Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

benedicte fjeldberg 640 x 360.jpg
Benedicte Fjeldberg er Inkluderingsansvarlig i NHF.

Kvinnedagen: En stemme for likhet og likestilling

Vi vil bidra til å løfte fundamentale rettigheter som likestilling, kjønnsbalanse og like muligheter.

Norges Håndballforbund (NHF) står trygt i vedtak gjort på 70 og 80- tallet som sa at jenter og gutter skulle gis samme økonomiske rammer og like muligheter for å utøve idretten. NHF har tidligere tatt kampen om antrekk for våre beachjenter. Vi legger til rette for at våre fantastiske damer på seniornivå har fullgode svangerskapsordninger og kan komme tilbake etter fødsel, ikke bare til klubblag, men også tilbake på landslaget. NHF har fått gjennomslag for kvinnelig representasjon i styring og ledelse på internasjonalt nivå. Vi har også jobbet iherdig for at kvinnelagene skal ha samme utgiftsdekning og premiering som herrelagene i Champions League. European Handball Federation (EHF) ga Norge tydelig honnør på siste kongress og har lovet å jobbe for full likestilling på dette området.

Vi setter søkelys og fokus på rekruttering av jenter både til bredden, elite og til stillinger i forbundet. Dette vil vi. Dette mener vi. Det er et grunnleggende viktig prinsipp for NHF.

Vår verden preges akkurat nå av brutale kriger og konflikt. Globalt settes likestillingen i regress, og i det siste har uttrykket «gender apartheid» vokst frem - apartheid på bakgrunn av hvilket kjønn du er født med. Det har sin grobunn i den systematiske undertrykkelsen som skjer verden over av kvinner og jenter. I mange land har jenter kun halvparten av verdien menn har. Det er urettferdig. Det er grunnleggende uverdig, og det er et tilbakeslag for likestillingen.

Her hjemme har vi over mange år hatt en kvinne som landslagssjef. Årets Barnehåndballtrener i 2023 var en dyktig kvinne. Eksemplene er mange. Det avgjørende poenget er likevel at vi i NHF gir kvinner muligheter. Muligheter til avansement. Muligheter til å bidra. Hos oss har du en like stor verdi uavhengig om du er mann eller kvinne.

Idretten er en god arena for mestring. La idretten bli en katalysator for likestillingsarbeidet også i årene som kommer. La oss bane vei og våge der andre ikke tør. Det er fortsatt en vei å gå for å sikre full likestilling og like muligheter for begge kjønn. Den kampen vil vi være med å ta.

Håndball blir ofte av de som ikke kjenner sporten så godt, sett på som en kvinnesport. Det mener vi er et hederstegn. Det finnes nok av sportsgrener som utelukkende ses på som herresport.

En kvinnesport er derimot ingenting om det ikke er for at våre menn også heier på kvinnene. Kjønnsbalanse og likestilling handler ikke ensidig om at kvinner heier på kvinner. Det handler om at også menn ser verdien i å ha kvinner i alle roller og har et bevisst forhold til en slik tankegang.

Like muligheter for begge kjønn handler like mye om at NHF under VM i fjor inngikk et samarbeid med RedLocker. Vi tilbød gratis menstruasjonsprodukter til alle spillere, publikum og alle kvinner som besøkte oss i våre haller under VM på hjemmebane. Et banebrytende samarbeid på alle vis. NHF vil etterstrebe å alltid fremme likestilling og kjønnsbalanse der vi kan. Det er en rolle vi er beredt til å ta.

Gratulerer med kvinnedagen!