Annonse:
2024 Håndballjentenes håndballskole
Annonse:
2024 Håndballjentenes håndballskole

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Trener Drammen
Kristian Kjelling er både trener og daglig leder i DHK.
Foto: May Elin Aunli

Tryllekunstner Kjelling holder DHK i toppen

Lite penger, men gode resultater. Det er Drammen, det. Semifinaler i sluttspillet venter.

- Vi har innfridd til de grader og har hatt en veldig bra sesong. I overkant av hva vi kunne drømme om. Jeg er veldig fornøyd med gutta, sier trener Kristian Kjelling etter at tabellfirer Runar Sandefjord i kvartfinalene ble ekspedert til sommerferie av tabellfemmer DHK. Nå venter Norges suverent beste lag, Kolstad, i tre semifinaler i sluttspillet i REMA 1000-ligaen.

At DHK havnet en plass lavere på tabellen enn forrige sesong, kaller Kjelling (43)  marginalt (likt i poeng med Runar) og ramser opp spillersalg og skader. Hadde ledelsen for det nye sykehuset i Drammen fått se skadelisten, hadde de nok bygd på en ekstra fløy.

Det forteller om problemer når tidligere toppscorer i serien, Hermann Vildalen, i år endte som nummer 124. En vond skulder er blitt etterfulgt av ryggoperasjon. Neste sesong spiller han i Kristiansand. David Haugstvedt sto foran et gjennombrudd, men ble stoppet av brudd i hånden. Nikolai Moe var playmakeren som skulle styre, men han også forsvant ut. Og ennå har vi ikke nevnt kvartetten som la opp etter forrige sesong: Gøran Sørheim, Oskar Olafsson, Ola Romsaas og Markus Niva.

Det er derfor mange mener at Kjelling er en tryllekunstner i å få resultater med begrensede midler. For å hjelpe klubben har NTG-læreren også påtatt seg rollen som daglig leder, selv om han påpeker at han får strålende hjelp av administrasjonssjef Thale Lind.

Nettopp for å hjelpe klubben godtok Kjelling et bud på nøkkelspiller Sindre Aho fra den tyske storklubben Melsungen. Aho rakk to toppkamper for Drammen før han dro. Og når stjerner skal erstattes, må drammenserne lage dem selv. Økonomien tillater ikke noe annet.

- Det er oppdrett av egne som gjelder?

- Sånn har det alltid vært, men i år har det blitt ekstremt mye ungt på grunn av alle skadene. Men neste sesong kommer Espen Gommerud Våg (Sporting Lisboa) og Alexander Westby (Sävehof) tilbake, så det blir ikke rent juniorlag.

- Hvordan er det å utvikle spillere for så å se dem bli plukket opp av andre?

- Vi vet hvor vi er i økosystemet. Får vi opp så gode spillere at de hentes av utenlandske klubber, er det gøy. Det gjør oss stolte.

- Ikke så gøy hvis de går til en norsk klubb?

- Jeg har et mer avslappet forhold til det enn til klubbemblemet. Ingen bad feelings. Hvis det er spillernes drøm, så får de gå. Vi har jo et par klubber som har vært store her hjemme og som har et proft opplegg og spiller Champions League. Jeg føler ingen bitterhet om en spiller blir solgt til Kolstad fremfor Lisboa.

- Hva med trenerens egne utenlandsambisjoner?

- Jeg tenker ikke så mye på det. Jeg har hatt attraktive tilbud fra flere land som jeg har takket nei til. Det er mange faktorer som spiller inn, sier Kjelling, som har sønnen Noah (15) i Haslum - og litt med på DHK-treninger. (Og oppvarmingen før siste Runar-kamp.)

- Jeg er ikke 20 år og kan hoppe på første fly til Spania, sier den travle mannen, som nå tenker mer på Kolstad enn tapas. Han har kontrakt med DHK ut 2025.

- Hvordan er DHKs muligheter i semifinalene?

- De er vel dårlige minus.

- Andre norske lag har tatt poeng fra Kolstad denne sesongen?

- Da var omstendighetene annerledes. Vi så det i cupfinalen mot Elverum, Kolstad får en annen motivasjon når det virkelig betyr noe. De har lovet seg selv å vinne sluttspillgullet og ta Champions League-plassen. Og nå er det best av tre, avslutter Kristian Kjelling.

Tryllekunstneren må trekke noe ekstra opp av hatten.  

Semifinalene
24.4. 18.15 Kolstad-Drammen
26.4. 18.15 Elverum-Arendal
29.4. 18.15 Drammen-Kolstad
30.4. 18.15 Arendal-Elverum

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.

Les mer om REMA 1000-ligaen.