Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Trenerteam i Kolstad
Bildet er fra NM-finalen i 2024.
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Kolstad-toget blir vrient å stoppe også neste år

Når Kiel spiller Final4 i juni, kan Kolstad-folket briske seg: De har vi da slått sammenlagt i to kamper!

Uke for uke, sesongen gjennom, har vi presentert status i de ulike lagene i REMA 1000-ligaen. Denne gangen er turen kommet til seriemester og sluttspillfinaleaktuelle Kolstad.

Seriegullet ble sikret med seks pongs margin til erkerival mot Elverum, NM-gullet ble hanket inn i Arendal med syvmålsseier over Elverum i finalen og nå jakter Kolstad den viktigste tittelen: sluttspilltriumfen som gir plass i Champions League neste sesong.

- Vi kom litt skjevt ut, sier trener Stian Gomo om sesongstarten og tenker på uavgjort mot Arendal i serieåpningen hjemme og noe senere seksmålstap mot Runar i Sandefjord.

- Det er ikke til å stikke under stol at sommeren var tøff, med alt som skjedde utenfor banen. Det dro vi med oss inn i starten av sesongen. Fokuset ble for lite på håndballen og for mye på alt annet, innrømmer Gomo.

Etter hvert ble det så lite "alt annet" at storlagene Kiel, PSG og Pick Szeged ble sendt hjem fra Champions League i Trondheim med tap. Ja, Szeged som regelrett slakt med 37-24!

- Vi er det eneste laget som har Kiel på innbyrdes i to kamper, sier Gomo og kjenner på stolthet. Det ble seier 34-30 hjemme og bare ettmålstap i Sparkasse Arena mot "Handball-Rekordmeister", som de liker å kalle seg.

- Men totalt sett ble ikke Champions League noen suksess?

- Vi var veldig fornøyd med alle seks kampene mot de tre nevnte, og vi gjorde gode prestasjoner mot Aalborg og Kielce, mens vår nemesis Zagreb spilte oss ut av hallen i begge kampene. Men det var utrolig lærerikt å være med de beste lagene i Europa en sesong. Vi stilte med noen spillere som hadde vært der en del, noen som hadde vært der noen ganger og noen som aldri hadde spilt slike kamper. For eksempel Simen Lyse. Nå er Lyse og Setterblom blitt etablert i landslaget.

- Hva gikk galt i kampene dere tapte og som gjorde at dere endte nest sist i gruppespillet?

- Det er mange forklaringer. En av dem er totalbelastningen. Vi stilte med en smal tropp, og vi fikk en del ubeleilige skader - som alle andre lag. Men vi merket at troppen vår var for smal til at vi kunne konkurrere med de beste i Europa over tid.

- Noe i opplegget som kan gjøres bedre?

- Reisebelastningen var ganske ny for oss. Vi burde vært mer på reise og ikke så mye hjemme mellom slagene - og fått mer fokus på restitusjon. Det er mye som skal med i evalueringen etter denne sesongen, sier Gomo.

- Men det alle lurer på, hvordan er økonomien?

- Det vi vet som er på sport er at det ikke er noe som heter lønnskutt lenger, og alle spillerne er signert for ett til fem år. Det er blitt mer kontinuitet og mindre fra hånd til hånd år til år. Det er betryggende. Og sponsorinteressen har vært økende hele veien. Grepene vi gjorde i sommer var nødvendige for å overleve. Nå er det en fin "go" i hele klubben, og mange har ofret en del for å få dette på plass.

- Hvor slagkraftig blir neste sesongs lag når Magnus Abelvik Rød (Pick Szeged) og Gabriel Setterblom (Sønderjyske) forsvinner?

- Det er to spillere i førsteoppstillingen. Også Magnus Langeland og Sander Rønning, som har vært bærebjelker, søker nye utfordringer andre steder. Men vi får to islendinger, en playmaker som vi har savnet veldig, og en stor, fysisk linjespiller som står mer i sperrene. Det er spillertyper vi ikke har hatt. I tillegg kommer Magnus Søndenå (fra Elverum). Han har et veldig godt håndballhode. Måten vår å spille håndball på forbedres gjennom ham, mener Gomo, som trives med årstiden.

- Mange trodde sesongen var over da vi slo Elverum i Trondheim Spektrum i mars, men gulrota ligger jo i sluttspillet, som gir Champions League. Vi har en jobb å gjøre der, med å gi sluttspillet den verdien det fortjener.

- Nå skal Elverum få som fortjent?

- Vi elsker å spille mot dem, men de har vært på skuddhold i alle kampene. Elverum er i dytten, og Grøndahl har sett bra ut helt siden OL-kvalet, avslutter Stian Gomo.

Bra nok til å stikke av med gulrota?

Sluttspillfinalene
22.5. Kolstad-Elverum kl. 18.15
25.5. Elverum-Kolstad kl. 18.15

Kampene sendes på TV 2 Sport 2 og TV 2 Play.

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.

Les mer om REMA 1000-ligaen.