Annonse:
Gjensidige Cup
Annonse:
Gjensidige Cup

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Kåre Geir Lio
Foto: Svein André Svendsen

«Skal være en idrett folk ønsker å tilhøre»

Det er mye å glede seg over i norsk håndball, skriver håndballpresident Kåre Geir Lio i sin julehilsen.

Så er det jul igjen. Det er julesang og nisser overalt rundt oss, og for oss som elsker håndball var det også godt å få Håndballjentene inn i adventstida igjen, etter at mesterskapet ble «lånt bort» til november måned i 2022.

I år ble VM avviklet i store haller i Danmark, Norge og Sverige, og med millioner av seere foran TV-en i de norske håndballhjem. Det ble ny publikumsrekord for et kvinnemesterskap på tribunen, det ble førsteplass på lista over mest sette program på kommersiell TV, og det ble en flott sølvmedalje til Håndballjentene. Frankrike vant gullet fortjent. Fortjent var også hederen som gikk til de som arrangerte VM. Tusen takk til alle frivillige og ivrige i Stavanger og Trondheim som skapte en strålende ramme for internasjonal kvinnehåndball!

Det er mye å glede seg over i norsk håndball. Viktigst av alt er at vi etter krevende pandemiår fortsetter å vokse og at flere ungdommer blir med lengre. Det er det vi er til for. Håndball skal være en idrett folk ønsker å tilhøre - en idrett der alle kan kjenne på glede, nytte, mestring og helhetlig utvikling.

2023 var et godt år for store deler av norsk håndball også før Håndballjentene mottok VM-sølv i Herning. Året startet med to svært gledelige og fortjente priser på Idrettsgallaen. Thorir Hergeirsson ble hedret som årets trener i norsk idrett, mens hans forgjenger Marit Breivik fikk hedersprisen. Håndballgutta var svært nær semifinale under VM, før vi i februar fikk oppleve tidenes første NM Final8 i Arendal.

I juni ble klubbsesongen avsluttet med to norske lag i europacupfinaler – Nærbø og Vipers. Nærbø endte med sølv, ett år etter at de vant samme turnering, mens Vipers tok sitt tredje strake trofé i EHF Champions League. En helt enorm prestasjon av jentene fra Kristiansand.

Også i bredden har det vært positiv utvikling i 2023. Jeg er glad for å se at klubber står på for å få realisert haller og et sted å være for sine. Landsturneringen på Lillehammer var som vanlig et stort og vakkert høydepunkt for alle oss som fikk overvære den, og det er motiverende å se at vi i år har doblet antall lag hvor det er mulig å spille rullestolhåndball.

Jeg har også stor tro på kampanjen Verdiløftet, som ble lansert for noen uker siden. Gjennom denne skal vi med konkrete virkemidler og tydeligere retningslinjer sikre at alle i håndballen behandler hverandre med respekt – både trenere, ledere, spillere, dommere og publikum.

Vi lever i en urolig tid. Det er krig, det er folk på flukt, vi har klimautfordringer, og familier og klubber lever i økonomisk krevende tider. Virkeligheten er forskjellig, oppleves forskjellig og beskrives forskjellig. På vegne av Norges Håndballforbund lover jeg at vi skal gjøre det vi kan for at alle skal få være med – lengst mulig.

Vi skal lete etter forbedringer. Vi skal søke utvikling og nye løsninger, både her hjemme og internasjonalt, slik at også 2024 blir et fremgangsrikt år for alle som er glad i håndball.

Men først: God jul og godt nyttår til dere alle!

Kåre Geir Lio
President i Norges Håndballforbund