Annonse:
2024 Håndballjentenes håndballskole
Annonse:
2024 Håndballjentenes håndballskole

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

2022 Jørum Kleven.jpg
Lars Jørum (t.v.) og Håvard Kleven representerer Norge i EM.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Jørum og Kleven dømmer avgjørende kamp mandag

Norges dommerpar har fått ny tillit og skal dømme Tyskland mot Ungarn kl. 20.30 mandag.

Oppdatert 22. januar - Tyskland og Ungarn

Kampen mellom Frankrike og Kroatia ble et jevnt oppgjør, men der favorittlaget Frankrike dro i land en tomålsseier til slutt, 34-32. Gruppen er svært jevn når to kamper gjenstår, Frankrike leder med seks poeng, foran Ungarn og Østerrike som begge har fire, mens Tyskland står med tre poeng. Det innebærer at alle disse fire lagene kan ta seg til semifinale.

- Tyskland og Ungarn er to lag vi kjenner godt, og en kamp som begge lag må vinne for å komme videre. Vi gleder oss, sier Håvard Kleven.

Kampen senes på TV3 og Viaplay.no

 

Oppdatert 18. januar - Frankrike og Kroatia

Søndag sto kampen Serbia - Ungarn i gruppe C for tur. En kamp som Ungarn til slutt vant og dermed også vant sin gruppe. 

Etter gruppespillet har sju dommerpar reist hjem, og de norske dommerne er et av elleve dommerpar som fortsatt er med i EM.

Frankrike og Kroatia er nummer to og tre i sin gruppe, så det er duket for en heftig kamp i Köln.

- Det blir spennende med en tøff kamp mellom Frankrike og Kroatia torsdag kveld, sier Håvard Kleven.

Oppdatert 14. januar - Serbia og Ungarn

Fredag dømte det Lars Jørum og Håvard Kleven åpningskampen i gruppe B i Mannheim med Østerrike og Romania. Kampen ga østerriksk seier 31-24. fredag kl. 18.00. Søndag kveld dømmer de to kampen i gruppe C i München mellom naboene Serbia og Ungarn. Her leder Ungarn som vant sin første kamp, mens serberne spilte uavgjort mot Island.

Fredag 12. januar - Østerrike og Romania

---

I forkant av mesterskapet har det vært intense dager for dommerne med kampdømming, kursing, oppfølging og treningsveiledning med internasjonal coaching.

Vårt fremste dommerpar, Lars Jørum og Håvard Kleven, kom til Tyskland uka før mesterskapet startet og dømte to oppkjøringskamper der. Så bar det videre til kursing for alle dommerne der det handlet om trender, praktisk informasjon og spesielt fokus på videodømming (VR).

I årets EM er det mange ting dommerne skal fokusere på gjennom kampene. De skal legge vekt på kampledelsen for å bidra til gode kamper. De skal også se etter filming og overspill for å ta tak i forsøk på å provosere fram bestrafninger hos motspillere. Videre skal de holde øye med linjespillet for å sikre en god balanse mellom hva forsvarerne kan gjøre og hva angriperen kan og ikke kan foreta seg. Sist, men ikke minst står tekniske avgjørelser på blokka, det vil si passe på antall skritt, riktig avkast og linjen for å dømme sjumeterskast.

Det er åpenbart store oppgaver som venter de norske gutta, for i herrehåndball går det fryktelig fort.

Lang tid med grundige forberedelser

Forberedelsene til mesterskapet startet i fjor for de to makkerne, og da vi slo av en prat med dem i november, fortalte de litt om hva som skal til før man kan blåse en EM-kamp i gang.

- Vi har deltatt på organiserte forberedelser kurs og samlinger, det foregår i hovedsak på teams. Vi må holde oss oppdatert til alle kamper, se mange kamper og selvsagt dømme en del selv. Så må vi legge inn en del fysisk egentrening. Vi får veiledning og oppfølging av et team som er dedikert for dommere - også inkludert internasjonalt helsepersonell. Oppstår det skader eller vondter, blir vi raskt henvist til behandling.

Før mesterskapet får dommerne tildelt kamper både fra EHF og NHF med tanke på EM-forberedelser, det inkluderer flere internasjonale oppdrag som Gjensidige Cup på Sotra, Super Globe i Saudi-Arabia og klubbkamper både i e-cup og hjemme i Norge.

- Vi blir fulgt opp og får tilbakemeldinger og innspill etter at vi har dømt, og det har vært teams-samlinger inn mot mesterskapet. Vår mesterskapssamling har allerede startet med to intensive dager med møter og samlinger, samt fysiske tester med felles forberedelse. Da går vi gjennom de generelle retningslinjene med fokus på trender og utvikling i håndballen som er blitt lagt merke til – og som et er ønskelig å endre eller justere på.

Dommerduoen mener det er svært nyttig med slike felles samlinger.

- Det gir oss innblikk i utviklingen av trener og blir bevisst på punker å jobbe med. Håndballen er i utvikling, de beste endrer seg hurtig. I Tyskland kommer en analysesjef til å sitte på tribunen og ha som oppgave å bistå lagledelsen underveis i kampene. I Norge og Sverige er det allerede vanlig.

- For oss er det viktig å henge med i svingene. Vi må forstå hvordan spillere og trenere tenker og legger opp sine strategier, og vi må klare å se endringer i kampbildet underveis i kampene. Og ikke minst må vi ha teknisk forståelse av taktikken.

Da gjenstår det bare å ønske Lars og Håvard lykke til i EM.