Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Håndballjentenes målvaktstrener Mats Olson i et intervju med Norges Håndballforbund.
Håndballjentenes målvaktstrener siden 2005, Mats Olsson.
Foto: Benedicte Watne Olsen / NHF

Målvaktsluksus hos Håndballjentene

Mats Olsson har vært målvaktstrener for Håndballjentene i en årrekke. Han deler sine tanker om suksessen.

Mats har jobbet tett med Norges beste målvakter i en årrekke, og har sammen med resten av trenerteamet mange gode målvakter å velge mellom når det nærmer seg landslagssamling. 

- Det står jo veldig bra til, konstanterer Olsson om målvaktene på landslaget. 

Norge er kjent for å alltid ha gode målvakter, og har hatt stabilitet på målvaktsiden helt siden Håndballjentene slo gjennom tilbake i 1986. Dette skyldes ifølge Olsson gode idrettstalenter som vil bli målvakter, samt god kontinuitet og strukturert arbeid med målvaktene. 

- Jeg har jobbet med landslaget i 18 år, blant annet med Katrine Lunde. Vi var tidlig ute med å ha målvaktstrenere, og har utdannet flere gode målvaktstrenere gjennom årene som bidrar til å bygge tradisjon og kultur. Det er status å være målvakt på landslaget, sier Olsson. 

Fremtiden ser lovende ut

Det siste året har det vært flere aktuelle spillere som har fått kjent på landslagsfølelsen. Eli Marie Raasok, June Krogh og Olivia Lykke Nygaard har alle vært med på samlinger i 2023. 

- Olivia er en nykommer som har hatt en fin utvikling de siste par årene, og som gikk fra Fana til Storhamar før årets sesong. Hun er en av de målvaktene vi håper litt på i fremtiden, forteller Mats.  

Se Olivias debutantintervju her. Saken fortsetter under videoen.

I andre enden av skalaen finner vi det eminente målvaktsteamet og medaljegrossistene Katrine Lunde og Silje Solberg (som nylig ble mamma). Også Marie Davidsen har fått gode opplevelser i Norge-drakten, og får velfortjent skryt av målvaktstreneren. 

- Marie hadde en god fjorårssesong i CSM București, og har vokst på tilliten klubben har gitt henne.

Saken fortsetter under bildet.Olivia Lykke Nygaard i målet under en landslagssamling i Ørsta/Volda påsken 2023.
Olivia Lykke Nygaard i aksjon på landslagssamling i Ørsta/Volda påsken 2023.
Foto: NTB

Egen idrett innen idretten 

Olsson forteller at man som målvakt har et helt annet bevegelsesmønster og tankesett enn utespillere. I motsetning til utespillerne, som kaster ballen seg imellom, skal målvaktene passe på at ballen ikke havner i mål. Som målvakt må man derfor tilpasse seg både med- og motspillere på en helt annen måte enn det utespillerne gjør. 

- Målvakter er en egen idrett innen idretten. Vi driver med en individuell idrett i en kollektiv idrett, og har til og med annen farge på draktene, sier Olsson.

Som målvakt har man også helt andre fysiske krav, og derav annet fysisk opplegg enn det utespillerne har.  

- Å være målvakt er spesielt, på en positiv måte. Det gir mange muligheter å kunne holde på litt individuelt. Vi trener litt annerledes. 

Olsson trekker spesielt fram koordinasjon og egenskaper som å være like gode på venstre og høyre side av kroppen som noe som skiller målvaktene fra det utespillerne trener på.  

- Utespillerne er gjerne høyre- eller venstrehendte, og kan knapt bruke den andre hånda. Vi målvakter må kunne bruke begge sider av kroppen like godt. 

Saken fortsetter under bildet.Målvaktstrener Mats Olsson på benken under en kamp med Håndballjentene.
Mats Olsson på trenerbenken under en landskamp med Håndballjentene.
Foto: Edwin Verheul

Den gøyeste posisjonen i et håndballag 

- Det er et privilegium at det er veldig variert å være målvakt. Det er den gøyeste posisjonen i et håndballag, sier Olsson.

Han begrunner dette med at du kan være involvert i 50 aksjoner i løpet av en kamp, mens en utespillere kan være glade om de skyter 8-10 ganger mot mål. 

 - Det er mye gøyere å være målvakt enn noen ting annet, helt objektivt sett, avslutter Olsson. 

Ønsker du å lese mer om målvaktsrollen? Sjekk ut målvaktskolen her.

Håndballjentene skal spille mange kamper på norsk jord i år: