Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Dommere
Dommerne Jovana Dašić og Charlotte Husomanovic gleder seg til Final8.
Foto: Helge N. Olsen

Dommerne kjenner det ekstra på nervene

Når Final8 kastes i gang 23. februar er det ikke bare spillerne som er spente. Det er også dommerne

Den sterke dommerduoen Jovana Dašić og Charlotte Husomanovic mener oppdraget er prestisjefylt og en skikkelig gulrot. Og går det an å dømme på intuisjon?

- Det er selvfølgelig prestisjefylt og en gulrot for oss dommere. Det tyder på at vi har hatt gode prestasjoner gjennom sesongen og at NHF har tillitt til oss. Vi har snakket med mange kollegaer som har en NM-finale som deres høydepunkt i karrieren, og omtaler det som en spesielt verdifull erfaring med tanke på å håndtere press, sier Charlotte Husomanovic og støttes av kollega Jovana Dašić.

Final8 spilles i Sparebanken Sør Amfi i Arendal helgen 24.-26. februar. NM-finalene for juniorer spilles fredagen, semifinalene i NM senior for kvinner og menn lørdag. Søndag er det bronsefinaler og finaler i NM senior. Forrige sesongs Final8 ble en stor opplevelse med en håndball- og publikumsfest en helg til endes.

Kampdommere ikke bestemt

Det er ennå ikke avklart hvilke dommerpar som skal dømme de ulike kampene, men den fremadstormende dommerduoen trekker frem NM-finalene og Final8-hlegen som ekstra spesiell når oppdraget om hvilke kamp eller kamper som blir gitt. Sagt med andre ord er Final8 høytid også for dommerne.

- Vi kjenner absolutt på høytiden og er alltid spente når nominasjonslisten offentliggjøres på denne tiden av året. Vi prøver å tenke på selve kampen på samme måte som en vanlig håndballkamp, hvor vi ønsker å gjøre en god prestasjon og være de beste på banen. Det som likevel gjør NM-finalene ekstra spesielle for oss, er at vi vet hvor mye arbeid lagene har lagt ned for å nå finalene, og hvor mye det betyr for dem.

Det er en ære å få tilliten til å lede disse kampene, og derfor kjenner vi ekstra mye på nervene. Samtidig har også vi jobbet hardt for å være trygge kampledere i jevne kamper med mye på spill. Det føles godt å se tilbake på utviklingen vi har hatt i løpet av sesongen, og få anerkjennelse for jobben vi har gjort. Det var veldig gøy i fjor, og vi tror atmosfæren blir like bra i år, trekker duoen frem overfor topphandball.no.

Dommere
Fra kampen mellom Norge og Montenegro i april 2023.
Foto: Jon Forberg

Forbereder seg på mentalt trykk

– På hvilken måte forberedes en mulig NM-finale?

– Vi gjør mange av de samme forberedelsene og fokuserer på det vi har vært gode på hittil. Samtidig er kampens karakter annerledes, og det må vi være forberedt på. Vi tenker for eksempel enda mer på spillernes spenningsnivå, hva slags taktiske trekk lagene kan dra frem ved ulike scenarioer og forbereder oss enda mer på det mentale trykket vi må stå i.

Duoen setter seg ekstra godt inn i spillerstallen og lagenes nylige prestasjoner.

Hvordan bør vi kommunisere med ulike aktører? Vi bruker også mye tid på oss selv og kommunikasjonen oss imellom, for det er ingen tvil om at det er en kamp hvor både vi og aktørene har høye forventninger til prestasjonen, forteller de.

Samspill under kampen

For det er naturlig nok ikke bare spillerne og trenerne som forbereder seg med gode taktiske planer når alt står på spill. Dašić og Husomanovic forteller til topphandball.no at kommunikasjonen handler om mer enn kun å snakke sammen underveis.

– Dersom vi dømmer med headset foregår mye av kommunikasjonen der. Det kan være bekreftelse, oppmuntring, kommentarer om å holde fokus eller gjøre hverandre oppmerksomme på noe. Vi unngår å stille hverandre kritiske spørsmål og «analysere» situasjoner underveis. Det gjør at man begynner å tenke og tilstedeværelsen synker, noe som fører til at vi kan miste fokus og kontroll. Utover det bruker vi også mye blikkontakt og ulike håndsignaler. Når man lærer hverandre å kjenne kan man nesten vite hva den andre tenker i løpet av en kamp ved å se på kroppsspråket, forklarer de.

Har ambisjoner

For alle som har med mennesker å gjøre – som er de fleste av oss – vites det at gode relasjoner krever noe mer enn det som beskrives i kommunikasjonsboka. Duoen trekker frem felles verdier og tanker som sentrale for å utføre dommeroppdraget på best vis.

– Vi har mange like tanker og verdier, og med tiden har vi også fått lik håndballforståelse. På mange måter kan du si at vi har et likt mindset, spesielt når det kommer til utvikling. Vi er genuint opptatt av å bli bedre og bruker ekstremt mye tid på å reflektere over våre handlinger og vår atferd, både individuelt og som et par. Det som virkelig styrker vårt samarbeid, er at vi deler de samme ambisjonene, og er enige i de grunnleggende verdiene og prinsippene vi ønsker å representere. Humoren og kjemien mellom oss gjør det ekstra gøy å jobbe sammen, og bidrar til å skape mange gode minner på denne reisen.

Videodømming nyttig verktøy

I det pågående europamesterskapet i Tyskland har seerne virkelig fått kjent på hva videodømming kan være i topphåndballen. Kampen mellom Sverige og Danmark ble avsluttet med dramatikk, videodømming, beklagelser og alt et ekte håndballdrama kan være. Duoen er positiv.

– Generelt sett mener vi at det er et nyttig verktøy for å ta mer nøyaktige og rettferdige avgjørelser i kampens hete, i de situasjonene hvor vi har anledning til å bruke det. Vi synes det er verdt det, men det er like interessant hva spillerne, trenerne og tilskuerne tenker, svarer Husomanovic.

For et godt dommerpar skal ikke bli lagt merke til er et mye brukt omkved.

– Hva er kjennetegnene på en godt dømt kamp, sett fra et dommerperspektiv?

– Det første vi tenker på er ledelse, personlighet og god kampkontroll. Når vi føler at vi har det, kommuniserer vi godt med spillere og trenere, bedømmer like situasjoner likt og bidrar til å skape flyt i spillet. Det gir lagene forutsigbarhet og trygghet. Uttrykket du nevner er på mange måter riktig, det er spillerne som skal skinne, og vi skal bidra til at det er trygge og rettferdige rammer. Samtidig har vi flere ganger opplevd at vi kan påvirke kampens stemning, for eksempel bidra med litt personlighet og godt humør når det er ampert mellom spillerne. Det handler om å ta plass til riktig tid og på riktig måte.  Kan vi ikke si at det er ok at dommerne blir lagt merke til fordi de gode? Spør og og avslutter et av landets beste dommerpar Jovana Dašić og Charlotte Husomanovic.

Vi ønsker duoen lykke til med oppdraget i Final8 samt alt som skjer på en håndballbane nær deg frem til siste helga i februar i Arendal – for Final8 er også en fin anledning for yngre og erfarne dommere i håndball-Norge til å se toppdømming gjennom en hel helg i februar!