Annonse:
Pocket Valley
Annonse:
Pocket Valley

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Slovenia-Færøyene
De unge gutta fra Færøyene har god støtte fra tribunen.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Møter en stor hvit vegg mot Færøyene

5000 fans fra Færøyene har tatt turen til Berlin for å heie på laget sitt. Det vil Håndballgutta få merke.

Håndball er en stor idrett på Færøyene, og det sies at 5000 fans fra Færøyene har tatt turen til håndball-EM i Tyskland - det er cirka 10 prosent av landets befolkning!

Det blir med andre ord en gjeng med bred støtte i ryggen Håndballgutta skal opp mot.

- Det blir morsomt å møte dem, sier Vetle Eck Aga.

- Det er et lag som er ubeskrevet for mange, og et lag på vei framover. En morsom utfordring for oss. Det er en kamp vi skal vinne, selvfølgelig, men de har med seg masse folk på tribunen og mye entusiasme, så det blir et morsomt lag å møte, fortsetter han.

- Færøyene har utvilsomt den fansen som er mest til stede i arenaen her, også lydmessig. Naturlig nok, i og med at de er flest. Det skal bli kult å få 10 prosent av Færøyene mot seg i den hallen i morgen, fastslår Aga.

I Færøyenes åpningskamp mot Slovenia fikk de tilreisende se et lag som spilte rask håndball og holdt følge i 45 minutter – godt hjulpet av de hvitkledde på tribunen som skapte en herlig stemning i hallen. Det ble tap til slutt, 32-29, men etter den første kampen sa spillerne at de tror kan vinne mot Norge når de jakter sin første seier. Her er litt om hva som venter Håndballgutta lørdag kveld.

Troppen fra Færøyene består i hovedsak av unge spillere. Noter deg gjerne navnet Elias Ellefsen á Skipagøtu som er et av de største talentene i europeisk håndball. 21-åringen kom på All Star-laget i junior-VM sist sommer og ble umiddelbart fanget opp av storklubben Kiel. Han kommer fra en ekte håndballfamilie der moren hans er håndballpresident på Færøyene, faren har rollen som mental trener på landslaget og broren hans er også i bruttotroppen.

Vetle Eck Aga spilte sammen med Elias Skipagøtu i to år i Sävehof i Sverige.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Krakow, Polen 20230112. 
Vetle Eck Aga på treningen med håndballgutta dagene før VM-kampen mot Nord-Makedonia.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Foto: Stian Lysberg Solum

Foto: Stian Lysberg Solum

- Et fantastisk talent. Det er ingen vinkler som er umulig for ham å nå, verken vannrett eller loddrett. En fantastisk dyktig spiller, og det kommer vi til å se i morgen. Han er et navn for framtida. Utvilsomt deres viktigste spiller. Forhåpentlig får vi stoppet ham så mye som mulig, men det kommer mye finurlig derifra. Det kan bli noen highlights, men forhåpentlig kan vi provosere frem at han gjør noen ekstra feil, sier Aga.

Bakspiller Óli Mittún er fetteren hans, født i 2005. Han ble toppscorer i U-VM i 2023 med 87 mål. Dermed ble han valgt på All Star-laget for turneringen, og i 2022 ble han U-EMs mest verdifulle spiller. De to fetterne spilte sammen i den svenske toppklubben Sävehof forrige sesong.

Hákun West av Teigum er en annen spiller å legge merke til. Han spiller på høyre kant og ble toppscorer i European League i fjor med danske skanderborg-Aarhus. Også han har reist til Tyskland og spiller nå i Füchse Berlin.

På sidelinjen har de ringreven Peter Bredsdorff-Larsen fra Danmark. Han var Ulrik Wilbeks assistent da danskene tok sitt første EM-gull i Norge i 2008. Etter det har han trent Bjerringbro-Silkeborg og flere danske ungdomslandslag. Han har nettopp forlenget kontrakten sin med det færøyske laget frem til 2026.

Den lille øynasjonen imponerte alle da de kvalifiserte seg til årets EM i Tyskland. Og det var ingen enkle lag de møtte på veien i kvalifiseringen: Østerrike, Romania og Ukraina. Men med seier over Ukraina og Romania ble det fire poeng, og laget ble blant de beste treerne i sin kval. gruppe og sikret seg dermed deltakelse i sitt første EM.

Håndballgutta har spilt åtte landskamper mot Færøyene gjennom tidene og vunnet alle. Den siste kampen var i helt tilbake i 2004, og det er nok et helt annet færøysk lag som venter Håndballgutta lørdag kveld – og et helt annet norsk lag enn 2004-utgaven.

- Hva må vi gjøre for å slå Færøyene?

- Vi skal stå bra bakover, og om de har noen svakhet, så er det kanskje fysikken. At de kanskje ikke er så store. Vi skal få løpt på dem, men vi skal også kunne gjøre mange mål på dem. Da må vi bare være gode nok bakover, slik at det ikke blir en 38-38-kamp. Vi må sette standarden bak, få noen redninger, og få løpt på dem, svarer Vetle Aga.

Se kampen på TV3/viaplay.no lørdag kl. 20.30 og les mer om Håndballgutta i EM.