Annonse:
Verdiløftet
Annonse:
Verdiløftet

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Oslo 20230824. 
Håndballpresident Kåre Geir Lio under avkast for REMA 1000-ligaen, håndball.
Foto: Javad Parsa / NTB
Foto: Javad Parsa

Vil ta initiativ til å diskutere VM-modellen

Håndballpresidenten vil overfor IHF ta initiativ til en gjennomgang av hvordan lag fordeles til VM-gruppene.

De innledende gruppene til Håndball-VM for kvinner ble trukket sommeren 2023. I forkant av trekningen var det klart at vertsnasjonene Danmark, Sverige og Norge skulle fordeles på hver sin gruppe, for å være sikret spill i sitt eget hjemland. I tillegg ble fem øvrige nasjoner forhåndsplassert i hver av de fem gjenværende puljene.

Dette betød for Stavangers del at Norge skulle spille i gruppe C, mens Frankrike var satt til gruppe D da trekningen begynte.

- Dette er en praksis som IHF har valgt for verdensmesterskapene i mange år. Foran det pågående VM ønsket vi Frankrike til den andre gruppen i Stavanger, av hensyn til publikumsopplevelsen og medieinteressen. De er regjerende olympisk mester, og det finnes en god del franskmenn i Norge som vi håpet ville ønske å følge sitt lag fra tribunen. Publikums interesse er helt avgjørende for å utvikle håndballsporten, sier håndballpresident Kåre Geir Lio.

Ordningen har vakt debatt i Skandinavia de siste dagene.

- Som jeg tidligere har sagt: Norge skal alltid være klar for å lufte saker internasjonalt, og evaluere og eventuelt forbedre dersom vi ser at det er behov for det. Dette har vi markert ved flere anledninger. Vi gjør dette arbeidet i dialog med øvrige nasjoner, og vi gjør det til rett tid på de rette arenaer, sier Lio.

- Jeg vil her trekke frem blant annet like økonomiske betingelser for spillerne uavhengig av kjønn samt større grad av kvinnelig representasjon på ledernivå internasjonalt - og vi har også tatt opp wildcard-ordningen og beach-bekledningsreglene. Vi er opptatt av å ha en arbeidsmåte der vi jobber ryddig i de rette fora for å få gjennom det vi tror på, selv om vi noen ganger må akseptere at vi er i mindretall, sier Lio.

- Vi kommer til å ta initiativ overfor IHF til en gjennomgang av hvordan lag fordeles på mesterskapsgrupper. Nå må mesterskapet få gå sin gang, det er viktig for både deltakernasjoner og oss som arrangør, men vi vil følge opp med IHF på nyåret, sier Lio.

- Norges Håndballforbund jakter kontinuerlig etter gode løsninger hvis de finnes, og er villig til å komme med forslag internasjonalt hvis vi mener det kreves. Overordnet for oss er at flest mulig skal få best mulig vilkår for å utvikle seg, og at håndballsporten som helhet gagnes av de løsninger som velges. Like viktig er det at den sportslige aktiviteten har en rettferdig, ryddig og åpen struktur. Noen ganger møtes disse to hensynene, og da trengs gode debatter, sier håndballpresidenten, og legger til:

- Fair Play er en av fire kjerneverdier for Norges Håndballforbund. For meg handler Fair Play om å gi hverandre muligheter, og ikke begrense dem. Vi skal hjelpe, samarbeide med og utvikle hverandre. Vi skal forbedre, og vi skal være åpne, ærlige, direkte og unne hverandre fremgang. Det handler om å inkludere, ikke ekskludere, og det handler om å gi folk muligheter på like vilkår. Skal vi lykkes med dette, må vi møte hverandre, og spille mot hverandre.