Annonse:
Pocket Valley
Annonse:
Pocket Valley

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Trener for Sverige
Glenn Solberg og Sverige drømmer om ny EM-suksess,
Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB

Glenn Solberg og söta bror blir siste EM-utfordring

Håndballgutta avslutter EM med kamp mot Sverige som allerede er klare for semifinale. Kampstart tirsdag 20.30.

De gule og blå vant alle sine kamper i gruppespillet - riktignok med en knepen seier (29-28) mot Nederland. I hovedrunden ble det et surt ettmålstap mot Danmark (27-28), de øvrige kampene har de vunnet ganske greit.

For Håndballgutta blir dette siste EM-kamp, det spilles ikke plasseringskamper i EM utover 5./6.-plass (den kan ha betydning for OL-kvalifiseringen i mars). Norge står med sine to poeng og kan maks. få fire med seier over Sverige. Men for det norske laget er det viktig å avslutte med en god følelse som de kan ta med seg inn i OL-kvalifiseringen som skal spilles 14.-17. mars.

- Vi vil avslutte EM på en god måte, og jobbe videre inn mot OL-kvaliken, som er vårt neste mål. Vi må bare fortsette med det som har funket bra i forsvar. Vi må stå kompakt, tvinge dem til lange angrep, og løpe godt hjem. For Sverige er et kontringslag, som oss, sier Håndballguttas linjespiller Magnus Gullerud.

- Jeg synes vi har klart oss bra mot Sverige, men i dette mesterskapet har ikke alt vært etter normalen for vår del. De har prestert som de skal, men det har ikke vi gjort. Tirsdag har ikke de noe å spille for, så de vil sikkert spare noen spillere, mens vi kanskje har enda mer lyst til å vinne kampen. Jeg håper det kan være med på å gi oss en god opplevelse, sier Gullerud.

Svenskene er regjerende Europamester etter å ha vunnet mot Spania i finalen i 2022. Den gamle håndballstorheten som sanket medaljer i både EM, VM og OL på 1990 og tidlig 2000-tallet, ble borte fra pallen noen år før de kom tilbake i EM med sølv i 2018. Etter det ble det sølv i VM 2021 før gullet i EM 2022 og i fjor en fjerdeplass i VM. Mye av æren tilskrives Glenn Solberg som har ledet laget siden 2020. Selv avsluttet han sin landslagskarriere etter EM på hjemmebane i 2008 med 122 spilte landskamper.

I troppen har han noen riktige verdensstjerner. Svenskene er jo kjent for gode målvakter, og Andreas Palicka har fulgt opp denne tradisjonen i klubber som Kiel, Rhein-Neckar Löwen og nå i PSG. Lagets kaptein og midtback, Jim Gottfridsson, har spilt for Flensburg siden 2013 og har vært en gjenganger på All Star Team i mesterskap fra 2018. På venstre kant finner vi Hampus Wanne som til daglig holder kanten i Barcelona etter å ha vært ni år i Flensburg. Etter seks spilte kamper står han med 38 nettkjenninger i dette mesterskapet.

Statistikk

Norge har møtt Sverige 119 ganger siden den første kampen i 1950 som endte med tap 18-6. Siden har Norge tatt 28 seire, åtte kamper har endt uavgjort, mens Sverige har vunnet 83 av oppgjørene. Mange husker ettmålstapet i EM i fjor, men merk at av de siste ti møtene, har sju gitt seier til Håndballgutta.

Les mer om Håndballgutta i EM.