Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Dommerne Håvard Kleven og Lars Jørum etter håndballkampen i Golden League Gjensidige Cup mellom Danmark og Spania i Sotra Arena.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Håvard Kleven og Lars Jørum skal dømme i sommerens OL i Paris.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Jørum og Kleven til OL: - Nær euforisk!

Dommerparet Lars Jørum og Håvard Kleven er nominerte til sitt aller første OL.

Da Det internasjonale håndballforbundet (IHF) annonserte dommernominasjonene til årets sommer-OL i Paris, var det to norske navn på lista.

- Det var først og fremst en nær euforisk opplevelse å få meldingen! Det er utrolig moro å bli anerkjent for det vi leverer på banen, og selvsagt enormt motiverende å få mulighet til å dømme kamper i det gjeveste mesterskapet håndballen har å by på, sier Jørum og Kleven.

Dommerparet forteller at de har fått god oppfølging fra IHF de siste sesongene, og visste at en rekke gode prestasjoner lå til grunn for at de nå var med i OL-diskusjonen.

- Vi hadde et meget godt EM i januar, og dermed har vi hatt noen forventninger inn mot uttaket. Likevel er man aldri sikker før man har uttaket og invitasjonen i hånden, så det var en deilig beskjed å få.

Forberedelsene er allerede godt i gang. Tidligere denne måneden dømte duoen en seriekamp mellom Sola og Storhamar for å stille best mulig rustet inn mot OL.  

- Det var den første damekampen vi har dømt på noen sesonger. I OL kan vi bli satt opp på både dame- og herrekamper, så vi ønsker å være forberedt på det. Videre jobber vi tett med Per Morten Sødal og Øyvind Togstad i regi av NHF i de kampene vi dømmer i sluttspillet her hjemme, og så vil vi nok bli observert av IHF og EHF når vi skal dømme kvartfinalen mellom Kiel og Montpellier i Champions League på torsdag.

I tillegg får de norske gutta et fysisk opplegg fra IHF, og må gjennom både fysiske og teoretiske tester før mesterskapet.

- Så får vi nok mulighet til å dømme noen av de internasjonale oppkjøringskampene lagene skal spille i forkant av mesterskapet. Med andre ord er vi allerede i gang, og vi skal stille meget godt forberedt i Paris i juli.

Hvilke kamper dommerparet får dømme blir ikke klart før mesterskapet nærmer seg, men målet er å prestere godt nok til å få lede noen av de avgjørende kampene.

- For å nå det målet, er vi helt avhengige av at en del praktiske ting er på plass, samt at vi har hodet med oss både inn i og underveis i mesterskapet. OL er stort, og det er fort gjort å la seg påvirke av rammene rundt. Det må vi håndtere og være bevisste på. Vi har dømt i mange mesterskap tidligere, så vi må bruke erfaringen vår til å finne gode rutiner og lage en hverdag der nede som vi trives i, og som gjør oss i stand til å prestere på banen. Samtidig skal vi selvsagt tillate oss å nyte det å få å dømme i et OL. 

Les mer om håndball-OL
Les mer om dommere