Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Norway's pivot Henrik Jakobsen (C) celebrates after scoring  during the 2021 World Men's Handball Championship match between Group E teams Switzerland and Norway at the 6th of October Sports Hall in 6th of October city, a suburb of the Egyptian capital Cairo on January 16, 2021. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / various sources / AFP)
Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / NTB

Henrik er tilbake med lave skuldre

Sist Henrik Jakobsen spilte landskamp for Norge, var blant pyramidene i Egypt under VM 2021.

- Det er selvfølgelig veldig gøy og stort å få representere Norge igjen etter å ha vært ute i noen år. Jeg har hatt løpende kontakt med Jonas (Wille red.amn.) hele veien, så jeg har visst at jeg har vært med i diskusjonen, men at det samtidig har vært en vei opp. Nå har det gått bra i klubb og jeg har fått mer ansvar der, så da var det plass til meg i troppen. Det er kjempegøy.

Linjespilleren fra Lørenskog har i lang tid spilt håndball i utlandet. Da han forlot Drammen etter 2012/13-sesongen, var danske GOG første stoppested. Derfra gikk ferden til Fenix Toulouse Handball og USAM Nimes Gard i Frankrike, før han returnerte til den danske klubben i 2022.

Siden den tid har han fått stadig mer spilletid og ansvar – nok til at landslagssjefen fant plass til 30-åringen i troppen til Gjensidige Cup.

- Det har nok med spilletid å gjøre. I fjor hadde jeg en mindre rolle i laget enn jeg har i år, og nå har jeg spilt masse og det har gått bra. Jeg har utviklet spillet mitt med det ansvaret jeg har fått, og så handler det rett og slett om å få muligheten til å vise frem det man kan på ukentlig basis. Det at Jonas har mer materiale å se på, gjør det nok litt enklere å ta den avgjørelsen også.

Henrik har siden VM i Egypt hatt et ønske om å komme tilbake på landslaget. Oppskriften? Å bevare den gode arbeidsmoralen.  

- Den sulten og lysten til å spille håndball har alltid vært der, uansett om jeg har vært en del av landslaget eller ikke. Når man blir litt eldre, har man lyst til å utvikle seg og ta steg i karrieren selv om mange kanskje tenker at den er på hell. Det gir en boost til å fortsette å jobbe. Det er ikke noen store forskjeller mot det jeg har gjort før, men heller at man fortsatt er i gang og ikke gir seg. Det har vært avgjørende for min del.

Etter alt å dømme har planen fungert. Når Håndballgutta samles på Sotra i starten av november, er Henrik igjen en del av det gode selskap.

- Jeg gleder meg mest til å møte gutta og være en del av gruppa igjen. Det er en kjempegjeng å være sammen med på samling, og en gjeng jeg er veldig glad for å være en del av. Noen har vendt tilbake til Norge og andre har jeg ikke sett på mange år, så det blir moro å treffes. I tillegg gleder jeg meg selvsagt til å oppleve tre kamper på hjemmebane. Det er lenge siden jeg har spilt kamp på norsk jord, så det gleder jeg meg veldig til. Det blir spennende å se hvordan trykket er på tribunen i Bergen, sier han, og legger til:

- Min jobb den uka blir å prøve å reprodusere litt av de gode tingene fra klubbhåndballen. Jeg skal være tydelig og konkret i forsvarsspillet mitt, og en spiller de kan bruke i angrepsspillet til å både skape rom og vinne mann-mann-duellene inne på streken. Det blir de store tingene.

Den rutinerte linjespilleren ser frem til å møte verdensklassemotstandere i Sotra Arena.

- Vi møter tre kjempegode motstandere med ulike kvaliteter, så vi skal få nok å bryne oss på. Det blir tøft, men ingenting er mer moro enn å spille mot de beste. Jeg tror absolutt at vi skal klare å gjøre noen gode resultater der.  

For Henriks del handler Gjensidige Cup om å løse egne oppgaver på en god måte, og gjennom det legge inn en sterk søknad om å bli en del av EM-troppen i januar.  

- Det er klart at det er et naturlig mål å få spille mesterskap igjen, men samtidig går jeg inn med ganske lave skuldre. Det er ikke noen store forventninger om å komme med i et mesterskap når jeg har vært ute så lenge som jeg har vært. Vi har gode spillere både på linja og i forsvaret, så jeg skal bare prestere så godt jeg kan, og så er det opp til Jonas å se hvem som er mest fit for fight i januar.

Les mer om Gjensidige Cup