Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

I skuddet
Foto: Helge N. Olsen

Gjerdalen har hjulpet ØIF tilbake på sporet

Forrige sesong gikk håndballsupporterne i Arendal med sørgebind. Nå er ØIF tilbake i det gode selskap.

I annus horribilis burde ØIF Arendal hatt Norgesplaster som sponsor. For i det horrible fjoråret røk laget på den ene skaden etter den andre. Før sesongstart ville et tips om sluttspill i REMA 1000-ligaen uten ØIF gitt samme odds som at det skulle være is i Pollen i juli.

Nu går alt så meget bedre - selv om Jørg William Fiala Gjermundnes og Laurits Rannekleiv fortsatt er ute med skader. Sørlendingene ligger på en foreløpig sølvplass - dog med flere kamper spilt enn Kolstad, Drammen og Elverum. Lagets nye strekspiller, Sondre Gjerdalen, oppsummerer slik:

- Det startet veldig varierende, men heldigvis har vi klart å stabilisere oss. Jevne prestasjoner har gitt gode resultater, og vi er på riktig vei. Men når vi ser hvor vi har avgitt poeng, er det et forbedringspotensial. Kampene mot Halden (hjemmetap) og Viking TIF (Vikings eneste seier) er jeg spesielt misfornøyd med, sier 24-åringen som kom til ØIF fra Fjellhammer før denne sesongen. Opprinnelig er han Storhamar-gutt, men hadde en sesong i 1. divisjon for LFH09 (Lillehammer/Faaberg) før han dro til FIL.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jubler
Sondre Gjerdalen jubler i kampen mot Fjellhammer.
Foto: Helge N. Olsen.

Trener Heine Jensen (46) er strålende fornøyd med at Josip Vidovic er kommet tilbake etter to sesonger i Elverum - både som spiller og samlingspunkt i gruppa - og at fjorårets skadeplagede Mathias Rhode Larson har inntatt toppscorerposisjonen i REMA 1000-ligaen. Like fornøyd er han med det Gjerdalen har vist - både på og utenfor banen.

- Sondre er en fantastisk type. Utrolig bra for miljøet og hele klubben. En topp personlighet, og det er derfor Jonas (landslagssjef Wille) har tatt ham med i bruttotroppen til EM. Sondre har vært stabil og er en av grunnene til at vi har prestert så bra, sier Jensen, som kom til Norge i 2003, dro til Tyskland i 2007 og kom tilbake til Norge i 2018. Nå har dansken - med samboer fra Stavanger og to barn - kontrakt med ØIF ut neste sesong.

- Bruttotroppen til EM, hvordan reagerte du på det, Sondre?

- Jeg var på vei til Oslo da medieansvarlig i ØIF ringte og ville ha en kommentar til uttaket. Hvilket uttak snakker du om? sa jeg. Jeg var ikke forberedt på å komme med. Men skal jeg være realistisk, er det ikke veldig sannsynlig at jeg spiller EM. Norge har så mange gode linjespillere. Men å være i bruttotroppen er en anerkjennelse av at jeg har gjort det fint siden jeg kom til Arendal. Det gjør meg mer motivert enn noen gang. Jeg skal investere alt i håndballen.

- Det betyr proffspill i utlandet?

- Min ambisjon er å spille håndball på så høyt nivå som jeg kan. Om det er hjemme eller utlandet er ikke så viktig. Men på et eller annet tidspunkt hadde det vært fint å få spille håndball på fulltid og se hvor langt jeg kan ta det, sier gutten som nå kombinerer idretten med jobb i kundesenteret i Sparebanken Sør.

- Hvordan har overgangen vært fra Fjellhammer til Arendal?

- Jeg har blitt tatt godt imot og trives utmerket. Finner meg mer og mer til rette både på og utenfor banen. Det er spennende å komme inn i en ny måte å spille på, og spesielt 5-1-forsvaret er ganske nytt for meg.

Heine Jensen prøvde 5-1 også forrige sesong, men nå kjører han det mye mer.
- 5-1 er spennende synes vi, og det gir ny luft til serien - en serie jeg synes blir bedre og bedre. Det er gøy å være med på den utviklingen, sier Jensen, som bortsett fra i Haslum-kampen bare sporadisk har fått 5-1 mot seg.

ØIF startet sesongen med overraskende 33-33 borte mot seriefavoritt Kolstad, og i siste kamp før EM-pausen (lørdag 16.12) kommer Kolstad til Sør Arena.

- Muligheten for nye poeng, Sondre?

- Det var en av de første kampene vi blinket oss ut før sesongen, men først skal vi prøve å få revansje mot Halden (onsdag 13.12). Kolstad er blitt mye bedre siden vi spilte uavgjort mot dem. Da var vi dyktige, men til dels også heldige. Resultatene i REMA 1000-ligaen viser at alle kan slå alle, og vi kommer inn som underdog. Muligheten til seier er der, men vi forventer det ikke.

Men mange forventer mye av Sondre Gjerdalen i årene som kommer.

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.

Les mer om REMA 1000-ligaen.