Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Tomas Hlavaty
Foto: Martine S. Alvær/Vipers Kristiansand

Vipers-treneren roser spillerne for innstillingen

Vipers vinner på banen, men har trøbbel utenfor. Det siste takler spillerne fint, sier Tomás Hlavatý.

Etter tre trofeer på rad i Champions League reiste trener Ole Gustav Gjekstad til Odense. Vær så god å overta! Omtrent slik lød beskjeden til assistenttrener Tomás Hlavatý.

- Var det tøft?

- Det er aldri lett å overta et lag, men jeg så det ikke på den måten. Jeg så det mer som en mulighet. Noen utfordringer er små og noen store. Jeg så det som en mulighet å få jobbe med mange gode spillere og et godt lag, sier slovaken.

Søndag kunne han feire sin første triumf. Med 28-24 over Lubin sikret de rosakledde seg en plass i play off i Champions League før de to siste gruppespillkampene.

I den hjemlige serien går det også som det pleier. Laget er uten poengtap etter de 18 første kampene, og plassen i Final8 er "selvfølgelig" også sikret. Som en sterk kontrast henger samtidig konkursspøkelset over klubben. Det mangler seks millioner på sparegrisen.

- Har den økonomiske situasjonen påvirket spillerne?

- Vi er profesjonelle, og vi jobber for det beste hele tiden. Samtidig merker vi det jeg vil kalle "something is in the air". Likevel vil jeg gi kreditt til jentene. De holder sammen, og jeg vil påstå at de økonomiske problemene ikke har påvirket spillet. Og så har vi et fantastisk publikum som støtter oss. Vi spiller håndball for oss selv - men også for dem. Publikum må ha det moro på kamp.

Spillet, ja - det har gitt fem tap i Champions League, men fra 13. januar har det vært oppturer: En forventet hjemmeseier over Krim, deretter en meget sterk femmålsseier over Esbjerg i Danmark og så den avgjørende gevinsten mot Lubin.

- Betyr dette at du er fornøyd med sesongen så langt, Hlavantý?

- Når det gjelder REMA 1000-ligaen er jeg fornøyd. I Champions League har vi jobbet kamp for kamp for å få hyggelige resultater. Ser vi tilbake, er det ting vi kunne ha gjort bedre, men nå tror jeg vi er på vei til noe.

- Har du prøvd å forandre på noe etter Ole Gustav?

- Vi snakker ikke om "crazy changes". Jeg jobbet jo med Ole, og det har vært viktig å fortsette det arbeidet. Så ble det noen forandringer i laget, og jeg har prøvd å putte inn noen små ting, men håndball er fortsatt håndball, fastslår 37-åringen, som har solid bakgrunn for egne meninger. Han har vært assistent på det russiske landslaget, har trent Rostov Don og også vært i trenerteamet i Györ.

- Fikk det store konsekvenser at Anna Vyakhireva en stund var ute med skade?

- Det var godt at i den perioden steppet andre opp og tok ansvar. Nå kan vi bruke det videre. Også (Katrine) Lunde var ute, men sånn er det. Du må stole på laget. Laget er det viktigste.

- Er Vyakhireva verdens beste?

- Hun er en av verdens beste. Det er vanskelig å peke ut én. Men mine spillere er verdens beste, og mitt lag er verdens beste, sier Hlavatý og humrer.

- Hva tenker du om resten av sesongen?

- Det er viktig å ta en ting av gangen. Nå nærmer vi oss de viktigste kampene, og da skal vi vise det beste av Vipers. Og for å greie det handler det om å være stabile.

- Kan dere ta den fjerde Champions League-tittelen på rad?

- Som jeg sa må vi ta en ting av gangen. Først må vi komme oss gjennom play off. Så får vi ta neste utfordring.

- Men alle tre titlene i Norge går dere for?

- Vi har alltid det høyeste målet, sier Vipers-treneren, som heller ikke tok lett på oppgaven da tabelltier Tertnes sto på motsatt banehalvdel onsdag kveld.

- Vi tenker aldri at vi står overfor en enkel motstander. De andre lagene og trenerne deres jobber hardt de også. Vi undervurderer ingen og gjør alltid den jobben som må gjøres på forhånd, sier Tomás Hlavatý, som skrev kontrakt for to pluss to år da han overtok laget.

- Har du lært deg noe norsk?

- Jeg forstår noe. Har vært hos norsklærer, men i laget går det jo på engelsk, avslutter mannen som har ni nasjonaliteter å forholde seg til - inkludert sin tsjekkiske samboer Jana Knedlikova.

Derfor ble det nok "well done, girls", etter 31-28 over Tertnes. 

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.

Les mer om REMA 1000-ligaen