Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Elisabeth Hammerstad
Foto: Axel Heimken/kolektiff

Elisabeth klar for sommer-OL i Paris

Elisabeth Hammerstad reiser til Paris for å kaste olympisk glans over beachhåndball i sommer.

Før påske fikk hun et morsomt oppdrag fra IHF: Du skal, som eneste norske, til OL i Paris for å fremme beachhåndball som offisiell OL-gren.

- Ja, det er utrolig gøy. En skikkelig fin overraskelse på våren, forteller jenta fra Hønefoss.

Beachhåndball er en av flere idretter som er aktuell for å ta steget opp som offisiell OL-gren. I god tradisjon testes det ut under et OL, og Elisabeth Hammerstad skal representere Norge sammen med spillere fra 17 andre nasjoner.

Utvelgelsesprosessen har hun ikke helt oversikt over, men det er trenere fra hele verden som har plukket ut 32 spillere fra 18 ulike land. I tillegg stiller Frankrike med to fulle lag i hver klasse. Det vil si at til sammen 64 spillere fra verdenseliten er kalt inn og vil danne fire lag for hvert kjønn. 

Beachhåndball fikk prøve seg under Ungdoms-OL i 2018, og det er allerede satt opp på programmet under tilsvarende mesterskap i Dakar 2026. Oppvisningskampene under årets OL er enda et steg mot en status som offisiell OL-gren, skal vi tro Kit McConnell, sportsdirektør i den internasjonale olympiske komitee.

- Beachhåndball har en sterk posisjon innad i den olympiske bevegelsen allerede, gjennom Ungdoms-OL, og det utvidede utviklings- og oppbyggingsarbeidet vi foretar oss. Det er en flott type sport, en herlig disiplin. Det er lett å organisere, og har en sterk og voksende popularitet blant de unge. Den har en veldig lys fremtid, sier hun i en kunngjøring fra IHF.

- Har du selv en OL-drøm, Elisabeth?

- Man kan vel si at OL-drømmen på vegne av beachhåndballen alltid har vært der. Jeg ønsker meg selvsagt til OL. Jeg begynner jo å dra på åra, men håper at jeg kan være med å bane vei for yngre uttøvere. 

Hammerstad er fra Hønefoss og spiller til vanlig håndball for Levanger, men har lenge vært en ivrig beachhåndballspiller. Hun mesterskapsdebuterte under Junior-EM i 2011. I 2013 debuterte hun i seniormesterskap og fikk med seg EM-bronse fra Danmark. Etter det har det blitt flere mesterskapsmedaljer og høydepunkter i sanda:

EM-gull i 2017 og plass på All-star både i VM 2018 samt European Games i fjor, henger selvfølgelig høyt. 

- Ja, jeg har fått vært med på mye spennende gjennom beachhåndball. Det er utrolig gøy å reise rundt og få representere Norge. 

Nå står OL for første gang på programmet for Elisabeth, men det stopper ikke der i sommer. VM i år arrangeres i Kina i juni og hun skulle gjerne også fått med seg NM Beach som skal avvikles i Lillestrøm i år.

- Skikkelig gøy at NM Beach skal arrangeres, men da er jeg nok på plass i Kina og forbereder oss til VM, avslutter Hammerstad.