Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Dommer 3.jpg

Ny kompetanse for regionene

I helgen ble videreutdanningen for Dommerutvikler 3 gjennomført i Oslo, hvor deltakerne fikk faglig påfyll.

"Dette var en lærerik og veldig nyttig helg!" 

"Det er lenge siden jeg har fått et så godt opplegg der teori og praksis har vært så godt knyttet sammen."

Dette er noen av tilbakemeldingene som kom på videreutdanningen for Dommerutvikler 3 som ble gjennomført i Oslo helgen 03.-05.november.

6 stykker fra regionalt nivå var samlet fra fredag ettermiddag til søndag formiddag i Oslo. Der de alle har gjennomført Dommerutvikler 3 tidligere, og var nå klare for å få faglig påfyll. Et av hovedmålet til videreutdanningen er å ta tak i de som har gjennomført utdanningen tidligere og ikke minst gjøre de i stand til å ta kunnskapen i bruk regionalt. Fredagen gikk til å jobbe med regelkunnskap og videoklipp, der det ble presentert et utvalg situasjoner som hadde oppstått så langt i sesongen.

Det ble også gjennomført en regelprøve for å se status på grunleggende regelkunnskap, før en gjorde et faglig dypdykk. Dette viste at de er i en god utvikling.

Lørdagen ble brukt til å ta tak i den grunnleggende kunnskapen hos hver enkelt, og knytte den i en dommerutvikler-kontekst. Her ble det jobbet med hvordan en kan gå fra å være en som tar i mot læring til en som produserer læring hos andre. Denne delen ble ledet av Conrad Ravnanger som har en lang fartstid innenfor dommergjerningen og som jobber med forskning på ledelse på dagtid. 

- Det var utrolig fint å se hvordan deltagerne gjennomhelgen ble produsenter av egen læring, gjennom gode prosesser og aktiv deltagelse. Jeg håper at hver enkelt deltager tar med seg den nye kompetansen sin hjem, og tar denne i aktiv bruk i sine regionale fagmiljøer, sa Conrad Ravnanger til NHF etter at kurset var gjennomført. 

En del av et større bilde

- Vi står nå ved et veiskille, dommersituasjonen i Norge krever handling, forteller dommerutviklingsansvarlig i NHF Tim-Nicolai Fjellvang.

- Denne samlingen viser behovet for å rekruttere, beholde og utvikle flere dommerutviklere på både regionalt og nasjonalt nivå. Den siste tiden viser at arbeidet med å rekruttere dommere og dommerutviklere må gå parallelt, vi må ha fagpersoner til å følge opp dommere på alle nivåer.

Norsk håndball har siden 2021 laget et løft som de har kalt dommerprosjektet, der målet er å få en mer helhetlig tankegang på alt som har med dommerarbeid å gjøre. Det har vært sett på felles rutiner og strategier for at flere dommere skal trives i dommergjerningen lenger.

Har du lyst til å bidra til at flere dommerutviklere fortsetter lenger? Ja, da trenger vi deg som dommerutvikler. Ta kontakt med din region for å få vite når neste kurs er.

Les mer om dommere.