Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Herman Langeland-Knudsen
Herman Langeland-Knudsen har imponert for Sandnes denne sesongen.
Foto: Nanco Hoogstad

Sandnes-gutta er tilbake i vanlig angrepsposisjon

Hva skjer med et lag som taper fem kamper på rad? Det kommer i angrepsposisjon!

- Vi kom i forsvarsposisjon og skulle forsvare de to poengene vi fikk i REMA 1000-ligaen i noen av de første kampene. I stedet skulle vi ha sluppet ned skuldrene og tenkt at vi har alt å vinne og ingen ting å tape.

Slik oppsummerer venstrekant Herman Langeland-Knudsen forvandlingen som skjedde etter at laget som "bare skulle redde REMA 1000-ligaplassen" i stedet hadde inntatt en posisjon høyt opp på tabellen. Det etter seire over motstandere som viste seg nokså likeverdige: Haslum, Fjellhammer, Bækkelaget, Bergen og Kristiansand.

Trener Dalibor Sedjak, som trener laget for åttende sesong på rad, sier seg likevel fornøyd.

- Hadde du spurt meg før jul, ville jeg sagt at vi hadde levert over det vi hadde trodd, men nå som vi har tapt fem på rad, vil jeg si at totalen er omtrent som forventet.
Skylden for tapene havner i alle fall ikke på skuldrene til Langeland-Knudsen.

- Herman har hatt en kjempesesong og har vært en av de aller mest stabile. Han har gjort en fantastisk jobb i forsvar med å skaffe brudd og skape brøytsituasjoner. Han har også scoret mye (59 - hvorav 18 straffer) og har en god uttellingsprosent. Han har vært viktig for oss, sier rogalendingen.

At Herman er god, kan sikkert ha litt å gjøre med oppveksten i Havørn og tiden på toppidrettslinjen på St. Svithun. Der møtte han en som har gjort det enda bedre, Alexander Blonz.

- Jeg har lært masse av ham. Alexander var ekstremt god allerede den gang - og er det fortsatt, sier Herman, som selv fikk 19 landskamper på yngre lag. Å ta steget videre til A-landslaget tenker han ikke så mye på.

- Vi har mange gode venstrekanter i Norge. Jeg spiller håndball fordi det er kjekt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Herman Langeland-Knudsen
Herman Langeland-Knudsen kjemper for sluttspillplass med Sandnes.
Foto: Nanco Hogstad

- Men ambisjoner om sluttspillet har du kanskje?

- Ja, det er selvfølgelig et mål. Det å krige for å unngå kvalik er kjedelig. Vi må kjempe for sluttspillplass, og det håpet lever i alle fall hos meg, sier 22-åringen, som ligger på niendeplass med Sandnes - bare to poeng bak Bergen, som har den siste sluttspillplassen.

Sandnes ble forøvrig det naturlige valget etter barndommen i Havørn og ungdomsår i Nærbø.

- Nærbø hadde på venstrekanten Sindre Heldal (nå Elverum) og John Thue (årets venstrekant med 105 mål forrige sesong). Da virket det lettere å spille seg opp i Sandnes, forklarer Herman, som jobber som elektriker når han ikke kaster ball.

Herman får for øvrig et gjensyn med forrige sesongs Sandnes-spiller Tord Lea Knutsen når Runar kommer på besøk søndag, men Christoffer Rambo slipper han å møte. Runar-stjernen er ute med korsbåndskade.

- Runar uten Rambo er enklere, men vi tar ikke lett på det. De har fortsatt mange spillere med god kvalitet. Vi kommer til å ha samme innstilling selv om han ikke er med, lover venstrekanten, som ble nødt til å svelge 25-38-tap i Sandefjord.

Trener Sedjak måtte se at ikke bare Tord forsvant etter forrige sesong, men også en annen del av ryggraden i laget; broren Henning Lea Knutsen (studier). I tillegg dro Morten Pedersen til Aranes i Sverige.

- Ja, jeg var litt bekymret etter det frafallet, men dette har gått veldig fint. Vi har truffet med de nye spillerne. (Blant dem er Kjetil Johansen med 65 scoringer.)

- Hvordan forklarer du fem tap på rad?

- Det er todelt. Litt går på det mentale, og så har vi nok overvurdert oss selv litt - ikke minst da vi gikk på et tap mot Viking TIF. Men det har selvfølgelig også virket inn at Marius Ferkingstad måtte trappe ned på grunn av jobb. Spesielt i forsvar har vi merket hans fravær.

- Hvordan rette opp skuta igjen?

- Den "må vinne"-følelsen som snek seg inn hos oss trenger vi ikke å tenke på mot Runar. Nå kan vi senke skuldrene igjen og ikke tenke konsekvenser og resultater, sier Sedjak, som vet at det ikke lenger kan bli direkte nedrykk (ti poeng ned til Viking TIF).

- Vi skal trene godt, samle oss litt og bruke mental trening. En idrettspsykolog står til disposisjon for dem som føler at det trengs, røper Sedjak, som får en stor oppgave også etter sesongen. Hør bare hva Herman Langeland-Knudsen sier:

- Jeg skal fortsette å jobbe som elektriker samtidig som jeg til høsten skal ta fjernstudie som elektroingeniør. Jeg må se an om det blir tid til håndballen.

Dermed er jobben klar for Dalibor Sedjak: Få koblet på elektrikeren for nye år i Sandnes.

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.

Les mer om REMA 1000-ligaen