Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Gdansk, Polen 20230125. 
Tobias Grøndahl i kvartfinalen i VM i håndball for herrer mellom Norge og Spania i Ergo Arena i Gdansk, Polen.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Foto: Stian Lysberg Solum

Vil utvikle evnen til å ta de rette valgene

Norges Håndballforbund lanserer storsatsingen Valgskolen. Målet er å utvikle spillernes beslutningsevner.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å ta beslutninger og forutse situasjoner i spillet er en nøkkel for å lykkes på håndballbanen. For å bedre evnene blant norske håndballspillere lanserer Norges Håndballforbund nå Valgskolen.

Læringsverktøyet er laget etter samme lest som Forsvarsskolen. Gjennom teori, kampklipp, enkle øvelser og komplekse øvelser er Valgskolen ment å gi et solid verktøy til å utvikle spillere og lag i angrep.

- Målsettingene med prosjektet har helt enkelt vært å besvare noen grunnleggende spørsmål: Hva er egentlig valgferdigheter i håndball? Hva er det som skjer når spillere tar valg i spillsituasjonene? Hvorfor er noen spillere bedre enn andre til akkurat dette? Og hvordan kan vi trene på og utvikle disse ferdighetene? forklarer Daniel Birkelund, som er bidragsyter til Valgskolen både som forfatter, instruktør og fagperson.

- Vi har hatt et ønske om å lage et produkt som man kanskje kan si ligger litt i skjæringspunktet mellom teori og praksis. Vi har forsøkt å bruke den innsikt som relevant forskning og litteratur på feltet gir oss, samtidig som vi har lent oss mye på praktisk erfaring. Til syvende og sist har jo ambisjonen vært å få frem noe som skal være et anvendbart verktøy i hverdagen til spillere og trenere i norsk håndball for å utvikle enda bedre praksis, sier Birkelund videre.

Målgruppen for Valgskolen er først og fremst trenerne i norsk håndball - på alle nivåer og i alle aldersgrupper.

- Så tror og håper jeg også at i hvert fall deler av innholdet vil være interessant også for spillere, som vil bli bedre til å ta valg i spillet, eller er nysgjerrige på å lære mer om emnet. Det blir også et produkt som kommer til å være et viktig verktøy for trenerinstruktørene i norsk håndball og ligge som en viktig del av flere av modulene i trenerutdanningen, sier Birkelund.

Til daglig er han hovedtrener i Skövde HF i Handbollsligan i Sverige. Han legger ikke skjul på at det har vært «spennende, interessant og lærerikt» å få lov til å jobbe med Valgskolen - men også svært utfordrende:

- Det har vært et sånt tema som, når man først begynner å grave i det og kommer forbi det overfladiske og selvsagte, fort blir ekstremt komplekst. Så det har vært et arbeid der vi virkelig har fått vri hodene og utfordre oss selv på å tenke nye tanker. Sånn sett er det med en viss skrekkblandet fryd vi nå er klare til å lansere. Selv synes vi det har blitt ganske bra, men det er klart vi er litt spente på mottagelsen, sier Daniel Birkelund.

Sjekk Valgskolen.no!