Annonse:
Pocket Valley
Annonse:
Pocket Valley

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20240114 Uros Zormann Slovenia EM 2024.jpg
Uros Zormann og den slovenske benken fra første EM-kamp.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Gruppefinale mot Slovenia mandag kveld

Hvem som går videre til hovedrunden avgjøres mandag kveld. Da står Slovenia for tur for Norge.

Status i gruppe D før siste kamp er slik:

Slovenia vant 32-29 over Færøyene og 32-25 over Polen og leder gruppa med fire poeng foran Norge som har tre og Færøyene ett poeng. Polen står uten poeng før siste kamp og kan ikke gå videre i mesterskapet.

Norge og Slovenia møttes to ganger i EM 2020, og begge ga norsk seier - den siste var i bronsefinalen. I EM 2022 ble slovenerne nummer 12.

I 2016 var Slovenia Håndballguttas nemesis da de vant kvalifiseringen til VM i Frankrike i 2017. Håndballgutta vant hjemmekampen, men Slovenia gikk likevel til VM på best målforskjell. Senere fikk Norge wild card og spilte seg som vi husker til den første finalen.

Spillere å se opp for på dagens lag er Aleks Vhah, til daglig er å finne som bakspiller i Aalborg sammen med Sebastian Barthold og Kristian Bjørnsen. Kantspiller Marguc Gasper er en målfarlig fyr å holde øye med. Legg også merke til bakspillerne Dean Bombac og Jure Dolenec.

Laget ledes av Uros Zorman som selv spilte siste gruppespillkamp i EM mot Norge i 2012. De som så den kampen husker den godt ettersom Slovenia spilte på resultat og sørget for at Island og ikke Norge gikk videre til hovedrunden.  Det skapte stor debatt blant norske medier og supportere.

Veien videre i årets EM

Mandag er den siste spilledagen i gruppe D og starter med Polen mot Færøyene kl. 18, så venter Norge – Slovenia kl. 20.30. Med norsk seier går begge lagene videre, og da tar Norge med seg to poeng inn i hovedrunden. Med uavgjort går også begge lag videre, men med et poeng hver. Skulle Norge tape mandag, vil målforskjellen mellom Norge og Færøyene være avgjørende. Før mandagens kamper har Norge 11 plussmål, mens Færøyene står med -3.

Hovedrunden spilles 17., 19., 21. og 23. januar. Da møtes de to beste lagene fra gruppe D, E og F hverandre. I gruppe E er Sverige og Nederland allerede klare, mens i gruppe F er Danmark og Portugal sikret avansement.

Les mer på Håndballgutta i EM