne uken spiller Simen og Håndballgutta Gjensidige Cup i Oslo. Fire OL-klare nasjoner skal spisse formen mot sommerens olympiske leker.

- Det er ikke så mange samlinger med landslaget i løpet av et år, så man må bruke samlingene og kampene til å spille seg inn og få samhandlingen til å sitte. Det er ikke alltid like lett hvis man ikke har så mange kamper og treninger sammen. Derfor er Gjensidige Cup veldig viktig for oss.

Han ser frem til morsomme og tøffe kamper mot Danmark, Kroatia og Argentina.  

- Danmark er det eneste laget jeg har spilt mot. Det er kort sagt verdens beste håndballag med mange gode spillere i alle posisjoner. Kroatia kjenner jeg ikke så godt til, men utfra det jeg har sett, ser de litt sleipe ut. Jeg tror det er ganske ubehagelig å møte deres forsvar. Argentina kjenner jeg lite til, de har ikke vært med på så mye.

I OL er det Argentina som venter når Håndballgutta spiller sin første kamp 27. juli.

Hvis vi sier Paris, hva sier du da?

- Moro! Hvis jeg får bli med. Det tror jeg blir utrolig stort.

Kjøp billetter til Gjensidige Cup i Jordal Amfi her!

Mer om Gjensidige Cup
Mer om Håndballgutta