Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Fana-Oppsal
Fra kampen mot Oppsal.
Foto: Bjørn Erik Nesse

Obs, dere andre: Nå skal Fana snu lang tapsrekke

Fra 8. oktober til 7. januar vant ikke Fana en eneste kamp. Forklaringen kan enkelt oppsummeres: Marit Bøyum.

Hva har gått av Fana? Seier over Buxtehuder og plass i gruppespillet i E-cupen forrige sesong. Tiendeplass i serien nå etter åtte tap på rad i den nevnte perioden.
- Vi mistet Bøyum, sier trener Erlend Lyssand.
For kjennere av Fana forklarer det alt. Sesongen i REMA 1000-ligaen startet småpent med syv poeng på de seks første kampene. Så fikk strategen og storscorer Bøyum oppleve alle håndballspilleres skrekk: Det fremre korsbåndet røk. Morna til denne sesongen. Inn på lån fra Vipers 1. desember kom juniorverdensmester Martine Kårigstad (21).

- Da Marit forsvant måtte vi gjøre endringer som var litt krevende, forklarer Lyssand, som er inne i sin tiende og siste sesong. Vidar Gjesdal heter mannen som skal overta mønsterbruket. For Bergen sør - som Lyssand kaller det - er et mønsterbruk, selv om tapsrekken til Fana ble lang i høst.

- Vi har et godt utviklingsmiljø i Bergen sør - et miljø Fana er et biprodukt av. Vi har et godt samarbeid med Bjarg, Bønes og Gneist, og det er en tydelig løype som er tegnet opp. Hvis du vil bli en god eliteseriespiller eller bare ha det gøy, så har vi tilbudet. Fordelingen er klar på hvem som har Lerøy og hvem som har jenter20. Vi har en tydelig filosofi, og det er nøkkelen til at fremtiden for Fana fortsatt kan være bra, sier Lyssand.

Nettopp det treneren snakker om er Linnea Skadal Kyrkjeeide et godt eksempel på. Hun har gått gradene i Søreide, Bjarg og Gneist. Nå er høyrevingen den med flest spillemål i Fana. Hun er også blitt fanget opp av NHF-radaren og har fått 23 landskamper på 04-landslaget.

- Linnea er i stadig utvikling på høyrekanten, og ser vi bort fra straffekastene, er hun vår toppscorer. Hun er en artig jente som det blir spennende å følge, sier Lyssand.

- Og det stopper kanskje ikke med 04-landslaget, Linnea?

- Det har vært veldig kjekt å være med på landslaget og bli kjent med så mange fine folk. Jeg har fått mye læring og hatt mange gode opplevelser, sier jenta som blir mer beskjeden når vi nevner A-landslaget.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Portrett
Linnea Skadal Kyrkjeeide spiller både for Fana og Norges juniorlandslag.
Foto: Bjørn Erik Nesse

- Ja, det er nok noe å tenke på, men jeg liker å sette meg små mål, sier 20-åringen. Det første målet er å få Fana tilbake på vinnersporet. Kanskje er det allerede gjort, for i den siste kampen ble det 28-22 over Aker på bortebane.

- Vi så det allerede i kampen før, mot Vipers hjemme. Det var en egen energi i laget og i hallen. Det var vendepunktet etter jul, mener Linnea, som ble kåret til banens beste.

- Så nå kan Sola bare grue seg onsdag?

- Vi har hatt jevne kamper mot Sola før. Ofte har det endt med ettmålstap. Det hadde vært kjekt å revansjere seg. Sola får komme til Bergen, og så får vi se hva som skjer, sier Linnea, som har hatt nettopp Sola-spiller Camilla Herrem som et av sine forbilder.
Heller ikke trener Lyssand ville ha passet inn i "Vart du skræmt no?"-sketsjen til Trond Kirkvaag .

- Ikke favoritt mot Sola? Sånn tenker ikke vi. I mine fem år som trener i eliteserien er det ikke et lag vi ikke har tatt poeng fra. Vi går for seier uansett, sier den fryktløse.

Fra bunnen av 1. divisjon har Fana tatt steget til et etablert REMA 1000-ligalag de siste fem sesongene, med plasseringene 9-6-6-5-6. Bak fremgangen står også Cecilie Legangers støttespiller i mange år, Oddvar Bjørnestad. Han har fått frem den ene keeperprofilen etter den andre. Olivia Lykke Nygaard ble hentet av Storhamar. Det samme ble Sofie Ege Grønlund - og før denne sesongen forsvant Ida Drønen til Fyllingen.
Men tro ikke at Fana lar seg stoppe i keeperproduksjonen. Nå er det Dina Frisendal som vekker begeistring.

- Hun har det mentale på plass og kommer til å utvikle enorme ferdigheter, sier Lyssand. Linnea føler seg også trygg på at målvaktsduoen holder mål.

- Dina har gått rett inn i eliteserien og overbevist. God er også Benedikte Kalstad Hernes, sier lynvingen, som studerer på NHH.

- Lynvingen? Jo, det er hyggelig å høre det, men Sara Berg (venstreving og lagets toppscorer) er enda raskere, presiserer Linnea.

- Får vi seg i utlandet etter hvert?

- Jeg hadde ikke sagt nei til det. Det er en motivasjon å kunne leve av håndballen - hvis jeg blir god nok. Vi får se hvor veien tar meg, avslutter Linnea Skadal Kyrkjeeide.

I første omgang i alle fall oppover på REMA 1000-tabellen?

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.

Les mer om REMA 1000-ligaen.