Annonse:
2024 Håndballjentenes håndballskole
Annonse:
2024 Håndballjentenes håndballskole

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Claus Dalgaard Hansen
Foto: NHF

Du kan nå U-landslaget uten å spille seniorkamper

Du trenger ikke å være del av seniortroppen i klubben din for å bli tatt ut til å spille for U-gutta (LM06).

Skrevet av Claus Dalgaard-Hansen, talentsjef yngre landslag menn

Det er treningshverdagen som er avgjørende for din utvikling.

Går man igjennom troppene hos de 46 lagene i 2. divisjon menn denne sesongen, så ser man at den årgangen som er best representert, er 2006. Totalt er det snakk om 237 spillere. Det betyr at nesten hver femte av alle de som spiller 2. divisjon inneværende sesong, er født i 2006.

Det er det uten tvil mange forskjellige forklaringer på. Noen gir god mening – andre gir mindre god mening.

En god forklaring kan være at man har vanskeligheter med å stille lag hvis man ikke tar med ungdomsspillerne. Det forstår jeg.

Jeg har imidlertid vanskeligheter med å forstå at de yngste, som også kan spille i både regionsserie og Bring- og Lerøyserien, presser eldre spillere ut av lagene. Vi har i Norge en stor frafallsutfordring i overgangen fra ungdom til senior. Da må vi ikke gjøre det vanskeligere for oss selv ved å la ungdomsspillere, som fra før spiller rikelig med kamper, overta plassene på seniorlagene, dersom det er nok seniorspillere å ta av. Det gir ikke mening verken for ungdomsspillerne, for seniorspillerne eller for klubben som helhet.

I denne sammenhengen er det en ting jeg vil presisere: Det er ikke et krav fra Norges Håndballforbund sin side at man må spille senior for å være aktuell for det yngste landslaget (06/07)!

Det er ikke seniorkampene i 16-18-årsalderen som er avgjørende for spillernes fremtid. Det er langt viktigere at du har en hverdag som henger sammen. En hverdag hvor det er plass til å forbedre både de individuelle ferdighetene og den fysiske treningen, og hvor det er plass til både utdanning og venner – også vennene som ikke spiller håndball.

For å få en glidende overgang til seniortiden, kan det være fornuftig å prøve seg på seniorlivet gjennom treninger. Her er hospiteringordningene essensielle, men jeg vil gjerne også slå et slag for at hospitering ikke nødvendigvis betyr mer trening.

Hvis man fra før har fire eller flere halløkter per uke, bør hospiteringen erstatte en av disse treningene. Dessuten trenger ikke hospiteringen å skje i hallen – den unge spilleren kan like gjerne møte i styrkerommet, for å lære hvilken intensitet det skal trenes med for å få maksimalt ut av en styrkeøkt.

En ting er sikkert: Spillerne skal tidsnok bli seniorer – det skjer av seg selv. Ungdomsårene, derimot, kommer aldri tilbake.

Les mer:

U-gutta (LM06)