Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Frank Abrahamsen.png

Mental trening i øvelsesbanken

Frank Abrahamsen har utviklet et sett mentale øvelser i øvelsesbanken til bruk for spillere og trenere.

Frank Abrahamsen jobber med trenerrollen og idrettspsykologi ved Norges idrettshøgskole, og har tidligere arbeidet i 10 år på Olympiatoppen med over 50 landslag.

Abrahamsen har utarbeidet en samling av øvelser som håndballspillere kan dra nytte av innenfor det mentale som er tilgjengelige i øvelsesbanken til NHF. Øvelsene er lette å ta i bruk og gir en god effekt, og innebærer blant annet visualisering, det å bygge lag og fokusflytting.

Målgruppen kan typisk være spillere i tenårene og deres trenere, hvor det ofte kan være forskjell i spilletid, antall treningstimer og personlige ambisjoner. Ofte i slike tilfeller vil det også være ulike motiver og ønsker i et lag. Da kan eksempelvis øvelsen «lagbygging» brukes i forkant av sesongen, for å hjelpe med å etablere felles spilleregler og definere hvordan laget skal samarbeide.

- Andre tiltak man kan gjøre er enkle visualiseringsøvelser. Spillere kan selv praktisere disse eller la treneren veilede dem. Det viktigste er at trenere tør å ta i bruk slike metoder og gradvis utvikle dem videre, fastslår Abrahamsen.

Et eksempel på hva man kan gjøre som spiller er å visualisere i økten. For eksempel kan en kantspiller som tidligere har bommet på et skudd, visualisere hvordan de skal score neste gang. I det tilfelle kan det være at man hoppet inn med for lav arm. Da kan man justere bildet ved å se for seg at de hopper med en høyere arm neste gang, samtidig som de holder ballen.

Det er små, enkle trinn som kan gjøres for å inkludere mental trening i treningsrutinene, og over tid vil det bli en vane. Visualisering, spesielt, er noe Frank trekker fram som et godt sted å starte.

- Mitt viktigste tips i forhold til mental trening er å praktisere det regelmessig. Noen utøvere prøver mental trening én gang og gir opp, litt som å trene én gang på styrkerommet. Det er en prosess hvor man bygger stein for stein. Det er også viktig å ikke starte for komplisert.

- For utøvere som ønsker å begynne med en mental teknikk, er visualisering en av de viktigste metodene. Som trener som ønsker å starte med mental trening for sine utøvere, kan man hjelpe utøverne med å sette egne mål og bli mer investert i egen utvikling. Det er viktig at utøverne forstår hvorfor de utfører de oppgavene de gjør, avslutter Abrahamsen.

I øvelsesbanken finner du mange øvelser innenfor dette feltet. Utøvere kan selv gå inn og finne øvelser, men det er også en fin mulighet for håndballtrenere på alle alderstrinn og nivåer å sette i gang med mentale og sosiale øvelser for sine spillere.

Er du interessert i å lære mer om mental trening? Da finner du mange gode øvelser i øvelsesbanken her!