Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Håndballjentene spiller EHF EURO Cup i Nadderud Arena
Foto: Vidar Ruud/NTB

Thorir klar for 14 hektiske måneder

EHF EURO Cup markerer starten på en tettpakket periode for Thorir Hergeirsson og Håndballjentene.

- Hva driver deg, Thorir?

- Det er at jeg liker å drive med prosesser, og jeg liker å jobbe med mennesker. Jeg liker å sette krevende mål og å forsøke å finne veien til å nå dem. Noen ganger snubler man og lærer, andre ganger lykkes man. Det lærer vi forhåpentlig også av! Men man lærer ofte mest når man snubler, svarer landslagssjef Thorir Hergeirsson.

Årets trener i 2022

Historikken viser at det ikke har vært mye snubling. Thorir Hergeirsson tok over som landslagssjef for Håndballjentene i 2009. I løpet av de 14 årene som siden har gått har Håndballjentene vunnet totalt ni mesterskap (tre VM, ett OL, fem EM).

På Idrettsgallaen i januar 2023 ble han endelig belønnet med Årets trener i norsk idrett, en heder han aldri har mottatt alene tidligere.

- Å motta den prisen er ikke noe man tenker så mye på i hverdagen, men når det skjer, så er det stort. Det er en anerkjennelse. Alle trenger noen ganger å få høre at de har gjort en god jobb. Det var en stor ære, for det er veldig mange dyktige trenere i norsk idrett. Så jeg er ydmyk sånn sett, sier Hergeirsson.

- Men utover det går jeg ikke rundt og tenker så mye på det. Det viktigste for meg er at laget og spillerne utvikler seg og lykkes.

Travel høst

Nå er det de første kampene i EHF EURO Cup som venter for ham, spillerne og resten av støtteapparatet. Som tittelforsvarer for EM i 2024 slipper Norge å spille kvalifisering. Det samme gjelder arrangørene Sveits, Ungarn og Østerrike. Disse møtes derfor til EHF EURO Cup i høst og neste vår. Håndballjentenes første kamper er borte mot Ungarn onsdag 11. oktober og hjemme mot Sveits tre dager senere - i Jotron Arena i Larvik.

I november er det først duket for generalprøven Posten Cup (Hamar/Lillehammer), deretter VM på hjemmebane (Stavanger og Trondheim).

Det blir med andre ord en travel høst med store håndballopplevelser for både laget og fansen her hjemme. Selv om det er noen år siden det ble spilt et mesterskap i Norge for Håndballjentene, er det likevel ganske kjente rammer for landslagssjefen. Han har vært med på det meste – og vunnet alt.

- Som trener - hva er nøkkelen til å klare å gjenskape suksess?

- Det er noen viktige faktorer som da må nevnes. Den ene er ydmykhet overfor oppgaven jeg har, som er å finne, følge opp, utfordre og utvikle fremtidige spillere. Jeg skal være en primus motor overfor de som tar hånd om og jobber med yngre lag og rekruttlandslag. Du må gjøre grunnarbeidet godt hver dag. Spillerne må lære å være sine egne trenere, sier landslagssjefen, og legger til:

- Det å selvstendiggjøre utøverne er viktig, for det er en reise fra du begynner på yngre landslag til du blir sentral på et seniorlandslag som skal slåss om medaljer. Som spiller må du eie reisen. Du må ta ansvaret. Vi som er rundt, er hjelpere. Vi er der for å utfordre spillerne, støtte dem og gi dem verktøy.

Mål som forplikter

Hergeirsson snakker videre om viktigheten av å vite hva lagets ambisjoner faktisk innebærer.

- Du må skape en forpliktelse rundt hva målsettingene innebærer for hver enkelt av de som er tilknyttet landslaget. Både de målsettingene som ligger overordnet, og de mål man setter seg i gruppa. Hva betyr de? Hva må hver og en gjøre for at laget og individet skal realisere sine mål? Det er kanskje den største jobben, sier han.

- Der må jeg lyse med lyktene på hva som er konsekvensen ved de høye målene vi jobber etter. Hvilke forpliktelser gjelder i det daglige arbeidet for meg, for Mats Olsson (målvaktstrener), for Nora Mørk, for Katrine Lunde, for de unge spillerne som kommer opp? Det er lett å si at vi skal ta gull, men vi må slite hardt for det. Da blir den biten noe av det viktigste, sier Hergeirsson.

- I tillegg må vi leve ut de verdiene som definerer hvilken kultur vi vil ha. Da er jeg den som skal gå fremst.

Tre mesterskap

VM på hjemmebane blir et høydepunkt i spillernes karriere. Det samme kan sies om OL i Paris i juli/august 2024, og bare fire måneder senere er det EM.

- Når du går inn i et drøyt år med mesterskap i både desember, i juli og igjen i neste desember, så må du tenke på OL samtidig som du tenker på det kommende VM. Vanligvis tenker du ett mesterskap av gangen, men da vi kvalifiserte oss for OL ved å vinne EM sist, så begynte vi å tenke på OL i tillegg til VM. Og så må du også tenke litt på hva som skjer etter OL, for da kan det være noen av de sentrale spillerne enten gir seg eller tar pause, sier han.

- Derfor var Bodø-samlingen i sommer viktig, med flere unge og sultne jenter i troppen. Du må tenke både kortsiktig og langsiktig. Det er en viktig oppgave for en landslagstrener – å ha to tanker i hodet samtidig. Spesielt nå som vi har tre mesterskap på litt over et år, fastslår Thorir Hergeirsson.

EHF EURO Cup 2024, spillerunde 1:

11. oktober kl. 19.00: Ungarn - Norge (TV3 / Viaplay)
14. oktober kl. 16.45: Norge - Sveits (TV 2 / Play)

Les mer om Håndballjentene

Nr., navn, klubb

Målvakter

01 Marie Davidsen, CSM Bucuresti
16 Katrine Lunde, Våg Håndball Elite *
44 June Cecilie Krogh, Follo HK Damer
32 Olivia Lykke Nygaard, Storhamar **

Bakspillere

03 Emilie Hegh Arntzen, CSM Bucuresti
07 Stine Ruscetta Skogrand, Ikast Håndbold
09 Nora Mørk, Team Esbjerg
10 Stine Bredal Oftedal, Györi Audi ETO
14 Kristine Breistøl, Team Esbjerg
21 Ingvild Bakkerud, Ikast Håndbold
25 Henny Ella Reistad, Team Esbjerg
33 Thale Rushfeldt Deila, Odense HC
34 Live Rushfeldt Deila, Sola HK

Kantspillere

11 Malin Aune, Odense HC
23 Camilla Herrem, Sola HK
24 Sanna Solberg-Isaksen, Team Esbjerg
26 Emilie Margrethe Hovden, Györi Audi ETO

Linjespillere

06 Maren Aardahl, Odense HC
13 Kari Brattset Dale, Györi Audi ETO
15 Vilde Mortensen Ingstad, CSM Bucuresti

* = Forfall
** = Ny spiller i troppen

Se Profilsiden for mer info om spillerne.

Lagledelse

Thorir Hergeirsson, landslagssjef
Tonje Larsen, landslagstrener
Mats Olsson, trenerteam LKS
Grethe Ingels, teamadministrator
Aina Emaus, lege                                                   
Nina A Markussen, fysioterapeut                                               
Marius Eriksrud, massør                                                     
Henning Krøger, video/analyse                                        
Benedicte Watne Olsen, sosiale medier                     
Siv Sødal, hovedleder
Benjamin Jensen, OLT ressurs fysisk trening   
Claude Lebreux, OLT ressurs fysisk trening                             
Tom Henning, OLT ressurs mental trening (12.-14.)
Britt Tajet-Foxell, OLT ressurs mental trening (12.-15.)
Fredrik Tonstad Vårvik, OLT ressurs ernæring (12.-14.)
Erling Strand, OLT coach (12.-14.)
Halvor Lea, OLT media (12.-14.)
Liv Hemmestad, OLT fagressurs idrettscoaching (13.-14.)