Annonse:
2024 Håndballjentenes håndballskole
Annonse:
2024 Håndballjentenes håndballskole

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Dømte NED-ESP
Duoen dømte Nederland og Spania i Gjensidige Cup på Sotra.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Saudi-Arabia neste for Jørum og Kleven

Vårt fremste dommerpar har nok å fordrive tiden med i disse dager. Super Globe er neste utfordring.

Lars Jørum og Håvard Kleven dømmer kamper i både REMA 1000-ligaen, NM, Gjensidige Cup og i europacuper. Den andre uken i november skal de til Saudi-Arabia og dømme Super Globe, og i januar venter EM for menn i Tyskland. I forkant av dette er det forberedelser både med veiledning og egentrening. Samtidig har de to gutta også fulltids jobb og familie med barn.

- Det hadde ikke gått uten en forståelsesfull familie og fleksibilitet på jobben. Så ligger det grundig planlegging til grunn, det må være på plass for at det skal gå rundt. Vi må ha struktur på det vi driver med.

Tilbake til Super Globe som er en internasjonal turnering for klubblag arrangert av det internasjonale håndballforbundet (IHF). Her møtes de beste lagene fra hver av kontinentene over en helg. Fra Europa stiller det i år fire lag, Magdeburg, Kielce, Barça og Füchse Berlin.

- Vi dømte der for to år siden, og det blir fint å komme tilbake igjen. Deltakerlagene legger prestisje i turneringen selv om den ikke henger like høyt som Champions League gjør i Europa. Men det er med flere gode lag både fra Asia og Afrika som har mulighet til å hevde seg inn i sluttspillet, mener de.

Å dra til Saudi-Arabia gir opplevelser på og utenfor håndballbanen. Spillestilen for lag fra andre kontinenter er ulik den typiske europeiske stilen både i angrep og forsvar.

- Vi hadde en veldig positiv opplevelse hos den arabiske arrangøren sist. De som tar godt vare på dommerne og er veldig hyggelige lokale folk som gir oss et innblikk i sin kultur og verden, så det blir spennende opplevelser og oppdagelser av en annen kultur. Publikumsinteressen varierer, men den er nok mindre enn når de beste lagene i Europa spiller. Det kommer ikke store fanskarer tilreisende, men noen mindre gjenger er gjerne på plass for å støtte laget sitt.

Dommerhets finnes også i internasjonal håndball, men når det er 20.000 på en tribune som i Final4 i Køln, merker man lite til det, mener de norske dommerne. Og nettopp Final4 for menn i 2023 trekker de fram som høydepunktet i sin dommerkarriere til nå.

- Å dømme Barca mot Paris var utrolig kult. Men det har også vært morsomt med oppgjørene mellom Elverum og Kolstad de siste sesongene når lagene har fylt store haller. Interessen for norsk håndball har økt, og vi merker at folk engasjerer seg.

Dommerduoen har både små og store mål for tiden som kommer. I denne sesongen er målet å prestere bra i norsk liga og dømme godt og fortsette å prestere internasjonalt.

I EM i januar er målet å være aktuell for de siste kampene i turneringen, og den store drømmen er å få dømme i OL i Paris neste sommer.

– Den drømmen henger høyt, avslutter dommerduoen.