Annonse:
Gjensidige Cup
Annonse:
Gjensidige Cup

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Maja Furu Sæteren. Foto: Svein André Svendsen
Fra en kamp tidligere i 2024.
Foto: Svein André Svendsen

Larvik-jentene er gode - neste sesong enda bedre

Larvik ble nummer fem forrige sesong og ligger på femte også nå. Neste sesong kan det bli  medaljekamp.

Arne Senstad tok over Larvik denne sesongen, men hadde så vidt rukket å skrive under før han fikk første møte med klisterkrukka: Amanda Kurtovic er gravid. Deretter rant det på med skader. Ja, det ble så mange av dem at samboer Lise Løke (39) måtte på loftet og hente frem håndballskoene igjen i åtte kamper. Det til toppkarakter fra mannen!

- Ut fra forutsetningene må vi si oss fornøyd med femteplass hittil - og bronse i NM var veldig bra. Men det har svingt veldig mye, sier 54-åringen, som har innkassert seire mot storlag som Storhamar og Sola, men også røket på tap mot Romerike Ravens og Gjerpen.

- Bunnivået har vært for lavt til at vi har kunnet blande oss mer inn i toppen, men jeg synes vi har tatt steg, sier mannen som både i 2011/2012 og 2018/2019 ble kåret til årets trener i eliteserien. Kan han bli kandidat igjen neste sesong? I alle fall har totningen hårete mål.

- Vi får Amanda tilbake, og jeg gleder meg til å jobbe med henne. Vi hadde et par fine år i  Oppsal. Som forsterkninger får vi Julie Hulleberg (linjespiller og forsvarskjempe fra Fredrikstad) og Sara Berg (venstrekant og forsvarsspesialist fra Fana). I tillegg får vi tilbake alle som har vært skadet, og da blir bredden vår bedre, sier Senstad, som like gjerne stikker frem hakespissen.

- Vi må være så tøffe at vi tør å si at vi går for medalje neste sesong - det selv om Vipers, Storhamar og Molde, som også forsterker, har andre økonomiske muskler enn oss.

En av grunnene til at Larvik-treneren ser lyst på neste sesong i REMA 1000-ligaen heter Maja Furu Sæteren. Hun ble toer på toppscorerstatistikken bak Mona Obaidli forrige sesong (henholdsvis 144 og 155 mål). Denne sesongen topper Maja suverent med 192 på 21 kamper, det vil si 9,1 i snitt! Det får Senstad til å gå i ordbokas avdelingen for superlativer.

- Hun er en fantastisk spiller. Hun var god også i fjor, men har utviklet seg videre denne sesongen. Nå har hun også fått et flott samarbeid med linja. Hun er den mest spennende spilleren jeg har hatt. Skuddet hennes er helt fantastisk, med en leken avvikling. Så skal vi jobbe videre med å utvikle forsvarsspillet, sier treneren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

20240224 Sæteren og Senstad, Larvik Finali_handballfoto Kenneth McDowell.jpg
Trener Arne Senstad og Maja Furu Sæteren fra bronsefinalen i NM 2024.
Foto: @handballfoto - Kenneth McDowell

- Arne er en veldig bra trener, skryter Maja - og det er før vi har nevnt at han også har skrytt av henne. Men når vi spør om bakgrunnen fra Kragerø, dukker to andre navn opp, norsk håndballs wonderboy på 1990-tallet, Simen Muffetangen, og pappa André Sæteren.
- Det var med de to det hele startet, og de har hjulpet meg dit jeg er i dag. Jeg er glad for den jobben Simen og pappa gjorde.

Fullt så glad var hun ikke da voksenlivet skulle begynne i Larvik. Rett før seriestart i 2020 røk hun fremre korsbånd og menisken. Det var den sesongen. Også på slutten av fjorårssesongen ble hun skadet og kom sent inn i oppkjøringen til denne sesongen. Men nå er alt på stell.

- Hva er hemmeligheten med å score så mye?

- Jeg er veldig glad i å gå på mål, er uredd og tør å prøve. Men jeg må også takke dem jeg spiller sammen med som setter meg i gode posisjoner. Vi er et lag.

- Uttellingen må være bra, ettersom du tør å skyte så mye?

- Jo, men jeg brenner også litt, sier Maja nesten unnskyldende. Men ikke mer enn at Larvik har signert henne for to nye sesonger. Ingen angret på det i Fredrikstad tirsdag kveld. Larvik vant 32-26, og Maja scoret 13!

Artikkelen fortsetter under bildet.

Arendal 20240223. 
Larviks Maja Furu Sæteren under J20-finalen i NM i håndball mellom Gneist og Larvik i Sør Amfi.
Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Maja Furu Sæteren vant NM-gull for juniorer med Larvik i 2024.
Foto: Beate Oma Dahle

- Hva med ambisjonene om spill i utlandet?

- Det tenker jeg ikke så mye på. Jeg er typen som er mer her og nå, men det hadde vært gøy å prøve utlandet en gang i fremtiden. Nå føles det imidlertid riktig med to år til i Larvik, sier 20-åringen. Der får hun støtte.

- Jeg tror det er lurt at hun blir i Larvik og legger på seg mer rutine før hun tar turen ut i den store verden, sier Senstad - også han med kontrakt to år til. I tillegg har han forlenget som landslagstrener for Polen. Kontrakten gikk egentlig til etter OL i Paris, men nå er den forlenget til januar 2025.

Apropos OL, hva tenker den ferske landslagsspilleren Maja (åtte kamper) om den muligheten?

- Det var stort å bli tatt ut til VM i fjor og det motiverte til å jobbe på videre. Men det er tøft å komme på laget, så jeg må fortsette å utvikle meg. I OL er det jo bare 14-15 som skal med, så...Ja, vi får se.

Ja, vi får se. At Maja Furu Sæteren er i verdenstoppen om noen år, er ingen vill spådom.

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.

Mer om REMA 1000-ligaen