Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

2023 Tord Vårdal, Bergen.jpg
Målvakt Tord Vårdal er en av Bergen Håndballs nøkkelspillere.
Foto: Kjell Eirik Henanger

Nybygget Bergen Håndball opplever stor interesse

Nyopprykkede Bergen hadde som mål å etablere seg. Fem serierunder før slutt ligger de på sluttspillplass.

Bergen Håndballklubb så dagens lys da FyllingenBergen brøt ut av allianseidrettslaget Fyllingen IL før 2021/22-sesongen. Det endte med nedrykk, men så gikk laget rett opp igjen.

– Vi fikk bygget oss greit opp i 1. divisjon. Laget ser solid og bra ut, synes målvakt Tord Moen Vårdal (27). Han har vært med klubben hele tiden, er en av klubbens nøkkelspillere og med i kapteinsteamet.

Han opplyser at mange spillere dro fra klubben da nedrykket kom.

– Jeg tror det bare var positivt for klubben at vi fikk bygget litt nytt. Det kom inn noen nye spillere, og vi tok opp noen unge som fortjente sjansen. Så forsterket vi i tillegg litt da vi var tilbake i øverste divisjon.

Etter 21 kamper ligger Bergen på 7. plass, ett poeng foran Halden, som har siste sluttspillplass i øyeblikket. Kun to poeng bak Bergen jager Haslum også sluttspillplass.

Søndag tapte Bergen for Haslum, og lørdag får de besøk av Nærbø, som ligger to poeng foran Bergen på tabellen.

– Nå er sluttspillplass det største målet for sesongen. Da skal man kanskje ikke tape for Haslum?

– Det var en strek i regningen. Haslum varierer, men når de er på topp er de gode. Jeg føler alle lag kan slå hverandre, det er bare Kolstad som er ganske suverene.

– Når var dere på topp i de kampene som har gått?

– Det vil jeg si var i et par kamper. Vi vant begge møtene med Runar. Den siste, rett før jul, og seieren over ØIF Arendal i vinterferien er de største lagseierne, vil jeg si. Da vi tapte for Haslum, var jeg veldig glad for at vi tok to «bonuspoeng» mot Arendal. De kan komme godt med.

– Hvor viktig blir kampen mot Nærbø?

– Det er en nøkkelkamp. Vi spilte uavgjort sist. Vinneren vil ha den andre innbyrdes, så vinner vi den, går vi forbi dem på tabellen. 6. plass er ikke helt usannsynlig, men da skal vi ha en tilnærmet maks prestasjon i innspurten. Det vil gi oss store fordeler inn i sluttspillet, kontra en 7. eller 8. plass. Da hadde vi fort blitt valgt av Kolstad som motstander, mener målvakten.

Han presiserer at ingen ting er avgjort, men laget hans ser kun oppover.

– Det er ingen grunn til å se nedover på tabellen når vi har ambisjoner, og jeg synes vi har et godt program igjen, mener han.

2022 Tord Vårdal, Bergen.jpg
Tord Vårdal håper Bergen kan nærme seg 6. plass på tabellen.
Foto: Kjell Eirik Henanger

Viking TIF er det andre Bergen-laget i REMA 1000-ligaen. Det ble seier til Bergen i begge kampene, men kun med ett mål i hver.

– Vi hadde to nesten-blemmer mot Viking TIF. Vi var ikke helt påskrudd i de kampene, synes jeg. Det var mer negativ enn positiv tenning. Noen ordentlig blemme er det vanskelig å kalle det også, når det er så åpent i alle kampene.

Nå er Bergen best i byen, mens Viking TIF ligger på nedrykksplass. De har fortsatt 10 poeng igjen å kjempe om denne sesongen.

– Hvordan vil det være om dere blir igjen som eneste lag fra byen i divisjonen?

– Vi har som mål om å være flaggskipet i Bergen. Det er selvfølgelig kjekt med de to lokaloppgjørene i løpet av sesongen, men utover det er det stort sett vi som har det meste av interessen i herrehåndballen. Jeg tror Follo (ligger godt an til opprykk) kan bli et like bra tilskudd som kampene mot Viking.

Framohallen er oftest lagets hjemmearena, men klubben spiller hjemmekampene sine i forskjellige haller i Bergen og omegn.

– De litt større kampene har vi flyttet ut. I de kampene vi tror vi får flere tilskuere på, blir Framohallen litt liten. Det er flere fine haller i området her, og de kampene har det vært veldig stor interesse rundt. Det har blitt noen ordentlig kule kamper, med masse tilskuere.

Klubben ønsker seg en ny arena i sentrumsområdet, det er et langsiktig mål.

– Det er en lang prosess, og man har ennå ikke funnet tomten de skal bygge på. Vi ser ikke noen ende på det per dags dato, men det jobbes hardt med det. Jeg håper imidlertid at jeg får oppleve å spille der i løpet av min karriere, sier målvakten.

Bergen Håndball har opplevd en stor publikumsvekst denne sesongen. Tilskuerantallet har tredoblet seg fra de to siste sesongene til denne. Nå er det over 1100 tilskuere i snitt på kampene.

– Vi har slitt med å få tilskuere, som de fleste andre lagene. Men nå har vi noe bra på gang, og interessen er på topp. Det er nesten gøyest på de kampene vi ikke forventer at det skal komme så mange, og plutselig er det over 1000 der. Slik var det både mot Runar før jul og nå sist mot Arendal i vinterferien. Det er dritfett!

– Hva er årsaken til den store endringen?

– Vi har fått nye folk inn i administrasjonen, som lager prosjekter og jobber beinhard med markedsføringen. Det ligger en solid jobb i bunnen der, med Margunn Vik (arrangementsansvarlig) og Erik Bjørnsen (daglig leder). Vi spillerne har merket effekten av god jobbing, skryter Vårdal.

Spillerne har vært på trening med unge lag, og det merker de også effekt av i forhold til rekruttering.

Bergen skal også spille hjemmekamp i påsken et par timers kjøretur unna, i den nye hallen Kvinnherad Arena.

– Vi reiser ned dagen før og skal ha treninger med lokale lag. Det kommer nok mye folk på kampen også. Jeg har familie der, og de kommer også, kommenterer Bergen-målvakten.

Mer om REMA 1000-ligaen